Žilinský Večerník

17. jún 2024 | Adolf
| 6°C

Z regiónu

Kolónu na Kysuciach si nekrátite. Prejazd cez Oškerdu zakázali

Ranné a poobedné zápchy smerom na Kysucké Nové Mesto sú takmer na dennom poriadku. Niektorí výmyselníci si však pobyt v kolónach zvykli skracovať cez mestskú časť Oškerda. Od polovice mája tak však už nespravia.

24.05.2024 | 13:40

Obyvatelia Oškerdy už stratili trpezlivosť. Vodiči si tadiaľ skracovali cestu, aby sa vyhli kolónam. Od 13. mája tak však už robiť nebudú. Mesto totiž cez túto časť zakázalo tranzit. „Týmto krokom sme reagovali na dlhodobé sťažnosti obyvateľov mesta. Autá, ktoré cez obec obchádzali kolóny, nedodržiavali predpísanú rýchlosť a ohrozovali bezpečnosť obyvateľov, najmä detí. V minulosti tam príslušníci Policajného zboru SR kontrolovali rýchlosť a potvrdili, že ju prechádzajúce vozidlá výrazne prekračujú,“ hovorí Marián Mihalda, primátor Kysuckého Nové Mesta.

Jedným z iniciátorov zákazu tranzitu je aj Milan Gazdík, mestský poslanec a veliteľ Hasičov z Oškerdy: „Vodiči si tu často skracujú cestu a frekventovaným prejazdom ohrozujú občanov Oškerdy. Dúfam, že toto opatrenie obyvateľom pomôže a budú sa môcť po svojej mestskej časti bezpečne poprechádzať.“

Mesto sa už v minulosti túto situáciu snažilo riešiť rôznymi spôsobmi. „Nainštalovali sme merač rýchlosti, ktorý však nenaplnil očakávania a autá naďalej prekračovali povolenú rýchlosť. Dopravný inžinier nepovolil v tejto lokalite inštaláciu spomaľovacieho prahu (retardéra) ani jednosmernú cestu, preto sme prešli k takémuto riešeniu,“ dodáva primátor.

Celý projekt zákazu tranzitu vrátane značenia a inštalácie stál okolo 3 000 eur a tento úsek bude náhodnými kontrolami monitorovať polícia.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod