Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 13°C

Spravodajstvo

Kia dosiahla na Slovensku vek dospelosti

V týchto dňoch oslavuje automobilka jubileum svojho pôsobenia na Slovensku. Fabrika v Tepličke nad Váhom pri Žiline sa začala budovať presne pred 20 rokmi a výroba v nej beží už vyše 18 rokov. Počas tejto doby zišlo z jej liniek takmer 5 miliónov áut a vyše 7 miliónov motorov.

12.04.2024 | 09:19

Ceremónia pri začiatku výstavby závodu sa konala v Tepličke nad Váhom presne 7. apríla 2004. Zúčastnili sa na nej aj najvyšší predstavitelia spoločnosti Hyundai Motor Group (materská spoločnosť firmy Kia), Kia Motors Corporation,  vtedajší minister hospodárstva Slovenskej republiky a vedenie mesta Žilina.

Výstavba závodu začala na jeseň 2004 a trvala približne 25 mesiacov, vrátane polročnej testovacej výroby. Prvé auto, vtedajší model cee’d, bolo v rámci hromadnej produkcie vyrobené v decembri 2006. Išlo o úplne nový model, určený najmä pre európsky trh. Odvtedy si svojich zákazníkov našlo už takmer päť miliónov vozidiel všetkých vyrábaných modelov. V rovnakom období sa spustila aj výroba motorov.

Počas dvadsaťročnej histórie sa v závode vyrábali celkovo štyri modely – Kia Ceed, Sportage, Venga a v rokoch 2009 - 2011 aj model materskej spoločnosti Hyundai, ix35. Model Sportage sa pri Žiline vyrába od svojej 2. generácie, a čo sa týka modelu Ceed, kdekoľvek na svete ho uvidíte, môžete si byť istý, že sa vyrobil práve v Tepličke nad Váhom. Je to jediný závod, kde sa tento model produkuje. Klasickú 5-verovú verziu doplnili v roku 2007 aj varianty SW (kombi) a 3-dverový typ – ten sa produkoval do roku 2018. Od roku 2018 respektíve 2019 sa Ceed vyrába aj v prevedení ProCeed (športová karoséria typu shooting brake) a crossoveru XCeed.

Spočiatku závod vyrábal v jednozmennej prevádzke. V dvojzmennej začal fungovať od roku 2007 a od 1. januára 2012 produkuje automobilka v 3-zmennej výrobe. Ročná kapacita závodu je 350 000 áut.

Spoločnosť je už 20 rokov stabilným zamestnávateľom v regióne a strategickým partnerom mesta Žilina, okolitých obcí a jednotlivých komunít. Kia sa stala významnou súčasťou regiónu a prispieva k jeho kontinuálnemu rozvoju. Prostredníctvom svojej nadácie, ktorá bola založená v roku 2013, podporila doteraz automobilka projekty v oblasti vzdelávania, zdravia, životného prostredia a inklúzie prostriedkami v hodnote viac ako 11 miliónov eur.

Automobilka zamestnáva dlhodobo priamo 3 800 ľudí, pričom priemerná dĺžka zamestnania v závode je 11 rokov a priemerný vek zamestnancov je 40 rokov. Priemerná mzda výrobných zamestnancov presiahla v minulom roku úroveň 2 400 eur.

V celom areáli Kia Slovakia, vrátane dodávateľov, pracuje približne 6 000 ľudí, pričom do širšieho okolia Žiliny pritiahla automobilka počas svojho pôsobenia množstvo iných dodávateľov, ktorí dávajú prácu ďalším tisíckam ľudí.

Autor: - r -

Foto: archív KIA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod