Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Šport

Kartová hra mariáš postupne vymiera: Najlepším na Slovensku je stále Žilinčan Ján Turiak

Pre niekoho krčmoví blázni, pre iných logickí virtuózi s kartami v ruke. Viceprezident Žilinského mariášového klubu, ktorý sústreďuje celý severný región od Považskej Bystrice až po Čadcu, Ján Turiak (50) v našom rozhovore hovorí o čare mariášu. Faktom však je, že v dnešnej dobe mladých nadšencov nepribúda a stará generácia postupne vymiera. Podarí sa tomuto športu prežiť aj ďalšie desaťročia?

07.07.2022 | 12:48

Mariáš je vo svete plnom digitálnych médií akoby odsúdený na zánik. Je to pravda alebo sa s týmto tvrdením nechcete zmieriť?

Je na mape od čias Márie Terézie a všetky národnosti v rámci Uhorska hrali, v dnešnej dobe internetu naša mládež nemá k tomu vzťah, pričom poker nahradil mariáš. Pred revolúciou hrávali naši starí otcovia v krčmách mariáš a mladíci tam sedeli s otcami, kde sa niečo priučili. V každej dedinke sa hrávalo, mládež tomu pričuchla, lebo nebolo nič robiť hlavne v zime a naučili sa túto hru od svojich rodičov. Stav je aktuálne nelichotivý, lebo hráči vymierajú a noví nepribúdajú.

Odborníci tvrdia, že mariáš je oproti pokru veľmi zložitá hra. Neodrádza práve toto mladú generáciu, ktorá neraz vo všeobecnosti akoby nerada premýšľa?

Ak vám dnes vysvetlím pravidlá pokru, tak môžete turnaj vyhrať večer aj bez žiadnych skúseností. Pri mariáši je to hra o hlave, poker o šťastí. Ak ste spomenuli mladú generáciu, tak ja som v mojom veku jeden z najmladších v Žiline, čo je úsmevné a zároveň smutné, dosť sa obávame budúcnosti.

Teda nedá sa s tým nič robiť?

Museli by sme vychovať novú generáciu cez rôzne formy propagácie a ja by som bol ochotný učiť mladých tomuto športu. Len neviem ako by sme ich dotiahli k tejto hre, nad tým dlho uvažujem a neviem prísť na odpoveď.

Prečo by potom mala mládež hrávať mariáš, dajte nám aspoň jeden pádny argument? Niekto si povie, že sú to len obyčajné karty, čo mi dajú do života?

Opýtajte sa hocakého doktora, čo radí starším ľuďom. Cibrite si pamäť, lúštite krížovky a čítajte. Vekom ide pamäť dole a je potrebné ju držať v kondícii, pri mariáši musí neskutočne fungovať. Dosť náročné je sledovať karty, ktoré sú v hre a ktoré už nie. Medzi nami je veľa manažérov či odborníkov v rôznych oblastiach a oni sami potvrdili, že pri mariáši mozog neustále pracuje. Toto je pre staršiu generáciu, ale pre mladých môže byť lákadlom turnajový život. Neskutočná atmosféra vás núti uhrať najlepší výsledok a po turnaji s úsmevom na tvári ideme ďalej. Veľakrát prišiel nový člen na turnaj a vďaka atmosféru už neodišiel. To treba len zažiť, rovnako ako pri iných športoch.


 

Aký je herný systém celej sezóny turnajov vo vašom športe?

Najlepších dvanásť klubov v roku má právo usporiadať turnaj, teda máme dvanásť turnajov v roku a teraz pokračuje v začatom ročníku 2020 a dúfame, že posledné dva turnaje sa odohrajú. Medzi jednotlivcami som zatiaľ na prvom mieste, Žilinčania sme na 4. mieste. Na Slovensku je 18 klubov, dochádza po korone k výraznému poklesu účastí. O sto hráčov chodí menej, čomu sa niet čudovať.

Pri zmienke o mariáši veľa ľudí tvrdí, že to nie je šport. Presvedčíte ich o opaku?

Máme stanovy, zasadací, prestupový a súťažný poriadok, teda súbor pravidiel. Sme združení v jednom zväze ako každý iný šport, fungujeme na báze predstavenstva, valnej rady a podobne. Je to kartová hra, ale na športovej úrovni. Na turnajoch sú aj finančné odmeny, kde je 12 cien a prvý vyhráva 500 eur.

Vraj ste v Žiline označovaní za  kartového mága. Lichotí vám toto oslovenie či skôr prekáža?

Áno, je to hlavne môj koníček a popritom hrávam často poker, čo je už hazardná hra. Mariášu sa venujem 25 rokov, na Slovensku som najlepší, keď mám 6 titulov vo volenom mariáši a dva tituly v licitovanom mariáši. Každý rok bojujem o titul, tri roky som bol majstrom Slovenska po seba a mám konkurenciu s jedným hráčom z Vysokých Tatier, ktorý je päťnásobný majster.

Prečo je podľa vás poker hazard a mariáš nie?

Za socializmu bolo nepísané pravidlo o hazarde. Pokiaľ sa pred hrou rozdajú všetky karty, tak to sú logické kartové hry. Pokiaľ sa rozdá len určitý počet kariet a ďalej sa ťahá z balíčka, tak to bola definícia hazardnej hry.

Čo by ste zaželali ľudom v Žiline, aby našli vášeň pre kartové hry?

Určite deti netreba k tomu privykať, lebo internetu a sedenia majú dosť. Skôr sa začal hrávať mariáš na vysokých školách v rámci internátoch. Bol by som rád keby si našli mladí aj cestu k tomuto a nie pokru, keď trpíme na popularitu pokru posledných 20 rokov a mládež už vôbec nechce prejsť k nám. Veľké percento mládeže hráva poker naživo či na internete, je to dosť populárne. Budem však rád, ak nielen mládež, ale aj každý v Žiline bude zmysluplne tráviť voľný čas, to je asi základ hlavne v kombinácii s pevným zdravím.

 

KTO JE JÁN TURIAK? 

Rodinný stav: rozvedený, tri deti Roman (30), Michal (12) a Michaela (8)

Obľúbené jedlo: ryby na rôzne spôsoby, som aj ryba znamenie

Typická vlastnosť: celý život som prevádzkoval nejaké podniky, tak asi cieľavedomosť

Na ľuďoch neznášam: arogantnosť

Obľúbená dovolenka: Turecko kvôli deťom

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod