Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 21°C

Kultúra

Kniha je univerzálny darček: v kníhkupectvách pred Vianocami býva stres, ale aj pohoda

Zháňanie darčekov pred Vianocami je už bežnou záležitosťou. Obchody sú plné ľudí, všade vládne zhon. Predajcovia majú pred sviatkami plné ruky práce. Inak to nie je ani v kníhkupectvách, keďže kniha je dodnes považovaná za jeden z najlepších darčekov. Aby sme sa presvedčili o tom, ako to vyzerá pred Vianocami v kníhkupectve, vybrali sme sa do žilinského Artfora, najstaršieho kníhkupectva v meste.

21.12.2023 | 09:30

Prišli sme v nedeľu ráno, keď je tu relatívne pokoj. Privítal nás Ján Ničík a kníhkupectvo naozaj bez ľudí. Pokojné nedeľné ráno sme tak využili na krátky rozhovor. Artforum, podobne ako množstvo iných obchodov vždy v decembri rozširuje otváracie hodiny. Zvyčajne majú otvorené v soboty len do obeda a nedele vôbec. „Vianočné obdobie je pre kníhkupcov výnimočné, lebo zákazníkov je rádovo viac ako bežne cez rok, a preto tomu prispôsobujeme aj otváracie hodiny. Teda v decembri mávame otvorené aj počas soboty a nedele do 20.00 h,“ vysvetľuje Ničík.

Viac ľudí – viac práce pre kníhkupcov

To, že stojíme v prázdnom kníhkupectve, je však skôr výnimkou. O chvíľu už začali postupne prichádzať kupujúci, ale je nedeľa ráno, takže ich naozaj nie je veľa. Kníhkupcov však čaká najintenzívnejší čas – týždeň pred Vianocami. „Vtedy sa všetko zrýchľuje. Lebo, samozrejme, pribúda tých ľudí, ktorí si nákupy nechajú na poslednú chvíľu, čo znamená, že aj v kníhkupectvách je fyzicky viac ľudí, teda aj viac práce pre kníhkupcov,“ potvrdzuje našu domnienku Ničík.

Tohtoročné predvianočné obdobie sa mu však napriek tomu paradoxne zdá pokojnejšie. „Myslím, že tohtoročné Vianoce sú fajn. Hlavne ľudia sa mi zdajú byť v pohode napriek tomu, že okolo nás šarapatí zlý svet. Mám však pocit, aspoň v tej mojej bubline, že si ľudia vedia poradiť a sú aj prajnejší. A to je podľa mňa aj zmyslom Vianoc – trošku spomaliť a myslieť nielen na seba, ale aj na druhých,“ dodáva.

Šichta na Štedrý deň tu nie je za trest

Tento rok pripadá Štedrý deň na nedeľu. Paradoxne v rámci klasických otváracích hodín by Artforum malo byť zavreté. Je to však „artforácka“ tradícia, takže aj 24. decembra nájdete dvere otvorené a tých, čo nakupujú na poslednú chvíľu, s radosťou počkajú. „Je to taká špeciálna šichta. Vtedy sa už s darčekmi iba zachraňuje česť alebo sa odchádza od nervóznych gazdiniek a gazdov, ktorí ešte dorábajú posledné prípravy na večernú tabuľu. Myslím, že nebýva všade zvykom, že zákazníci nie sú nervózni, ale my máme asi šťastie. Naši zákazníci sú väčšinou tí pohodoví. A práve v ten Štedrý deň to berú tak, že sa už niet kam ponáhľať,“ vysvetľuje Ničík a osobne sa na vianočnú šichtu veľmi teší.

Počas tohto dňa sa však aj tu nájde pár zákazníkov, ktorí v zhone hľadajú darček na poslednú chvíľu. Kníhkupec sa už len usmieva a dodáva: „To sa naozaj už len zachraňuje česť, ani o peniaze vtedy nejde a musí sa nakúpiť z toho, čo je v špajze. Objednávky a sofistikované priania tu nemajú miesto. Je práve na každom z nás, ako si to zariadime. Či tomu dáme priestor a spomalíme, alebo to obehneme v „turborežime“ a tým sa budeme stresovať viac a viac. Ale to sú osobné rozhodnutia. Ale stále je dôležité, aby ste mysleli na druhých, a je len na vás, akou formou to urobíte.“

Nevhodný darček vymenia

Po Vianociach nastáva v mnohých obchodoch, a teda kníhkupectvá nevynímajúc, obdobie výmen. Stane sa, že sa pod stromčekom vyskytne nejaká kniha dvakrát alebo sa darujúci netrafí do čitateľského vkusu. „Samozrejme, nie sme neomylní a vždy sa nájdu dvojití Ježiškovia a pomýlené darčeky, ktoré nesadli. To je prirodzená záležitosť, ktorú riešime každý rok,“ vysvetľuje kníhkupec a dodáva: „Literárny vkus je veľmi premenlivá entita a nie vždy sa trafíte. Preto napríklad darovacie karty sú spôsob, ako niekomu darovať knihu, ale nie konkrétnu, a pritom to necháte na jeho vkuse.“ Darčekové poukážky z Artfora sú výhodné aj vďaka neobmedzenému dátumu.

Kniha je vlastne univerzálny darček, ale pýtame sa, či existuje univerzálna kniha ako darček, ktorý vždy poteší. „Obávam sa, že nie, ale sú knižky, ktoré majú všeobjímajúcejšie posolstvo, napr. Malý princ alebo Muž, ktorý sadil stromy. Nie sú až také náročné, ale majú tú hĺbku povedanú v sebe relatívne jednoduchými slovami,“ odporúča.

Čo darovať kníhkupcovi

Zaujímali sme sa aj o to, koľko kníh si vlastne pod stromčekom nájde kníhkupec, a teda milovník kníh v jednom. „Keď veľa čítate alebo ste známy tým, že veľa čítate, máte práve trošku problém, lebo ľudia sa obávajú, že sa vám netrafia do vkusu. Za tie roky, čo sa profesionálne živím touto prácou, vyhranil som si úzku sféru záujmov, o ktorej netušia ani všetci moji blízki. A je to problém. Takže knihy neočakávam, ale isto ma poteší, keď dostanem vec, o ktorej som sa niekedy zmienil cez rok, a niekto z mojich blízkych si „dobre prečíta list od Ježiška“. Ale naozaj knihy neočakávam, cez rok ich mám dosť. Na Vianoce očakávam hlavne pokoj a dobré rozhovory s dobrými ľuďmi v dobrej spoločnosti,“ dodáva Ničík.

Vianočné prianie z Artfora

Na záver sme sa opýtali, čo by odkázal a poprial čitateľom kníh. „Tak ako trénujeme telá, mali by sme trénovať aj ducha. Už sme sa naučili chodiť do hôr či posilňovať, lebo veríme, že telo treba udržiavať. Ale aj ducha treba udržiavať. Prajem ľuďom cez Vianoce, aby si trafili dobrú knižku. Aby si pod tým stromčekom našli vec, ktorá ich vnútorne zaujíma. A tým, že je vianočné obdobie a akoby trošku spomalíme, je to ideálny čas na čítanie kníh. Čím je lepšia kniha a čím lepšie využijeme ten vzácny čas, ktorý máme, tým to bude pre nás ľahšie,“ praje Ján Ničík a celý kolektív z kníhkupectva Artforum.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod