Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Spravodajstvo

Komunitná záhrada priniesla svoju prvú úrodu, susedia sa tešia zo stretnutí 

Záhradkárska sezóna sa chýli ku koncu a aj v komunitnej záhrade na sídlisku Hliny pomaly rekapitulujú, čo všetko sa im podarilo v úplne prvej Žilinskej komunitnej záhrade. Sezóna bola naozaj špecifickou, lebo na jej začiatku nebolo vôbec nič – len pozemok a plány.

10.11.2022 | 11:33

BOHATÁ ÚRODA

Na jej konci však zberali úrodu – nie len tú ozajstnú, zeleninovú, ale aj úrodu v podobe hmatateľných výsledkov práce, plánovania, budovania a rozvíjania sa. „Prácam na pozemku predchádzalo veľa administratívy a plánovania. Bolo dôležité vypracovať projekty, s ktorými sme sa následne uchádzali o grantové dotácie z viacerých nadácií. Financie boli pre rozbeh kľúčové. Preto sme popri podávaní projektov vypísali i zbierku na financovanie stavby plota na platforme donio.sk . Vďaka nej sa nám od darcov podarilo získať štartovaciu sumu,“ povedala o začiatkoch života v záhrade Veronika Chylková, z občianskeho združenia Žilinskej komunitnej záhrade.




PLOT AŽ NA KONIEC

Pôvodným plánom bolo začať stavbou plotu, aby zabezpečili materiál na stavbu a vybavenie záhradky. „Bohužiaľ, tu nás zbrzdilo vybavovanie potrebných povolení, keďže práve pod pozemkom ZaKoZy  prechádzajú vedenia viacerých infraštruktúr. Rozhodli sme sa teda zariskovať a začať budovať i bez oplotenia. Ako prvé sme na pozemok umiestnili kompostéry, ktoré sme dostali do daru od občianskeho združenia kompustuj.me. Tie sme zrenovovali a uviedli do prevádzky,“ priblížila prvé kroky. Ďalším krokom bolo postupné  budovanie vyvýšených záhonov. „Spolu sme ich postavili 15 a z prvých deviatich už ich nájomcovia v lete a na jeseň zberali prvú úrodu. Zároveň sme na pozemok umiestnili nádoby na zber dažďovej vody, vďaka ktorým sme mohli zavlažovať a prežiť tak naozaj horúce a suché leto,“ doplnila Veronika s tým, že  jeseň sa zase niesla v duchu ďalšieho rozširovania a skrášľovania záhradky. „Vymedzili sme chodníčky a vysypali ich štrkom a drevnou štiepkou. Takisto sme založili spoločné záhony trvaliek, okrasných rastlín a byliniek, zasadili sme ovocné kríky. No a na záver, po vybavení všetkých potrebných povolení, prišlo i to, čím sme pôvodne chceli začínať – plot. Nechceme sa ním oddeľovať či uzatvárať, to vôbec nie. Veríme, že bránička ostane po väčšinu času otvorená. Musíme však chrániť to, čo spoločne budujeme, aby naša práca nevyšla nazmar,“ spomenula hlavný dôvod oplotenia.




POMOC DARCOV

Všetky tieto hmatateľné úspechy sa im podarilo dosiahnuť nielen našou pilnou prácou, ale tiež vďaka finančnej podpore z grantových programov. „Preto ďakujeme nadácii, ktorá náš projekt podporila a zároveň aj mestu Žilina za spolufinancovanie projektu komunitnej záhradky. Podporili nás aj iné, súkromné spoločnosti. Im, ako i ďalším darcom a podporovateľom, zo srdca ďakujeme.“ Popri budovaní materiálneho zázemia záhrady sa nám však podarilo vybudovať to hlavné a to živú susedskú komunitu. „Na záhradke sa pravidelne pri pestovaní, brigádach a spoločných diskusiách stretávajú nadšenci všetkých vekových skupín. Od malých detí, ktoré tu objavili raj pre hry a nápady, a zároveň sa zapájajú do pomoci v starostlivosti o záhradku, cez dynamických ľudí v produktívnom veku, ktorí v manuálnej práci nachádzajú aktívny relax, až po seniorov, ktorí inšpirujú, radia a nestoja bokom, ani keď je potrebná ťažšia fyzická práca a pomoc. Takisto sa nám podarilo zapojiť do komunity i ľudí bez domova, ktorí nachádzajú na záhradke priestor pre sebarealizáciu a spôsob, ako sa začleňovať do spoločnosti. „Na Žilinskej komunitnej záhrade to skrátka žije – a o to nám presne išlo, keď sme sa do tohto projektu pustili. Veríme, že budúcoročná sezóna bude minimálne tak isto úspešná, ako tá pilotná. Držte nám palce,“ dodala Veronika Chylková.

 

Foto: archív ZAkoZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod