Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Komentáre

KOMENTÁR - ODSTRÁNIŤ PASIVITU

Slovensko sa dožíva tridsať rokov svojej samostatnosti, teda veku preneseného na ľudské roky sa hovorí, že človek by už mal po tridsiatke dostať rozum.

04.01.2023 | 12:17

Či sa našej krajine podarilo s pribúdajúcimi rokmi dostať rozum je otázne, pričom posledné roky nám vyskakujú neduhy, o akých by nám  nesnívalo. Tragický je rast či skôr pokles  vzdelanostnej úrovne krajiny v základných veciach. Až s údivom sledujem vo verejnom priestore ako Slováci radi skalopevne veria dezinformáciám, hlavne s príchodom sociálnych sietí. Široké spektrum používateľov aj z tých starších ročníkov  fakty neuznávajú, ale rôzne vymyslené bludy, polopravdy a konšpirácie sú v kurze. Nie je možné, aby krajina, ktorá sa hrdo hlási ku kresťanskej kultúre a prezentuje sa ako žičlivý pohostinný národ, mala podľa prieskumu obrovské percento pochybovačov, že Rusko je agresorom vojny a napadlo  Ukrajinu, kde umierajú v blízkosti našich hraníc nevinní ľudia. Podobné sklamanie sme si overili pri pandémii, kde najprv verejnosť lekárom tlieskala, potom ich prenasledovala. Nuž, aspoň sme sa mohli detailne utvrdiť v tom, kto v našej blízkosti je skutočným egoistom. Tento jav nám vyskočil aj na sklonku roka 2022, keď zomrel lekár Vladimír Krčméry. Toľko nenávistných komentárov a urážok človeku, ktorý by mohol byť vzorom pre každého z nás, je už úplne za čiarou. Nechápal som to i ja vo svojom okolí, keď prevažne mladí ľudia pri diskusii na úplne inú tému zrazu obrátili list a tvrdili, že tu máte svojho vodcu očkovania a vakcína ho zabila. Poviete si, že nemá zmysel ani vysvetľovať či vôbec čosi hovoriť.

 

Našou najväčšou výzvou pre tento rok bude odstrániť prílišnú pasivitu. Pomaly sme rezignovali na svet okolo nás, zatvárame sa doma najlepšie pri televízii, sociálnych sieťach v kombinácii s alkoholom a mudrujeme, ako by sme vedeli robiť to či ono lepšie. Potrebujeme vzbudiť v slušných, vzdelaných ľuďoch, aby sa nám stali skutočnými vzormi a robili Žilinu či žilinský región lepším. Inak budeme len márne nadávať, že nám vládnu tí najhlupší z radov hlupákov, ktorých sme na škole označovali za štvorkárov či päťkárov. Prajem vám v roku 2023 pevné zdravie, to je najviac a k tomu skúste urobiť niečo pre spoločnosť, aby ste si mohli povedať, že za tento rok niečo po vás ostalo.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod