Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Konkrétne skutky robia Vianoce: Žilinský večerník opätovne podporil dobrú vec

Úspešný projekt napísal svoje tretie pokračovanie. Redakcia Žilinského večerník opäť aj tieto Vianoce prešla od prázdnych slov ku konkrétnym skutkom a spoločne s priateľmi, medzi ktorými nechýbal futbalový analytik Vladimír Goffa, tenisový profesionál Andrej Martin či dlhoročný žilinský podporovateľ charitatívnych projektov Andrej Dikoš, sa rozhodla venovať dar v hodnote 700 eur Občianskemu združeniu Náruč Žilina. O tom aké sú radosti či starosti tohto centra nám viac povedal riaditeľ Róbert Braciník (46).

19.12.2022 | 16:34

UZDRAVIŤ JAZVY NA DUŠI

Výkonným riaditeľom Občianskeho združenia Náruč je rodák zo Žiliny a momentálne obyvateľ neďalekej dedinky Gbeľany Róbert Braciník. V centre má za sebou už neuveriteľných 22 rokov praxe. „Začínal som ako psychológ, potom sa stal riaditeľom a preberal funkciu po Ivanovi Leitmanovi, ten založil našu organizáciu a dlhé roky ju viedol,“ začal svoje rozprávanie stále pokojným hlasom, no každým slovom, ktoré povedal demonštroval obdivuhodnú dávku pokory. „Od začiatku má táto práca pre mňa zmysel, i keď je náročná. Som rád, že viac vecí sa nám vydarí než nevydarí a vieme konkrétne ovplyvňovať životy detí, ktoré prešli centrom či inými poradenskými zariadeniami. Počítali sme to, že doteraz prešlo múrmi Náruče 700 detí a 50 mamičiek.“ Primárnym cieľom „Náruče“ je pomáhať deťom, nie vždy sa to darí ideálne. „Chceme uzdraviť jazvy na duši a nasmerovať ich do nového bezpečného prostredia. Niekedy to môže byť aj ich pôvodný domov, kde príde nová chuť opatrovateľov sa meniť, čo sa deje, ale veľakrát v tých vážnych prípadoch detí čakajú, že sa ich ujme niekto zo širšej rodiny a bohužiaľ sa niekedy ich neujme nikto a končia v detskom domove. Veríme, že nie hocaká rodina je lepšia než detský domov. Ak sú deti objektom násilia závažného charakteru, tak má zmysel ich odtiaľ vyňať a možno našli pomoc u v našom centre.“


 

LÁSKA A POROZUMENIE DO KAŽDEJ RODINY

Kalendárny rok 2022 sa pomaly, ale isto chýli ku koncu, aký bol pre Občianske združenie Náruč?  „Zaujímavé bolo, že vplyvom vojny či pandemickej krízy sa týrané deti dostali mimo hľadáčik spoločnosti. Nám tu prichádzalo menej detí ako po ostatné roky, ako keby sa spoločnosť sústredila na iné témy a domáce násilie ostalo na periférii vnímania. Akonáhle sa situácia na Ukrajine zastabilizovala, tak ku nám začali tieto deti prúdiť a po lete sa nám centrum zaplnilo, tak že máme aktuálne jedno voľné miesto z celkovej kapacity dvadsať miest,“ zamyslel sa Róbert Braciník, ktorý nám prezradil kam poputujú nielen naše vyzbierané financie pre nasledovný rok. „V prvom rade ďakujeme všetkým, ktorí nás podporujú a vážime si každé jedno euro. Budúci rok sa chystáme revitalizovať izby pre detí, časť financií pôjde tam. Takisto veľa si kladieme, aby si deti od nás odniesli zážitok. Radi ich vezmeme na poznávacie výlety, lebo vôbec nepoznajú krásy našej krajiny. Jedno 15-ročné dievča nám nedávno povedala, že čo je jaskyňa, tam ešte nikdy v živote nebola. Radi sa s deťmi vydávame na potulky, ktoré majú možnosť poznať bežné deti, ale tie naše to nemali dopriate.“ I preto odkaz obyčajného človeka zo Žiliny, no s obrovským srdcom pre našich čitateľov je viac než veľavravný. „Nájdite si na seba čas a nech v rodinách vládne pokoj, aby zavládla láska. Z titulu mojej profesie sa stretávam každý deň s ľuďmi, ktorých najviac chýba porozumenie, láska a objatie. Tohto nikdy nie je dosť, myslite na to vo svojich rodinách,“ dodal Róbert Braciník.

 

Ako môžete aj vy podporiť náruč?

Prispením na účet SK5409000000005052115603, venovaním hmotných darov alebo služieb, venovaním svojho voľného času na prácu s deťmi a pre deti či venovaním dvoch percent z vašich daní. Aj vďaka vám budú môcť dobrí ľudia naďalej poskytovať kvalifikovanú odbornú starostlivosť deťom v Detskom krízovom centre Náruč a Detskom advokačnom centre Náruč, poskytovať špecializované poradenstvo obetiam domáceho násilia, realizovať podporné programy pre deti a rodiny ohrozené násilím, školiť profesionálov pracujúcich s obeťami týrania, zneužívania a zanedbávania, realizovať preventívne aktivity pre deti na školách a naučiť ich, ako čeliť násiliu a ako sa chrániť a venovať sa aktivitám smerujúcim k zlepšeniu systému ochrany detí pred násilím.

 

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod