Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 17°C

Spravodajstvo

Každý Žilinčan dlhuje takmer 500 eur, môže to byť viac

Najzadlženejším mestom na Slovensku zostáva Žilina. Po prepočítaní na obyvateľa každý Žilinčan dlhuje 488 eur. Druhá je Čadca s dlhom 240 eur na obyvateľa. Vyplýva to z analýzy ekonomického inštitútu INEKO, ktorý hodnotí ekonomické ukazovatele finančného zdravia na Slovensku. 

09.09.2013 | 13:45

Najzadlženejším mestom na Slovensku zostáva Žilina. Po prepočítaní na obyvateľa každý Žilinčan dlhuje 488 eur. Druhá je Čadca s dlhom 240 eur na obyvateľa. Vyplýva to z analýzy ekonomického inštitútu INEKO, ktorý hodnotí ekonomické ukazovatele finančného zdravia na Slovensku. 

ŽILINA. BYTČA. Žilinský dlh, ktorý predstavuje 85,6 % bežného rozpočtu, však skresľuje návratná investícia od štátu určená na výstavbu tzv. Kórejskej dediny – Obytného súboru Krasňany vo výške približne 17 miliónov eur. Aj bez nej však žilinský dlh predstavuje 49 % bežného rozpočtu, čo je stále viac ako dlh Čadce 47,4 %.

„Je pravdou, že sme z pohľadu množstva peňazí na obyvateľa najzadlženejším mestom na Slovensku, čo nás nesmierne trápi. Avšak je to dedičstvo z minulosti, ktoré sme nespôsobili. Počas môjho pôsobenia naopak, dlh neustále klesá,“ uviedol primátor Igor Choma.

Kým v roku 2010, teda pred jeho nástupom do funkcie, dlh na obyvateľa predstavoval 878 eur, v roku 2011 to bolo už len 589 eur, no a vlani spomínaných 488 eur.

Kým teda vedenie mesta postupne dlh znižuje, dedičstvo z minulosti ho môže ešte výrazne zvýšiť. Znova totiž prebieha dočasne umŕtvený súdny spor so spoločnosťou HB Reavis, nedávnym vlastníkom Auparku. Tá mesto Žilina žaluje za ušlý zisk 17,6 milióna eur za zdržanie počas výstavby Auparku.

Zaujímavé je, že zatiaľ čo HB Reavis len pred niekoľkými týždňami Aupark predal spoločnosti NEPI za 87,5 milióna eur, údajnú pohľadávku voči mestu Žilina na nového majiteľa nepreniesol a súd pokračuje ďalej. Potvrdil nám to predseda predstavenstva Stanislav Jankovič. „Po uplynutí 12-mesačného obdobia, na ktoré bolo konanie prerušené, súd v auguste konanie opäť obnovil. Žalobcom je stále HB Reavis, žiadna pohľadávka na nového vlastníka postúpená nebola. Viac sa k tomu nebudem vyjadrovať,“ uviedol v stanovisku pre Žilinský večerník. Potvrdil nám to aj nový vlastník Auparku, ktorý s mestom Žilina nevedie žiadny súdny spor.

Mesto Žilina je, podľa primátora Igora Chomu, pripravené sa súdiť. Ešte predminulý týždeň však informoval, že spolu so shoppingom prešlo na NEPI aj súdne konanie a chcel sa s novým majiteľom stretnúť a dohodnúť. V súdnom spore však bude musieť pokračovať s HB Reavis. Igor Choma však odmieta zaplatiť a jej presvedčený, že žiadne peniaze spoločnosti nepatria.
 

„Nepredpokladám žiadnu finančnú dohodu, mimosúdne vyrovnania vylučujem. Mám názor, že peniaze za ušlý zisk im nepatria a mesto nebude mať inú možnosť, ako sa súdiť. Som presvedčený, že budeme úspešní,“ uviedol primátor.

Okrem toho sa mesto bude musieť do konca budúceho roku vysporiadať aj s návratnou finančnou pomocou, za ktorú pre Kiu postavilo obytný súbor v Krasňanoch. Presnejšie, oných 17 miliónov eur bude musieť vrátiť. Reálne však hrozí, že aj na tomto prerobí a opäť sa na to budú musieť zložiť občania.

Aj keď má totiž podľa slov hovorcu Jozefa Bačého Kia záujem o odkúpenie obytného súboru, jeho trhová hodnota však zrejme podľa znaleckého posudku bude nižšia ako 17 miliónov eur. „Súdnoznalecký odhad Kie hovorí o 13 miliónoch eur a vynára sa otázka, čo s tým rozdielom. Bude to obrovský oriešok, pretože mesto nemá peniaze na to, aby splácalo takéto dlžoby z minulosti. Preto, ak sa nedohodneme s Kiou, pripravíme verejno-obchodnú súťaž na odpredaj a budeme sa snažiť obytný súbor predať čo najvýhodnejšie, aby bol rozdiel čo najnižší,“ uviedol Igor Choma.

Podľa INEKO komplexný pohľad na hospodárenie samospráv poskytuje skóre finančného zdravia na stupnici od -3 do + 3, pričom najlepšie je kladné a najhoršie záporné skóre. Aj tu dosiahla najhoršie skóre Žilina -0,1, čo znamená, že má problémy s finančnou stabilitou. Čadca dosiahla skóre 0,4 a Krásno nad Kysucou 0,7, čo signalizuje ich nižšiu finančnú stabilitu a potenciálny problémy do budúcnosti. Naopak, najlepšie skóre v regióne dosiahla Bytča (1,9) a najmä Kysucké Nové Mesto, ktoré je so skóre 2,6 vôbec finančne najzdravšie na Slovensku.
 

Michal Filek

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod