Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 3°C

Spravodajstvo

Kritický „krtkov vŕšok“ konečne so semaformi

Prosby motoristov boli vyslyšané. Dopravu na križovatke Rajeckej cesty a pripájajúcej sa komunikácie na Solinky má už koncom mesiaca riadiť svetelná signalizácia.

07.10.2013 | 12:11

ŽILINA. Najmä pre vodičov prichádzajúcich zo smeru od Metra na Solinkách a odbočujúcich doľava to znamená, že sa ľahšie a bezpečnejšie zaradia do svojho jazdného pruhu. „Krtkov vŕšok, ako ho pracovne nazývame, je pre nás dôležitý problém, pretože mnoho občanov, a nielen zo Soliniek a Bytčice, ale aj prichádzajúcich od Rajeckej doliny, upozorňuje na nebezpečnosť tejto križovatky. Faktom je, že tam býva veľa dopravných nehôd,“ povedal minulý týždeň primátor Igor Choma, ktorý sa problematike tohto dopravného úseku venoval ešte ako riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.

Vtedy údajne projekt stroskotal na financiách, 5 miliónov korún predstavovalo privysokú čiastku. V súčasnosti sa rozpočet na úpravu kritickej križovatky znížil vďaka tomu, že sú do jej realizácie zapojené až tri subjekty. „Podarilo sa nám dohodnúť sa so spoločnosťou Siemens, ktorá sponzorsky prispeje sumou necelých 60-tisíc eur na zabezpečenie projektovej dokumentácie, technológie, návestidiel a radiča. Mesto zabezpečuje cez Žilinské komunikácie všetky zemné práce, osadenie stožiarov, rozvádzače, zabezpečenie a uloženie kabeláže, povrchové úpravy a dopravné značenia na tých komunikáciách, ktoré sú naše. Slovenská správa ciest už realizovala zvislé a vodorovné dopravné značenie na komunikácii vo svojej správe, teda na troch vetvách,“ menoval primátor Žiliny.

Celkové náklady budú predstavovať zhruba 130-tisíc eur. Križovatka by mala byť do konca mesiaca už v skúšobnej prevádzke. „Bude zapojená predovšetkým v extrémne zaťažovaných časoch, teda ráno a večer, možno i v priebehu dňa,“ dodal Igor Choma. Tento týždeň by mali na „krtkovom vŕšku“ montovať návestidlá.

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod