Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 7°C

Komentáre

KOMENTÁR - Politickí alibisti v kravatách

Tohtoročné voľby 2022 budú prelomové. Prvýkrát si budem voliť v jeden deň našich zástupcov v komunálnej i župnej politike. Konkrétny termín ešte stále nie je známy, najreálnejšie to zatiaľ vyzerá na sobotu 22. októbra, teda pred sebou presne máme pol roka plného volebných programov a hlavne sľubov.

25.04.2022 | 21:00

Na post žilinského primátora ohlásil počas uplynulého týždňa kandidatúru oficiálne prvý adept, je ním poslanec Peter Cibulka. Naša redakcia oslovila aj ďalších potencionálnych kandidátov, medzi ktorými je viac než jasné, že do volebného boja pôjdu – poslankyňa Miriam Šuteková i súčasný primátor Peter Fiabáne. V prípade Patrika Gromu ako zástupcu z toho „opačného politického brehu“ to bude možno až rozhodovanie do posledného momentu. My z redakcie Žilinského večerníka môžeme pokojne vyhlásiť, že nikto z nás sa nechystá vstúpiť do verejného života, a tak budeme vám prinášať ako nezávislí novinári čo možno najobjektívnejšie spravodajstvo aj z politického boja hlavne v meste Žiline či na župe. Aby sme neobišli ani Žilinský samosprávny kraj, tak naše indície hovoria, že okrem potvrdeného kandidáta Igora Janckulíka bude v hre súčasná županka  i zástupca „opačného politického brehu“ Ján Podmanický, aktuálny starosta kysuckej obce Stará Bystrica. Viac než profily a sľuby jednotlivých kandidátov bude podľa mňa rozhodujúce, aké tímy odborníkov dajú dokopy. Pretože v komunálnej i župnej politike nič nedosiahnete bez väčšiny v poslaneckých laviciach i potrebných kompromisov. Ako už v minulosti, aj teraz by som bol rád, aby do verejného života vstupovali aj na regionálnej úrovni ľudia, ktorí niečo vo svojej profesií dokázali a sú skutočnými osobnosťami. To je jediná cesta k úspechu aj pre blaho obyčajných ľudí, pretože aj aktuálne v parlamente či na úrovni mestských zastupiteľstiev vidíme mnoho, jemnejšie povedané, „jednoduchších“ ľudí bez vzdelania, odbornosti a aj morálnych hodnôt. Práve títo ľudia potom rozhodujú o vašich našich miliónoch eur v rozpočtoch jednotlivých miest a obcí. Bez urážky a úcty k hocakej osobe nemôže mať ambíciu upratovačka či automechanik efektívne viesť mesto či nejakú obec. Potom je len na voličoch, ako sa vysporiadajú s najväčším výdobytkom demokracie, a to volebným hlasom. Neraz sa stalo a bohužiaľ aj sa stane, že sa necháme predať za pivo či guláš.

Do volieb zostáva ešte pol roka, no konkrétne v Žiline mi chýba väčší záujem poslancov a možných kandidátov o skutočné problémy ľudí. Až s úžasom sledujem, ako zrazu všetci upratujú a čistia verejné priestranstvá či chcú budovať napríklad nejaké psie parky alebo nevedia nič iné len hovoriť len o zeleni v meste či kvetoch alebo vyrúbaných stromoch. Ľudia dnes urgentne potrebujú riešiť ľudí, teda venovať sa zdravotníctvu, školstvu a skutočnej pomoci druhým. Ono je ľahšie venovať sa kvetom, než robiť napríklad okienko právnej pomoci, charitatívne akcie, nezištne druhým pomáhať či robiť osvetu v kritickom myslení. A práve kritické myslenie je práve to, čo podľa mňa najviac chýba obyčajným ľuďom na Slovensku. Ako mi potom viete vysvetliť, že po hoaxoch na facebooku niekto naplno uveril, že kovid je iba chrípočka či nebodaj že vojenský konflikt na Ukrajine nemá jasného agresora v podobe Ruska. Aj vy, komunálni politici, konečne sa zobuďte, prestaňte byť alibistami v kravatách bez infantilných fotečiek na sociálnych sieťach a začnite konečne riešiť skutočné problémy skutočných ľudí.  V Japonsku robili výskum ľudí s vekom 95 rokov a viac. Otázka znela, čo by zmenili, keby mali napríklad 35 rokov svojho života. Odpovedali, že by viac riskovali, snažili sa konať viac dobra a hlavne chceli, aby po nich čosi ostalo. Recept pre vás, milí politici: robte tak, aby po vás nielen za 4 roky v našej krásnej Žiline niečo zostalo!

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod