Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 4°C

Komentáre

KOMENTÁR - NA SEVERE NIČ NOVÉ

Prevratné novinky čakať nemôžeme. Voliči rozhodli, že do tohto volebného obdobia dajú priestor kontinuite namiesto zmeny v turbulentných časoch plných neistoty.

02.11.2022 | 11:42

V Žiline žiadne prekvapenie nastať ani nemohlo, lebo kampaň Fiabáne protikandidátov bola slabá a možno podľa rôznych prieskumov dva –  tri týždne vopred niektorí múdrejší pochopili, že proti vetru nemá zmysel ísť. Patrik Groma dlhodobo ponúka v meste pod Dubňom určitú alternatívu, no že by sa šiel pretrhnúť som nepostrehol. Peter Cibulka možno pred dvomi mesiacmi mal veľké plány, no do kolien ho zrazili televízne diskusie. Neustále ľuďom hovoriť iba o jednej téme sa ukázalo ako populistické a málo príťažlivé pre voličov, plus v politike je potrebné spolupracovať a nie sa so všetkými možnými aj nemožnými pohádať. Ostatní kandidáti aj dopredu vedeli, teda za predpokladu základnej sebareflexie, že šancu nemajú. Boj o Žilinu  bol pokojný, o špinavých zákulisných hrách či devastačnej kampani nemôžeme vôbec hovoriť. Zaujímavé bude sledovať, kto sa stane viceprimátormi, pretože nie je tajomstvom, že vzťahy Fiabáne s Vladimírom Random neboli zďaleka dobré a Barbora Birnerová do zastupiteľstva ani nekandidovala. Pri zmienke o poslancoch je najväčším  prekvapením Karol Čepec. Tento neúnavný občiansky aktivista  v ťažkom obvode dostal priazeň voličov, rovnako sa prepracoval aj do župy a po dvanástich rokoch snaženia sa zažil prvé úspešné voľby. Na opačnej strane porazených skončila Miriam Šuteková, predsedníčka poslaneckého klubu za ZA. Tá sa nedostala do mesta ani do župy, pričom z jej klubu sa to podarilo viacerým spolubojovníkom, čo je solídnym mementom do budúcnosti. Novú krv v zastupiteľstve budú tvoriť mladí nezávislí poslanci a sami uvidíme, ako sa ich plány stretnú s realitou.

Na žilinskej  župe tiež nič nové, lebo kde sa traja chlapi bijú, tak žena zvíťazí. Pri súčasných okolnostiach poraziť Eriku Jurinovú nebola by až taká náročná úloha, len v spoločnej dohode Janckulíka, Chomu a Slyška vôbec nedošlo. Potlačiť vlastné ego je niekedy veľmi náročné, v politike to platí dvojnásobne. Pred župankou je výzva hľadať nové riešenia s iným  zastupiteľstvom, jej kandidáti na poslancov zažili porážku, keď mená  Dobeš, Vašečka či Kavecká a spol. tam už  nenájdete.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Alexandra Janigová

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod