Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Rozhovory

Konateľ žilinskej plavárne Koválik: Pripravujeme veľa noviniek, ktoré tu ešte neboli

V máji minulého roka vystriedal Jaroslav Koválik (57) na pozícii konateľa Mestskej plavárne Žilina Vladislava Harčára. V našom rozhovore vysvetľuje viacero noviniek na tento rok, pričom medzi najväčšie novinky budú patriť diskotéky či hudobné celebrity počas dlhých letných večerov.

25.01.2020 | 15:48

V dlhodobejšom  horizonte čo patrí medzi vaše priority?

Finišujeme s analýzou celkového stavu plavárne pre riešenia variantného koceptu rozvoja plavárne i kúpaliska. Náš tím finišuje s ideovým zámerom, ktorý predložíme vedeniu mesta na rokovanie. Po získaní pozemku od pána Holienčíka by sme chceli  postaviť nové vstupy do exteriéru – šatne, sprchy a bufety. V zóne rodičov s deťmi máme záujem postaviť nové sociálne zázemie. V športovej zóne plánujeme vybudovať workautové ihrisko. Hlavným zámerom je umožniť celoročné využívanie areálu Mestskej krytej plavárne.

 

Bodová permanentka pre verejnosť sa od nového roka zvýšila na sumu 40 eur. Viete verejnosti vysvetliť tento krok?

Treba zdôrazniť, že od roku 1990 sa výrazným spôsobom ceny vstupov nezvyšovali a len v roku 2006 sa prepočítali na eurá. Ako každý iný subjekt máme i my vyššie náklady na energie a mzdy. Najviac zaťažuje náš rozpočet rast minimálnej mzdy a súbeh príplatkov za soboty, nedele a sviatok, keďže sme otvorený 360 dní v roku od 6,00 do 21,00 hod., čím sme unikát v strednej Európe. Od roku 2013 sa napr. iba mzdy zvýšili o 160 % a tieto spomínané vstupné náklady sa museli čiastočne premietnuť aj do cien. Ak by sme mali ísť do plnej ceny pre verejnosť, tak by sa ceny museli zvýšiť až o 280 %.   Cena ročnej  permanentky vyjde na 250 EUR (pôvodná cena bola 160 €) a platí na jeden vstup denne, čo predstavuje cenu 0,70 €/deň pri využití počas všetkých otvorených dní.  Cena bodovej permanentky sa zvýšila z 28 € na 40 €, ale súčasne sme predĺžili jej platnosť z doterajších šesť mesiacov na aktuálnych dvanásť mesiacov. Na kúpalisku sme, počas letných mesiacov, posunuli poobedné zvýhodnené vstupy na 14,00 hod., predtým to bolo od 16,00 hod.

 Napokon to môžu ľudia ako veľmi prijateľný kompromis?

V spolupráci s vedením mesta sme našli spôsob ako dotovať verejnosť i športové kluby. U verejnosti podľa jednotlivých druhov cien až do výšky 60 percent, u klubov a škôl max. do 40 %. Zachovali sme všetky zľavy pre dôchodcov i deti, no najmä sme podporili minimálnym zvýšením ceny pre rodičov s deťmi. Rodič môže prísť s viacerými deťmi a rapídne to nepocíti ich domáci rozpočet.

Najväčšou novinkou tohto roka má byť bohaté kultúrne leto na kúpalisku. Čím chcete prilákať do vašich priestorov ešte viac ľudí?

Pripravujeme hudobné vystúpenia, workoutové akcie, animátorov. Celkovo veľa noviniek, ktoré tu ešte neboli. Samozrejme, chceme živé koncerty minimálne do polnoci a momentálne rokujeme s eventovými agentúrami, aby nám zabezpečili populárnych umelcov. Tiež chceme robiť diskotéky, čo by sme radi organizovali minimálne každých 14 dní počas leta.

Vaše meno je úzko späté so žilinským volejbalom. Máte momentálne oči pre plač, keď vidíte stály úpadok športu na Slovensku?

30 rokov som pracoval vo volejbale a môžem povedať, že šport je dlhodobo finančne poddimenzovaný. Tým  pádom nemáme a nebudujeme vzory pre mládež. Všetko stojí na úsilí zanietencov, ktorí do toho dávajú srdiečko. Špeciálne vo volejbale potrebujeme zohnať financie a priestory, aby sa pracovalo v lepších podmienkach. Schopných ľudí majú žilinské tímy dosť, len musia zohnať adekvátne financie na účasť v mužskej či ženskej extralige.

Doma máte manželku Katarínu, dlhoročnú reprezentačnú volejbalistku, s ňou športové témy dlho rozoberáte?

Občas preberáme šport, aby sme sa nerozčuľovali často. Hlavne keď ide Sagan, či Vlhová. Väčšinou sa venujeme deťom a ich aktivitám ako florbal, lyžovanie či tancovanie našej dcéry.

Ak máte voľno, relaxujete opäť len pri športe?

Rád čítam knihy, najmä historické, životopisné a sci fi. Každé ráno od šiestej som v posilňovni, potom celoročne hrám tenis. Teším sa konečne, že budem mať dáke voľné okno, aby som si šiel u nás zaplávať.

Kto vás z elitných športovcov najviac inšpiruje?

Tenista  Roger Federer. V mladosti bol dosť impulzívny, no dnes je otec rodiny a výborný tenista s neskutočným vystupovaním a skromnosťou.

Ako otec rodiny si netrúfate ísť v šľapajach Federera, ktorý má s manželkou Mirkou dvoje dvojičky?

Tento vtip sa vám podaril.  Čo sa týka detí, tak v mojom veku by som si to už nedovolil a radšej si tie súčasné budem užívať. Čo sa týka tenisu som stará „tenisová“ škola, hrám jednoručný bekend a  to je asi jediná podobnosť s Federerom.

 

Profil Jaroslava Koválika

Stav: ženatý, dve deti Šimon (15) a Judita (7), manželka Katarína

Najhoršia ľudská vlastnosť: neznášam klamstvo

Najlepšia ľudská vlastnosť: ak majú ľudia víziu a neustále chcú ísť dopredu

Životný sen: byť zdravý, materiálne veci ma už nerobia šťastným

Pracovný sen: chcem, aby po mne ako konateľovi plavárne čosi  ostalo

Športový sen: vidieť volejbalové tímy Žiliny na popredných priečkach extraligy

Obľúbené jedlo: vyprážaný syr

Najobľúbenejší športovec: Roger Federer

Foto: archív J.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod