Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Klub dôchodcov v Rajci prešiel rekonštrukciou

Jeho nová podoba skvalitnila pobyt seniorov, ktorí sa tu pravidelne stretávajú, aby si spríjemnili voľné chvíle. Rekonštrukcia bola nevyhnutná, zariadenie začínalo chátrať. 

16.09.2013 | 13:43

Jeho nová podoba skvalitnila pobyt seniorov, ktorí sa tu pravidelne stretávajú, aby si spríjemnili voľné chvíle. Rekonštrukcia bola nevyhnutná, zariadenie začínalo chátrať. 

 

RAJEC. Klub dôchodcov funguje ako denné centrum už od roku 1978. Spočiatku sa nachádzal na Námestí SNP v Rajci, neskôr sa presťahoval na Nádražnú ulicu. K pôvodnej budove sa v roku 1990 dorobila prístavba, stará časť budovy však už mala niekoľko desiatok rokov a začínala vlhnúť a plesnieť. Značné problémy boli taktiež s kanalizáciou, predovšetkým v zime. Mesto Rajec sa rozhodlo vyčleniť finančné prostriedky na obnovenie centra. „V prvom rade bolo potrebné vybudovať nové sociálne zariadenia, osobitne pre mužov a ženy. Pred rekonštrukciou totiž slúžili návštevníkom len spoločné. Taktiež sa vybudovalo aj WC pre imobilných návštevníkov a nové prepojenie na kanalizáciu. Na ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu sa myslelo aj pri vstupe do zariadenia. Popri schodoch sa postavila šikmá plošina, ktorá umožňuje vstup pre vozičkárov,“ vysvetľuje primátor Rajca Ján Rybárik.

Menili sa tak isto aj podlahy, steny sa odizolovali, aby sa minimalizovalo vlhnutie a priestor sa vymaľoval. Keďže sa podarilo pri rekonštrukcii ušetriť finančné prostriedky, stihli sa vymeniť aj okná. Budova je teda izolovanejšia a ušetrí sa aj na energiách.

Práce sú už v týchto dňoch dokončené a stretnutia členov Klubu sa opäť presunuli z náhradných do pôvodných priestorov. Centrum je otvorené denne, okrem piatku a soboty, vždy v poobedňajších hodinách. Okrem toho členov združujú spoločné akcie. Jednou z nich bolo aj otvorenie nových skolaudovaných priestorov. Predseda Klubu Štefan Pecho zhodnotil zmeny veľmi pozitívne: „Je potrebné myslieť na pohodlie seniorov, mnohí navštevujú Klub dôchodcov veľmi radi a je pre nich príjemným spestrením voľného času. Predchádzajúce podmienky však už neboli vyhovujúce. Najviac sa pomohlo našim imobilným návštevníkom, lebo pre niektorých bolo dostať sa sem naozaj veľkým problémom. Pobyt sa však skvalitnil pre všetkých, priestory sú útulnejšie, krajšie a hlavne hygienickejšie.“

Klub dôchodcov má viac ako 80 členov. Medzi ich celoročné aktivity patria napríklad rôzne kultúrne programy, posedenia, fašiangové slávnosti, stavania mája, besedy o ľudových zvykoch a tradíciách, návštevy múzeí či vianočné posedenie pri stromčeku. Na mnohých akciách nechýbajú deti z miestnych škôl, ktoré si prichystajú pre prítomných zaujímavý program. Podľa slov primátora by mala rekonštrukcia v budúcnosti pokračovať. Potrebné je urobiť novú fasádu a výmenu strechy, pretože tá je už v kritickom stave.
 

Ľubomíra Goljerová

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod