Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 1°C

Šport

Kluby sa obávajú o vlastnú budúcnosť: Čaká nás náročné obdobie

Už v predošlých číslach na športových stranách sme uviedli reakcie viacerých športových klubov, ktoré sa budú pripravovať na novú sezónu v oveľa skromnejších podmienkach ako po minulé roky. Ako sa ich dotkne informácia o nulovej podpore mesta do ďalších mesiacov? Hrozí aj ich zánik?

30.04.2020 | 17:35

Futbal

MŠK Žilina, Martin Kollár – mediálny manažér: „V aktuálnej situácii, kedy prebieha likvidácia klubu MŠK Žilina, a.s., je z našej strany irelevantné sa vyjadrovať k možným dotáciám od mesta Žilina.“

Basketbal

BK Slávia Žilina, Jozef Galdun – predseda správnej rady klubu: „My sme nedostali žiadnu dotáciu od mesta ani minulý rok, no tento rok sme boli nastavení a počítali s tým, že boli prísľuby i informácie z verejných zdrojov o vyčlenení financií na profesionálny šport. Mala to byť suma 100 tisíc eur, kde sme mali byť my basketbalisti, futbalisti MŠK Žilina a aj žilinské volejbalistky, ktoré mali by postúpiť do extraligy. Určite táto 0 zo strany mesta bude pre náš klub značným problémom. Pre mnoho klubov tento krok v Žiline bude znamenať zánik a aj osobne som napísal poslancom mail, kde som apeloval na nich, aby nezabudli pri koronakríze aj na športe. Náš klub má silnú základňu fanúšikov, to je tiež silný rozmer okrem samotných hráčov. Bola by veľká škoda nechať to tak, lebo každý športový manažér vie, že po rozpade niečo znova naštartovať je náročná vec. Profesionálni hráči budú hľadať uplatnenie v iných kluboch, žilinská mládež nebude mať žiadne vzory a v týchto veciach je Žilina maximálne špecifická. Konkrétne pri basketbale sme jediný tím v extralige, ktorý nemá žiadnu podporu od mesta. Druhá vec, že Žilina ako krajské mesto má jedinú športovú halu, ktorú má na starosti VÚC a jej postoj je totálne macošský. Platíme riadny komerčný nájom a boli dokonca hlasy, že by sa mal ešte zvyšovať. Prístup mesta či VÚC sa mi nepáči, to poviem úplne otvorene.

Ženský volejbal

VA UNIZA Žilina, Dalibor Andrisík – prezident: „Som členom športovej komisie mesta Žilina, kde nám bolo minulý týždeň povedané, že na šport nepôjde ani jedno euro a sú momentálne oveľa väčšie priority pre mesto Žilina ako je šport. Mám informácie z prvej ruky, čo netreba tajiť a zrejme s tým nič nenarobíme. Plán bol vyčleniť na športové dotácie okolo 400 tisíc, z toho takých 60 tisíc pre volejbal je niečo viac ako 10 percent. Málokto vie, že Žilina je rodiskom volejbalu v Československu a predsa každý poslanec sa snaží kopať za tie svoje športy, čo je úplne legitímne. Mrzia ma vyjadrenia na meste, že žiadne peniaze na šport nie sú a pri tom celom kolose rozpočtu je šport až na poslednom mieste. Potom sa pýtam, kde vlastne je ten volejbal? Ja tomu celému už prestávam rozumieť.

Mužský volejbal

VO AC UNIZA Žilina, Peter Minárik – športový riaditeľ: „Mali sme prisľúbenú dotácie vo výške okolo 10 tisíc eur, no ak by sme mali žiť len z podpory mesta, tak neprežijeme ani polovicu sezóny. Naša činnosť je závislá aj od sponzorov a budeme s nimi komunikovať či nás a v akej výške podporia do ďalšieho obdobia. Napríklad jedna autobusová spoločnosť nám riešila dopravu zadarmo pre všetky vekové kategórie, ale aj ostatní sponzori majú veľký výpadok svojich príjmov. Nemyslím si, že náš klub zanikne, avšak budeme mať vážne ekonomické problémy. Verím, že ich zvládneme.

Bojové športy

Diamond Gym Žilina, Róbert Kajánek – manažér: „V prvom rade nemám veľa informácii o tohtoročnej podpore športových klubov zo strany mesta. Je mi jasné, že mesto trpí výpadkom verejných financií a k tomu budú smerovať aj usmernenia voči konkrétnym dotácie pre jednotlivé športové kluby. Proste, treba sa prispôsobiť. Náš klub je aktuálne v stave nečinnosti, a tak sme pristúpili k rekonštrukcii priestorov. Tréneri i členovia vykonávajú tréningy na voľnom priestranstve alebo doma. Museli sme odložiť o ďalší rok najnavštevovanejšie športové podujatie v meste, kde nám vznikli obrovské škody. Preto tento rok bude mať zlé následky na činnosť klub, ale verím, že to zvládneme. Spoliehať sa na mesto či prípadne štát je nezmysel. Sám som riadiacim orgánom zväzu SMTA a riešime túto situáciu každý deň. Neustále informuje všetky kluby o krokoch, možnostiach či vývoji. Práve toto je vec, čo mne chýba zo strany mesta Žilina. Informovať kluby, čo bude ďalej a aké sú možnosti.“

Cyklistika

Cyklistická tour Žilina, Peter Zánický -  štatutár klubu: „Som členom športovej komisie a tieto informácie mám z prvej ruky. V prípade nášho klubu to nebude existenčná otázka, lebo naše deti neplatia žiadne mesačné príspevky a skôr žijeme zo sponzorov či rôznych grantových dotácii. Chceli sme nakupovať cyklooblečenie, čo teda asi obmedzíme. Treba si uvedomiť, že korona pominie a potom šport bude plniť dvojnásobne dôležitú úlohu. Nie som zástancom toho, že šport je niečo druhoradé a teraz len zdravotníctvo. Pozerajme sa na veci komplexne a tiež neodsúvajme do úzadia aj športové podujatia, ktoré tiež budú citeľne chýbať.

Florbal

FbC Grasshoppers AC UNIZA Žilina, Daniel Baránek – funkcionár klubu: „Nikdy nebudem zástancom, aby sme podporovali iba jeden klub a potom nič. Všetci, čo robia koncepčne a systematicky si zaslúžia podporu. Zrejme každý klub by bol rád, ak by dostal takú podporu od mesta ako minulý rok, čo asi nebude možné. Budeme radi aj za zníženú dotáciu, ktorá by nám stačila na sezónu. Vieme, že si budeme musieť utiahnuť opasok. Musíme sa pripraviť na viacero alternatív, rátame aj s podporou podnikateľov, ktorí sú lokalpatrioti. O pár mesiacov môže byť práve šport jednou z priorít, lebo deti sa nehýbu, potrebujú športovať a mať v jednotlivých športoch svoje vzory. Nebolo by dobré, ak by nejaké kluby museli zaniknúť. Želám si, aby sme to nejak všetci prežili.

 

Tenis

TK Žilina, Anton Blaško – športový manažér: „Mám i ja neoficiálne správy, že tento rok od mesta nebudú žiadne športové dotácie. Nás to nezruinuje, ale potrebujeme mať členskú schôdzu, čo je v klube najvyšší orgán, kde by sme mali mimo iného aj riešiť krízový rozpočet na rok 2020. U nás to nevyzerá na likvidáciu, na účte nejaké peniaze máme, 2 percentá sa posúvajú a sme prioritne klub o súťažnom tenise. Máme 10 trénerov, kde na 8 kurtoch trénujeme deti. Myslím, že to nejak prežijeme.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod