Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Šport

KRST KNIHY - Žilinská atletika bol pojem: Juraj Straka verí, že sa ju podarí ešte prebudiť

Na sklonku mesiaca január sa uviedla do života kniha Storočnica atletiky v Žiline. Jej autor, Juraj Straka (85), si zaspomínal na začiatky, najväčšie úspechy a zdieľal radosť z toho, že sa v meste konečne stavajú atletické areály.

06.02.2024 | 22:02

SRDCE NECHAL PRE ATLETIKU

Nie nadarmo sa hovorí, že atletika je kráľovná športu. Tvorí totiž základ pohybovej prípravy vo väčšine športov. A práve jej prepadol Juraj Straka, autor knihy, ktorú uviedol na podujatí do života primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Nová kniha dopĺňa údaje k predchádzajúcej publikácii 95 rokov žilinskej atletiky, ktorej autorom je takisto Juraj Straka. Je tu zmapovaná história tohto športu od roku 1921 do 2016. Storočnica sa venuje zvyšným chýbajúcim piatim rokom. „Čo môže byť krajšie na životnom príbehu pána Straku ako to, že najprv dal svoje srdce žilinskej atletike ako športovec, potom ako tréner a všetko, čo vďaka tomuto športu získal, odovzdal budúcim generáciám. A na konci tohto príbehu stojí aj vydanie dvoch kníh, ktoré mapujú históriu žilinskej atletiky. Za toto mu patrí veľká vďaka a uznanie. Len vďaka takýmto počinom, energii a úsiliu, ako nám ukázal pán Straka, naša pamäť zostáva, vieme, odkiaľ sme prišli a čo sme zažili,“ vyjadril sa „krstný otec“ knihy.


 

 

MLADÉ TALENTY PRÍSĽUBOM DO BUDÚCNOSTI

Prvú knihu uvádzali do života v roku 2018 a od tej doby sa podmienky pre tento šport v meste Žilina posunuli k lepšiemu. Primátor pri tejto príležitosti vyzdvihol spoluprácu viacerých subjektov pri rekonštrukciách a výstavbách športových areálov. Vyvrcholením týchto prác bola výstavba nového atletického areálu Žilinskej univerzity „Považujem to za čiastočne splatený dlh voči žilinskej atletike a všetkým funkcionárom a športovcom, ktorí šírili a stále šíria jej dobré meno v domácom prostredí alebo zahraničí,“ uviedol primátor. Samotný autor knihy dal primátorovi za pravdu. „Najväčší problém v Žiline boli ihriská. My sme nepoznali také podmienky, aké má dnešná mládež. Nevedeli sme, čo je to poriadna šatňa, čo je to teplá voda, ale napriek tomu sme mali lásku k tomuto športu, bojovali sme o dobré výsledky a nikdy sme na atletiku nezanevreli,“ povedal Straka. Symbolicky to potvrdil aj samotný akt „krstu“. Prvú knihu totiž posypali škvarou z atletického štadióna z roku 1962. Storočnicu však už mohli „pokrstiť“ červeným tartanom z univerzitného štadiónu. Ako uviedol Straka, pred piatimi rokmi sa im o takej veci, ako je tartan na žilinských ihriskách, ani nesnívalo.  Sálu napĺňali aj spomienky na najväčšie úspechy žilinskej atletiky – vybudovanie prvého atletického strediska či založenie okresnej atletickej ligy, ktorá bola prvá na Slovensku. „Žilinská atletika bol pojem. Naše ženy boli také úspešné, že ako jediné družstvo žien sa dostali do prvej celoštátnej ligy. Bolo tam vtedy deväť družstiev, z toho osem z českých klubov. Aj tu v sále sa nachádzajú niektoré pamätníčky, ktoré si isto spomínajú na to, ako sme tuho bojovali o dobré výsledky. Mužské družstvo vtedy prehralo o 1 bod od postupu do celoštátnej ligy,“ zaspomínal si bývalý tréner. Juraj Straka, ktorý minulý rok oslávil 85 rokov, však nezostáva iba v minulosti. Celý život sa venoval mládeži a viedol ju k láske k atletike. „Keď aj tu v sále vidím mladé talenty a ako mesto alebo univerzita pripravujú rôzne projekty, verím, že nová generácia dokáže konečne znova prebudiť žilinskú atletiku a dostane ju na takú úroveň, ako to bolo v minulosti,“ dodáva na záver.


 

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod