Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 3°C

Šport

Karol Belaník: V rámci výchovy mládeže a adaptácie do dospelého futbalu sme na Slovensku najďalej

V tábore MŠK Žilina musí po polovici základnej časti Fortuna ligy 2020/2021 vládnuť spokojnosť. Mladý tím bez potrebných skúseností okupuje 3. miesto tabuľky s útočným herným prejavom, produktívnou ofenzívou a širokou paletou talentovaných futbalistov. Viac už v rozhovore pre Žilinský večerník ponúkol svoje hodnotenie športový manažér klubu Karol Belaník (53).

05.11.2020 | 09:00

Je príjemné prekvapenie byť na treťom mieste po 12. kole?

Z pohľadu postavenia v tabuľke hovorím áno. Pre nás je najväčšou prioritou dostať sa do prvej šestky. Trošku nás trápia výkony vonku, i keď sme zvládli prvé kolo v Senici i duel s Trenčínom, no ten akoby na domácej pôde. Odvtedy sme chytili šnúru prehier a nedokážeme niektoré fázy uhrať, ako napríklad v Ružomberku. Akoby nám chýba agresivita, sme ustráchaní a potom sme doma pod väčším tlakom zvládnuť zápasy. Možno sa chytíme šťastným víťazstvom a pôjde to.

Zohráva v tomto najväčšiu úlohu neskúsenosť tímu?

Krivka výkonnosti nie je ideálna, domáce zápasy aj so silnými súpermi zvládame dobre, ale vonku nám treba potvrdiť formu a zlyhávame. Tréneri tieto veci podrobujú hlbším analýzam, sami v klube o tom dosť diskutujeme a asi treba fakt, laicky povedané, „upotené“ tri body.

Má tréner Staňo od vedenia maximálnu dôveru?

Nemal to jednoduché, lebo prišiel v situácii po odchode sedemnástich hráčov. Páči sa mi jeho prístup, lebo nenarieka, nesťažuje sa a snaží sa z mužstva vyťažiť maximum. Tím je behavý, chce hrať náročný moderný futbal a je logické, že v tomto veku sa objavia fázy zlyhávania. Je to prirodzený vývoj u každého hráča, no sme na dobrej ceste.

Vy ste zažili v Žiline mnoho trénerov, čím je Staňo jedinečný?

Má prirodzenú charizmu, je vodcovský typ a hráči ho rešpektujú. Chápe našu filozofiu, dobre mediálne vystupuje, chápe aktuálnu situáciu, rešpektuje kroky vedenia a má veľký potenciál. Chce ísť správnym smerom, vníma moderný futbal a snáď pomôže mužstvu ako výborný stopér či defenzívny záložník. Treba nám zlepšiť organizáciu tímu v defenzívnej časti, no títo hráči to majú ťažké, lebo ak im nepomôžu vrchnejší hráči z hľadiska návratov, tak to majú aj oni ťažšie. Dobre uchopil svoju šancu, čomu sa tešíme.

Kto z hráčov podľa vás najviac herne vyskočil za necelý polrok? Bol to predtým úplne neznámy Miroslav Gono?

Nechcem hovoriť klišé veci. Nikto z nich však nemá konštantnú výkonnosť, čo je dôvod, prečo nevyhráme zápasy vonku. Raz hrá mimoriadne jeden hráč, potom ihneď v ďalšom zápase to je slabšie. Nechcem vyzdvihovať len Gona, teraz dobre pôsobí Kurminowski, Petráš si drží solídnu formu. Vzhľadom na skúsenosti nechcem nikoho vyzdvihovať, celkovo je to slušná forma mimo zápasov vonku. My sme to vnímali už vtedy, keď títo chlapci hrávali II. ligu, aj tam mali problémy vyhrať u súpera. Možno je to aj psychický blok, ako keby ideme s porazeneckým pocitom a podľa mňa veľkú úlohu zohráva správne nastavenie hlavy.

Najväčšou škvrnou doterajšieho priebehu sezóny bolo vypadnutie v 1. predkole Európskej ligy...

Nevyšiel nám prvý polčas, súper bol aktívnejší a zatlačil nás. Mali sme určité očakávania, lebo vzhľadom na skúsenosti a rozvoj hráča sme ten zápas potrebovali zvládnuť. Niekto môže hovoriť, že sme prehrali s poloamatérmi, ale majú hráčov okolo 30 rokov s potrebnými skúsenosťami, ktoré zužitkovali v predĺžení. Zas nepoviem, že toto vypadnutie sme cítili ako podstatné sklamanie v klube. Opäť to bol zápas vonku, ktorý nám nevyšiel, no to sa opakujem asi v každej odpovedi.

Aké sú reakcie verejnosti na výkon hráčov a výsledky?

Tiež sa veľmi nestretávam s ľuďmi, som v práci, na zápase a väčšinou doma. Nesledujem sociálne siete a chápem, že žilinskú spoločnosť táto téma polarizuje. Na jednej strane generuje naša akadémia hráčov na určitú úroveň a určite je skupina fanúšikov, ktorým sa nepozdáva odchod tých 17 hráčov a pokles najvyšších ambícií. V zásade pre také kluby a takú malú krajinu ako Slovensko s prihliadnutím na ekonomickú situáciu je toto prioritná cesta. Optimálne by bolo udržať týchto hráčov dve sezóny a potom by to bolo veľmi kvalitné mužstvo. Realita je daná trhom, len čo dostane hráč dobrú ponuku, tak pôjde zo Žiliny preč. Každý klub má svoje ciele, ale myslím si, že v rámci výchovy a adaptácie mládeže do dospelého futbalu sme najďalej. Mám dojem, že v inom klube pri odchode 17 hráčov by boli značné problémy a my dokážeme aj po hromadnom exoduse byť v našej lige konkurencieschopní v skupine tímov okolo 3. až 6. miesta. Pre nás je podstatná ekonomika, plníme si dohodnuté záväzky voči hráčom a momentálne je to jediná cesta.

Do konca roka treba odohrať ešte 6 kôl, s čím budete spokojný po poslednom zápase roka?

Chceme byť v prvej šestke, to je náš cieľ, ale nemám konkrétny cieľ v tabuľke. Samozrejme, ak by sme boli na 3. mieste, tak je to skvelé. Viac to asi nejde, lebo Dunajská Streda i Slovan sú niekde inde, čo dlhodobá súťaž a tabuľka dokazuje. Tretie miesto s produkovaním moderného futbalu i zlepšenie zápasov vonku by ma nesmierne tešilo.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ján Mintál

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod