Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Kňaz žilinskej diecézy zažil atmosféru voľby pápeža vo Vatikáne

Martin Kramara je kňazom žilinskej diecézy. Mladý Bytčan v súčasnosti pôsobí ako správca Slovenskej katolíckej misie v Ríme a študuje na Pápežskej univerzite Sv. Kríža sociálnu komunikáciu. Počas voľby pápeža Františka bol vo Vatikáne. S čitateľmi Žilinského večerníka sa podelil o svoje zážitky.

18.03.2013 | 15:27

Ako si spomínate na konkláve?
V stredu som bol doma, teda v Pápežskom kolégiu sv. Cyrila a Metoda na Via Cassia, kde bývam - asi 15 km od centra Ríma. Priznám sa, patril som k tým málo nevercom, ktorí pochybovali, že pápež bude zvolený skoro. Zostali sme v kolégiu iba traja, ostatní šli na námestie pozorovať komín. Upratoval som práve izbu, na počítači som mal internetový streaming pohľadu na komín Sixtínskej kaplnky. Keď zrazu vyšiel biely dym, všetko som pustil, zobral som bundu a s pokrikom „dym je biely!“ som vyletel z izby. Utekal som ešte pre slovenskú vlajku a potom k autu. Nasledovali ma aj dvaja spolubratia kňazi, ktorí ešte boli v kolégiu. Jeden z nich sa na mokrých schodoch pošmykol a škaredo spadol. S bolestivým výrazom dokríval k autu, ale neustúpil: „Ideme za každú cenu!“ Boli sme veľmi napätí. Vedeli sme, že skúšať to autom nemá cenu, lebo uviazneme v zápche, zamierili sme preto na vlakovú stanicu. Vlak do centra mesta nám ušiel pred nosom, museli sme čakať 15 minút na ďalší. Kamarátom, čo už boli na námestí, sme písali: „Zdržujte! :)“ Zo stanice San Pietro som bežal, čo mi sily stačili, potom okolo kolonády a pomedzi ľudí tak blízko k bazilike,
ako sa len dalo. Stihli sme to len tak-tak, ale už sme boli na námestí, keď vyšiel kardinál Tauran ohlásiť meno nového pápeža.

Aká bola atmosféra na námestí sv. Petra?
Atmosféra bola veľmi radostná, ľudia sa tešili, že môžu byť prítomní pri tejto historickej chvíli. Snažil som sa dostať k „slovenskému stĺpu“ na Námestí sv. Petra, aby som bol s ostatnými. Je to stĺp, na ktorom ešte trochu poznať náš štátny znak - vpravo od obelisku - stretávali sa tam Slováci ešte za komunizmu. Boli sme dohodnutí so študentmi, že sa tam nájdeme, keď vyjde biely dym. Námestie však bolo také plné, že sa tam nedalo dostať a telefónna sieť bola preťažená. Zostal som preto naľavo od obelisku. Stretol som tam spolubrata Michala zo Žilinskej diecézy a českých kňazov, ktorí bývajú v centre Velehrad. Priznám sa, očakávali sme talianske meno. Po ohlásení nového pápeža ostalo krátke ticho. Takmer nikto nevedel, kto to je. Pozerali sme na seba prekvapene,
keď ktosi z Juhoameričanov, čo stáli za nami, povedal, že je to kardinál z Argentíny, z Buenos Aires. To už ale celé námestie skandovalo „Francesco! Francesco!“. Atmosféra prvého príhovoru nového Svätého otca bola veľmi emotívna. Taliani ocenili výber jeho meno (František je ich patrónom), aj srdečnosť a bezprostrednosť, s ktorou sa im prihovoril. Vyzdvihol Rímsku diecézu, ktorá je „prvá
v láske“ medzi ostatnými diecézami a poprosil o modlitbu. Bolo to veľmi silné.

Aký program ste mali počas a po samotnej voľbe?
Počas voľby sme sa spolu so Slovenskou katolíckou misiou v Ríme modlili tzv. „Quarant'ore“ - 40 hodín nepretržitej modlitby podľa sv. Filipa Neriho - za vyvolenie nového Svätého otca. Slováci sa v Ríme stretávajú na svätej omši každú nedeľu v kostole San Girolamo della Caritá, kde sv. Filip Neri založil svoje prvé oratórium. Duch tohto svätca je nám preto veľmi blízky a na význačné príležitosti
sa modlievame podľa jeho vzoru. Slovenskí katolíci v Ríme si teda pred konkláve rozdelili 40 hodín - modlili sme sa od utorka rána od šiestej do stredy večera do desiatej. Vyšlo nám to takmer presne.

Hovorili ste už aj s novým pápežom?
Nie. Som len jedným z tisícov kňazov, ktorí žijú v Ríme. S pápežom sme v kontakte duchovne a cítime jeho blízkosť, ale osobne sa s ním nestretávame.

Rozprávali ste sa s kardinálmi? Bola ich voľba jednoduchá? Prekvapila vás jej rýchlosť?
Kardináli sú viazaní tajomstvom ohľadom všetkého, čo sa udialo v konkláve. Takže sa od nich nedá nič dozvedieť. Rýchlosť ma viac než prekvapila.

Aký je z vášho pohľadu nový pápež? Čo od neho majú veriaci na Slovensku očakávať?
Nový pápež je veľmi sympatický. Pôsobí ako jednoduchý, srdečný človek. Nepotrpí si na žiadne okázalosti. Vo Vatikáne boli určite zaskočení, keď namiesto limuzíny chcel ísť s ostatnými autobusom, ba dokonca sa vrátil, aby zaplatil za hotel, v ktorom predtým býval. Jeho prvá kázeň, ktorú sme sledovali cez internet, bola ďalším prekvapením. Hovoril „a braccio“ - bez papiera, čo pápeži nerobievajú často, a hovoril naozaj živo. V troch bodoch - treba kráčať s Bohom, budovať Cirkev a vyznávať Krista - to všetko v spojení s krížom, bez ktorého nie sme autentickými kresťanmi. Veľmi silné, aj pre nás, Slovákov.

Kde ste pôsobili v minulosti?
Som kňazom Žilinskej diecézy, v minulosti som bol kaplánom v Žiline a ceremoniárom na biskupom úrade v Nitre. Môžeme sa podľa vás tešiť na návštevu pápeža na Slovensku? Na to je priskoro odpovedať, bude to záležať od mnohých okolností. V každom prípade by nám to, samozrejme, spôsobilo veľkú radosť a budeme sa za to modliť.

Michal Filek

Snímka SITA, archív MK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod