Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Zaujalo nás

Kniha o Žofii Bosniakovej z diele žilinskej župy zabodovala - stala sa najlepšou knihou o kraji za rok 2019

Žilinský samosprávny kraj uspel so svojou knihou Žofia Bosniaková v 13. ročníku súťaže Najkrajšia kniha a propagačný materiál o Slovensku za rok 2019, ktorú organizuje Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov. V kategórii Knihy o kraji sa umiestnila na prvom mieste.

05.05.2020 | 09:00

Knihu Žofia Bosniaková s podtitulom Veľká kniha o žene viery a lásky vydal minulý rok Žilinský samosprávny kraj v spolupráci s Maticou Slovenskou, Považským múzeom v Žiline a Kysuckým múzeom v Čadci v náklade 2500 kusov.

,,Kniha sa pripravovala necelý rok, avšak jednotliví autori kapitol sa tejto téme venujú aj niekoľko rokov, takže štúdium prameňov a príprava podkladov k textom, fotografiám trvalo oveľa dlhšie. Získané ocenenie je poďakovaním všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na jej príprave, vydaní, či distribúcií. Veľmi si to vážime," povedal riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.


V trinástich kapitolách sa čitatelia dozvedia zaujímavosti zo života Žofie, o hrade Strečno, ale aj o jej osobe v literatúre a výtvarnom umení. Pokrstená bola vlani v septembri typickými ,,bosniakmi" na strečnianskom hrade v hradnej kaplnke, kde sa nachádza krypta, v ktorej sa po 45 rokoch od smrti našlo grófkine takmer neporušené telo.

,,Už dnes uvažujeme nad tvorbou ďalších publikácií. Určite na tému Modrotlače, ktorá má v našom kraji nezastupiteľnú tradíciu a je súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO, ale aj téma úzkorozchodných a lesných železníc. Každá z nich má príbeh na osobitnú knihu, " dodal Hromada.

Rovnaký úspech zožala aj séria propagačných materiálov z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj, ktoré si prvenstvo odniesli v oblasti Propagačné materiály – kraj a región. 

Autor: - r -

Zdroj: ŽSK

Foto: ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod