Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 13°C

Spravodajstvo

Každý mesiac jedna zastávka. Vandalizmus stojí mesto nemalé financie

Rozbité zastávky MHD sú v meste Žilina pomerne bežná záležitosť. Ničenie verejného majetku má však vážne finančné následky. Oprava jednej zastávky vyjde samosprávu aj na 4-tisíc eur.

11.04.2024 | 09:12

Na konci marca neznámy páchateľ rozbil pravdepodobne pomocou smetného koša sklo na zastávke MHD Jaseňová na Solinkách. Ráno tak cestujúcich čakal nemilý pohľad. Horšie na celom prípade je to, že túto zastávku rozbili v ten mesiac už druhýkrát. Prvý raz ju mesto opravilo 6. marca a vandali ju opätovne zničili 27. marca. Žiaľ, táto forma bezohľadného ničenia verejného majetku nie je ojedinelá. „Vandalizmus v podobe rozbitých zastávok evidujeme pravidelne a veľmi často, priemerne je dokonca rozbitá jedna zastávka každý mesiac. Od októbra minulého roka boli rozbité aj zastávky Bytčická, Jaseňová, Obežná, Pod Hájom, Centrálna. Všetky sú už opravené,“ približuje smutné štatistiky Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Tisícky eur na opravu

Zaujímalo nás, aká vysoká je suma za opravu rozbitej zastávky. Ceny sa od prípadu k prípadu líšia. Konkrétne, oprava zastávky na Jaseňovej stála približne 4-tisíc eur. „Výška sumy za opravy sa odvíja od toho, koľko skiel sa mení, z akého sú materiálu, ďalších poplatkov za prácu, zameranie, montáž a dopravu. Napríklad sklo číre ESG 6 mm brúsené, farbené – ploter, fólia 1080 x 1350 mm vrátane zamerania, montáže a dopravy stojí  900 eur s DPH, plexisklo hr. 4 mm na vitrínu 1145 x 1485 mm stojí 390 eur s DPH. Vandalizmus na zastávkach riešime s políciou a následne aj v rámci poistnej udalosti. Vo všetkých prípadoch je páchateľ neznámy,“ uzatvára Ondrášová.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: L. Hulin

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod