Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Spravodajstvo

Kaštieľ v Divinke stále čaká na rekonštrukciu

Renesančný kaštieľ postavený na prelome 16. a 17. storočia je v rekonštrukcii od roku 2008, kedy sa na národnej kultúrnej pamiatke vymenila strecha. Odvtedy práce na kaštieli stoja. Prečo?

14.10.2013 | 13:51

DIVINKA. Kaštieľ s malým parkom stojí v obci vyše štyristo rokov. V súčasnosti je nevyužívaný a v rekonštrukcii, ktorá je už istú dobu pozastavená. Miestni hovoria, že je ho škoda. „Pamätám si, keď v ňom ešte bývali ľudia. Tí postupne vymreli a kaštieľ zostal prázdny. Vraj sa uvažovalo aj o tom, že by sa v ňom zriadila knižnica... Pred pár rokmi sa na ňom vymenila strecha a odvtedy nič. Je ho veru škoda,“ konštatuje Viliam z Divinky.

Kaštieľ je od roku 2002 majetkom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorý ho získal v delimitačnom procese. V súčasnosti je v správe Považského múzea v Žiline. „V roku 2013 sa nám podarilo definitívne vysporiadať majetkovo–právne vzťahy k budove kaštieľa a ŽSK je jeho výlučným vlastníkom,“ uvádza hovorkyňa žilinskej župy Hana Danová.

Prvé kroky na záchranu pamiatky podnikol ŽSK ako nový majiteľ už v roku 2008. Do kaštieľa totiž zatekalo, preto sa výmena strechy už nemohla odkladať. Zároveň opravili a ošetrili krov. Rok nato pripravili v rámci Regionálneho operačného systému projekt, ktorý ale nebol úspešný. Odvtedy sa na kaštieli nerobí. „V súčasnosti je spracovaná kompletná projektová dokumentácia na jeho rekonštrukciu a krajská samospráva sa plánuje zapojiť do operačných programov financovaných zo zdrojov EÚ,“ dodávahovorkyňa.

Pamiatka je pre verejnosť zatvorená. Ak bude župa v získavaní eurofondov úspešná, plánujú kaštieľ komplexne zrekonštruovať. Jeho vynovené priestory by následne malo využívať Považské múzeum v Žiline na prezentáciu svojej odbornej činnosti.

Naopak, miestni by privítali, keby sa kaštieľ využil buď na kultúrne alebo reštauračné účely.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod