Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 0°C

Hudobná

Koncert Alžbety Turčányiovej ponúkne jazz i šansón

Nadaná speváčka vystúpi tento týždeň na pôde ZUŠ L. Árvaya v Žiline. Jej „zlato v hrdle“ oceňujú významní jazzmeni, šansoniéri i muzikáloví fajnšmejkri.

10.06.2013 | 13:26

Len 18-ročná Alžbeta študuje jedenásty rok spev a desiaty rok hru na klavír. Hoci na Slovensku nemajú jazz a šansón až tak silné zázemie, a odbor muzikálové herectvo v Bratislave je už takisto minulosťou, speváčka je príkladom toho, že alternatívne žánre nezapadajú prachom. Mladá krv sa čoraz častejšie venuje žánrom mimo stredného prúdu a ich hudobné povedomie stúpa. „Myslím si, že mladí ľudia začínajú mať postupne záujem napríklad o jazz, aj keď nie je rozšírený po celom Slovensku. Skôr v Bratislave je podchytená jazzová platforma, tam je veľa klubov, kde sa dá hudobne vyžiť,“ hovorí speváčka, ktorá rada navštevuje koncerty v Dome umenia Fatra a medzi jej obľúbených interpretov patrí Rufus Wainwright a Ella Fitzgerald.
 

Nemá falošný tón


Ona sama sa snaží orientovať na rôzne žánre. Začínala s klasickým spevom a hudbou, no v neskoršom veku sa jej zmenil hlas, tóny išli hlbšie a spevácky záber začala spolu so svojou pedagogičkou rozširovať. Akosi prirodzene ich to zavialo k jazzu, šansónu, ale i muzikálovému spevu. O tom, že ide o náročnejší štýl spievania, hovorí jej tútorka Anastázia Orolínová zo ZUŠ L. Árvaya: „Šansón ani jazz nie sú jednoduché, sú to náročnejšie žánre ako tie, ktoré bežne počujete z rádií. Musí sa do toho dať veľa techniky, dodržiavať frázovanie a pravidlá, aby veta a spev nestratili zmysel. Ja som však od nej za jedenásť rokov nepočula zaspievať falošný tón. Má nádherný hlas a rytmus,“ dodáva.
 

Podľa Alžbety ide pri takomto náročnejšom speve o spojenie vysokej úrovne techniky a improvizácie. „Tá improvizácia je veľmi dôležitá a hudobníci sa ju učia roky. Ja
sama sa mám v nej ešte veľa čo učiť. Na súťaži Nové tváre slovenského jazzu som spoznala hudobníkov, ktorí hrajú desiatky rokov a stále objavujú nové zákutia jazzovej hudby,“ hovorí speváčka a klaviristka.

Spevácky objav roka

Spomínaná jazzová súťaž je jedným z najdôležitejších úspechov Alžbety Turčányiovej. Nové tváre slovenského jazzu organizuje Slovenská jazzová spoločnosť a v porote
sedia významné mená hudobného sveta ako Matúš Jakabčic, Peter Lipa, Gabriel Jonáš či Radovan Tariška. V roku 2011, kedy mala Alžbeta iba 16 rokov, na nej uspela ako najmladšia účastníčka v konkurencii hudobníkov, ktorí študovali v rakúskom Gratzi.

Ako nám prezradila jej učiteľka spevu, najprv sa bála hodnotenia.
„Ona je totiž stále so sebou nespokojná. Ale hneď prvý porotca povedal: nádherný hlas, výborné frázovanie, výborná angličtina. Klobúk dole pred touto mladou slečnou,“ spomína si. Talentovaná speváčka vtedy zaslúžene získala titul Objav roka.
 

Alžbeta zabodovala i u známeho režiséra Jozefa Bednárika na Muzikálovom festivale v Brusne, kde spievala úpravu skladby z muzikálu Rebeka, ktorá pôvodne vznikla v 30. rokoch ako poľské tango.
 

Posledná súťaž, ktorú absolvovala, bola opäť z trochu iného súdka. Postúpila do finále súťaže „Spievam po francúzsky“, ktorú organizuje Francúzsky inštitút na Slovensku a záverečné česko- -slovenské kolo sa uskutoční koncom júna.
 

Láka ju Londýn
 

Alžbeta je štvrtáčkou na päťročnom bilingválnom gymnáziu v Sučanoch, má polovicu maturity za sebou a popri tom navštevuje umeleckú školu. Svoju budúcnosť spája s hudobnou mekkou, Londýnom, kde okrem iného funguje West End, sesterské divadlo newyorského Broadwaya. „Nechcem sa orientovať iba na jazz, mám predstavu, že v hudbe treba byť čo najviac rozhľadený. Chcela by som študovať v Anglicku odbor hudba zameraný nielen na vystupovanie, ale aj kompozíciu a produkciu. Druhý odbor, ktorý ma láka, je niečo ako naše muzikálové herectvo, len má širší záber a v Anglicku má veľmi silné zázemie. V Londýne je niekoľko veľmi dobrých škôl, kde by som si chcela dať prihlášku,“ hovorí Alžbeta.
 

Štvrtkový koncert ponúka zaujímavý repertoár tejto mladej a nadanej speváčky. Koncert bude pozostávať zo skladieb z muzikálového seriálu Smash. „Tento muzikál sa nehrá ako celok, iba po skladbách. Vybrala som jednu časť o Marylin Monroe, pôjde o hudbu orientovanú na 60. roky, druhá je zas zameraná na moderný pop rock. Ďalej repertoár pozostáva zo štandardov a spievam aj francúzsku skladbu, ktorú prespievala Lenka Filipová dva roky po jej vydaní, ale hlavne ju preslávila speváčka Shakira,“ uvádza Alžbeta.

Hudobne ju bude počas speváckeho recitálu sprevádzať klaviristka a korepetítorka Jelena Hollá, niektoré skladby si na klavíri zahrá aj sama a vypočujeme si aj mužsko-
ženský duet. Koncert sa uskutoční 13. júna o 17.30 h v koncertnej sále ZUŠ L. Árvaya na Dolnom vale 12 v Žiline. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka archív speváčky

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod