Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Komentáre

KOMENTÁR - CESTA K ÚSPECHU

Ak chceš byť úspešný, tak nemôžeš byť neúspešný, plus k tomu nikdy never žene, ktorá klame. To sú dve perly z úst niekdajšieho trénera Ružomberka Jána Haspru. Počas krstu knihy Kontroverzný tréner sa mihlo toľko osobností ovenčenými športovými úspechmi, že sme nestíhali ani sledovať.

02.01.2023 | 10:40

Krásny pohľad sa nám naskytol na rozlúčku dvojice slovenských reprezentantov. Peter Pekarík sa objímal so Zdenom Štrbom, ktorému gratuloval k bohatej a vydarenej kariére. Ten mu svojsky kontroval v duchu, že oproti jemu to je nič a ani si niečo také od neho nezaslúži počuť. Dva odlišné pohľady na futbal či život, no rovnaký príbeh úspechu. V danom momente rýchlo pochopíte, že jeden svet totálnej poctivosti kontra úplnej pohodičky kombinovanej s rozvahou je stále s rovnakým výsledkom, a tým je úspech. Po skončení krstu nastal priestor na neformálne rozhovory a spomienky z čias slávnej Žiliny, kde taktovku prevzal večne vysmiaty a dobre naladený Zdeno Štrba. Ak by ste ho predtým nepoznali, len ťažko by ste podľa príhod uverili, že to bol reprezentačný futbalista. Podstata však tkvie niekde úplne inde, ak ste mali hocakú kariéru či úspešnú profesiu, je najdôležitejšie za každých okolností ostať človekom. A práve človečinu bolo cítiť nielen zo Štrbu, ale aj z Mira Nemca, Dušana Perniša, Mária Pečalku a ďalších. Môžete získať mnoho titulov, no za desať dvadsať rokov už tu budú iné hviezdy, o ktorých sme ani nechyrovali a nik si na vás nespomenie v duchu zídeš z očí, zídeš z mysle. Žilinské publikum jasne dalo najavo, ako si váži odkaz trénera Pavla Vrbu či inšpiratívny prínos v svedomitej práci Petra Pekaríka i ďalších skvelých futbalistov. Každý sa chcel odfotiť, prehodiť pár slov a potriasť pravicou. Nič nasilu, ale úprimne z radosti. Vtedy cítite aj vy, že toto boli velikáni svojej doby, ktorí si zaslúžia skutočné uznanie. Nie už na futbalových trávnikoch, ale v bežnom živote po kariére, keď už mnohí pochopili, že sú obyčajní ľudia s neobyčajnou športovou minulosťou.


 

 

Najviac aplauzu pochopiteľne zožal hlavný protagonista knihy tréner Vladimír Goffa. Ten pred dvomi rokmi bojoval o holý život a šance na prežitie nemal vysoké. Teraz aj on zažil od verejnosti spätnú väzbu, ako ho Žilinčania majú radi. Veľa rozpráva, potom zase rozpráva a rozpráva, až si s autorom týchto riadkov mnohokrát skočí do vlasov, no každému z nás adresuje zo seba to najpodstatnejšie. Koncom júla 2021 na vozíku z rehabilitačného centra Zázrivá odkázal vám všetkým aj cez naše noviny nasledujúce slová. „Rozdávajte radosť a pozitívnu energiu.“ Teraz na oplátku dúfame, pán tréner, že bohatou účasťou na krste knihy sme ti urobili radosť my. Bolo nám všetkým cťou, skutočne jeden krásny spontánny večer a som i ja rád nie ako novinár, ale mladý chlapec, že som mohol byť pri tom.


 

Juraj Vnuk - šéfredaktor Žilinského večerníka

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod