Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -5°C

Spravodajstvo

Kaplnku na Starom cintoríne v Žiline budú opravovať

Mesto aktuálne hľadá firmu, ktorá zrekonštruuje strechu národnej kultúrnej pamiatky. Výšku opravy odhaduje na viac ako 30-tisíc eur.

12.08.2020 | 17:35

Na chátrajúcej Kaplnke sv. Magdalény na Starom cintoríne v Žiline sa po rokoch začne pracovať. Žilinská radnica hľadá spoločnosť, ktorá zrekonštruuje strechu. „Predmetom zákazky je rekonštrukcia strechy Kaplnky sv. Magdalény v Žiline zapísanej v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.V súčasnosti je kaplnka málo 
používaná a v zlom technickom stave,“ informovalo mesto vo výzve. Výšku investície predpokladá na 30 752,62 eur bez DPH. Záujemcovia sa môžu prihlasovať do 12. augusta.

„Posúvame sa. Bolo mi cťou zúčastniť sa tejto obhliadky s dámami erudovanými vo svojich odboroch. Veľmi sa teším, keď bude všetko inak a zo schátranej kaplnečky sa stane krásny a vzácny 300-ročný šperk nielen Starého cintorína, ale aj celej Žiliny,“ skonštatovala mestská poslankyňa Iveta Martinková, ktorá dlhodobo iniciuje záchranu barokovej kaplnky.

Pripomeňme, že téma rekonštrukcie pamiatky je živá už pár rokov. V pamiatke urobili pred časom reštaurátorský a archeologický výskum. Na stenách v tom čase odhalili aj staré maľby. Okrem toho sa počas skúmania kaplnky hovorilo aj o tom, že by pod ňou mohla byť hrobka. Archeologický výskum to ale napokon nepotvrdil. 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod