Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 10°C

Spravodajstvo

Kraj distribuuje ochranné pomôcky do ambulancií

Žilinský samosprávny kraj postupne distribuuje ochranné pomôcky priamo lekárom a agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Zároveň zabezpečuje dodanie rúšok a ďalších ochranných prostriedkov do zariadení sociálnych služieb.

20.03.2020 | 14:33

Župa zatiaľ poskytuje ochranné pomôcky, ktoré dorazili zo Štátnych hmotných rezerv. Chirurgické masky, ochranné rukavice a návleky boli rozdelené lekárom primárneho kontaktu - všeobecným lekárom a pediatrom, a agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti. „Sústredili sme sa na to, aby sme ochrannými prostriedkami vybavili ľudí, bez ktorých by nebolo možné situáciu s novým koronavísurom zvládnuť a to sú naši zdravotníci. Žiaľ dodávka nepokrýva skutočné potreby. Žilinský samosprávny kraj aktívne pomáha pri zabezpečovaní ochranných pracovných prostriedkov. Snahou je vybaviť všetkých, ktorí ich potrebujú a k ním patria aj zamestnanci a obyvatelia zariadení sociálnych služieb a ďalší pracovníci župných zariadení. Do výroby rúšok sa zapojili tiež centrá sociálnych služieb a ja som im veľmi vďačná, že nám pomáhajú a robia, čo je v ich silách,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová. Župa začiatkom týždňa poskytla rúška vodičom prímestských autobusov a cestárom.

 

Krajské nemocnice odložili všetky plánované operácie a ambulantné zákroky. Poskytujú bezodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Nemocnice máme pripravené, aby v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie mali k dispozícií voľné lôžkové aj personálne kapacity. Pred nemocnicami a centrami zdravotnej starostlivosti sme vytvorili filtračné vstupy, aby sme pacientov s podozrením na nový koronavírus oddelili od ostatných pacientov a zdravotníckeho personálu a znížili riziko šírenia nákazy,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. Krajská samospráva posilnila informovanosť o ochorení COVID 19 a pre verejnosť zriadila tri nové infolinky. Na otázky v súvislosti s ochorením odpovedajú dobrovoľníci z radov medikov, ďalší pomáhajú s monitoringom pacientov vo filtračných vstupoch do centier zdravotnej starostlivosti v pôsobnosti ŽSK.

 

Žilinská župa je pripravená poskytnúť stredoškolské internáty ako núdzové karanténne ubytovanie. Na internátoch v kraji je k dispozícii 770 lôžok. Začínajú už slúžiť zdravotníkom, ktorí museli byť izolovaní a nechceli ohroziť svoje rodiny a ďalších.​

Autor: - r -

Foto: archív M.R.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod