Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Kam nastúpia mladí hokejisti?

Mesto naďalej trvá na zlučovaní škôl. Primátor ponúkol rodičom mladých hokejistov nové podmienky, ak umiestnenia deti na ZŠ Vendelína Javorku. Rodičia žiadajú reorganizáciu hokejového klubu a vytvorenie občianskeho združenia.

18.03.2013 | 15:46

ŽILINA . Vytvorenie samostatného traktu tried so športovým režimom, doprava zadarmo či dobudovanie ďalších športovísk. To sú niektoré z výhod, ktoré ponúka mesto mladým hokejistom zo ZŠ Rybné námestie, ak v novom školskom roku nastúpia na ZŠ Vendelína Javorku. Rodičov primátor nepresvedčil. O návrhu rokovali na mimoriadnom rodičovskom združení dve hodiny. Sú ochotní ustúpiť, iba ak mesto zabezpečí reorganizáciu hokejového klubu v prospech mládežníckeho hokeja.

Športová škola na Hlinách
Mesto racionalizáciu základného školstva považuje za nevyhnutnosť a v zlučovaní škôl plánuje pokračovať v najbližšom období. Od školského roka 2013/2014 by mala zaniknúť ZŠ Rybné námestie v Mojšovej Lúčke a 70 žiakov by sa malo premiestniť do inej školy. Najradšej by ich videli na ZŠ Vendelína Javorku na Hlinách, no rodičia mladých hokejistov vyhodnotili ZŠ Martinskú na Vlčincoch ako výhodnejšiu pre svoje deti. „Na jednej strane musíme rešpektovať rozhodnutie rodičov, ktorí môžu umiestniť svoje deti, kde chcú. Na druhej strane by sme z pohľadu mesta radi vyriešili problém na Javorkovej, ktorá má nedostatok žiakov,“ uviedol primátor Igor Choma. Školu na sídlisku Hliny zrekonštruovali z fondov EÚ, ktoré by mesto v prípade, že by nemala do roku 2016 naplnený počet žiakov 450, muselo vracať. „Na to mesto naozaj nemá prostriedky. Preto je pri racionalizácii našou prioritou presúvať žiakov tam, kde to vyhovuje predovšetkým mestu,“ povedal otvorene primátor. Po stretnutiach so zástupcami rodičov zainteresovaných detí, s poslancami i predstaviteľmi hokejového klubu mesto predostrelo nové podmienky fungovania školy na Hlinách, ktoré by mohli byť pre rodičov akceptovateľné. Zo ZŠ V. Javorku chce do roku 2014 vytvoriť školu s prívlastkom športová. „Dnes, okrem školy v Mojšovej Lúčke, neexistuje škola, ktorá má špeciálny režim z hľadiska športového vyžitia a vzdelávania. Ideme vytvoriť takúto školu na Javorkovej, nielen pre hokej, ale aj pre športy, ktoré boli v minulosti pre Žilinu dôležité - volejbal a basketbal,“ vysvetlil zámer primátor.

Do tej doby, kým má ZŠ V. Javorku získať štatút riadnej športovej školy (v roku 2014), si majú rodičia hokejistov sami zadefinovať, za akých podmienok by umiestnili deti práve sem. „Návrh očakávame a chceme sa o každej podmienke rozprávať na úrovni, či ju vieme alebo nevieme splniť,“ povedal Igor Choma.
Dovtedy zástupcovia mesta požiadali rodičov, aby zvážili tiež iné fakty, ako to, že na Hlinách má v blízkej budúcnosti vzniknúť škola zameraná na šport. Jedným z nich je podpora Mestského hokejového klubu (MsHK) Základnej školy V. Javorku aj v rámci prípravy stratégie na najbližšie 4 roky. Ak by si zvolili ZŠ Martinskú, klub by prišiel o dotáciu 23-tisíc eur od Slovenského zväzu ľadového hokeja, čo by znamenalo pre rodičov navýšenie školských poplatkov. Na Hlinách by bol od nového školského roku tiež vytvorený samostatný trakt s hokejovými triedami a športovým režimom. Okrem toho mesto argumentuje dobrým zázemím pre šport a dobudovaním ďalších ihrísk. V neposlednom rade by mali mladí hokejisti MHD zdarma.

Žiadajú reorganizáciu klubu
Na mimoriadnom rodičovskom združení, ktoré sa konalo vo štvrtok, rokovali rodičia o návrhu fungovania ZŠ Javorku ako školy, kde by mali premiestnené hokejové triedy vytvorené vhodné podmienky
pre šport. Zúčastnilo sa ho 88% rodičov detí, ktorých sa premiestnenie školy dotýka a jednomyseľne sa dohodli, že od nasledujúceho školského roku 2013/2014 prechádzajú so svojimi deťmi na ZŠ Martinská. O prechode detí na ZŠ V. Javorku sú ochotní rodičia diskutovať za splnenia jedinej podmienky, a to zabezpečenia reorganizácie hokejového klubu zo strany mesta tak, aby sa mládežnícky hokej v Žiline stal prioritou klubu. Po vzore fungovania extraligových klubov na Slovensku požadujú zriadiť pre súťaže žiakov a dorastu samostatný subjekt – občianske združenie so samostatným finančným hospodárením, pri ktorého tvorbe by boli súčinní rodičia. „Súťaže mužov a juniorov by riadil iný novovybudovaný podnikateľský subjekt. Toto je potrebné zabezpečiť tak, aby sa stihli všetky prihlášky do súťaží SZĽH,“ uvádza rodičovská rada vo svojom stanovisku, ktoré zaslali minulý týždeň primátorovi.
Takáto zásadná reorganizácia by sa mala uskutočniť do 31. augusta 2013. Vytvorené OZ by následne komunikovalo s mestom o vytvorení vhodných podmienok pre hokejové triedy na ZŠ V. Javorku a po ich splnení by sem rodičia svoje deti premiestnili s nástupom od 1. septembra 2014. „Tento krok považujeme za základný pilier v budovaní dôvery na zabezpečenie činnosti hokejových tried a potrebných podmienok pre športovú činnosť našich detí ako aj v transparentnosti financovania ľadového hokeja v Žiline na všetkých úrovniach,“ dodávajú rodičia. „Viem, že mnohí rodiča detí, ktoré sú dnes na ZŠ v Mojšovej Lúčke, majú problém premiestniť svoje deti na ZŠ V. Javorku. Preto sme zorganizovali už dve stretnutia rodičov s vedením mesta a snažíme sa pristupovať k problému zodpovedne. Je nám jasné, že nijako nemôžeme prinútiť rodičov presunúť svoje deti na školu, ktorá sa im nepáči. Isto sa však budeme snažiť presvedčiť ich o tom, že nová športová škola je tým správnym riešením,“ uviedol v reakcii na požiadavku rodičov primátor.
Požiadavku rodičovskej rady ZŠ Rybné námestie prejednávali poslanci na včerajšom zasadnutí zastupiteľstva a prípad budeme ďalej sledovať.

Rozhodovalo sa i o Zádubní
Na včerajšom zasadnutí poslancov sa rokovalo i o zlučovaní ZŠ Zádubnie a ZŠ Budatín. V Zádubní by mali byť školské priestory využité iba pre účely materskej školy. Podľa Anny Feilerovej, riaditeľky ZŠ a MŠ Zádubnie, je to zbytočné, pretože prímestská časť nenaplní kapacitu 50 miest v škôlke, zvlášť keď sa v meste plánujú otvoriť ďalšie. Rada školy spísala petíciu proti zlúčeniu školy so ZŠ Budatín. „Petíciu sme dali mestu, uvidíme, či ju budú akceptovať,“ uviedla riaditeľka minulý týždeň. O rozhodnutí poslancov budeme informovať v nasledujúcom čísle. <

Veronika Cvinčeková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod