Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Spravodajstvo

Kultúrne leto v regióne je plné podujatí aj obmedzení

K letu neodmysliteľne patria akcie, festivaly či športové súťaže. Za posledné dva roky sa situácia výrazne zmenila. Organizátori sa držali v úzadí a nepodnikli takmer žiadne podujatia. V rámci opatrení chcú využiť možnosť zorganizovať podujatia, oživiť kultúru a vyjsť ľuďom v ústrety. Čo ponúkne Bytča, Kysucké Nové Mesto, Rajec a Terchová sme sa pýtali za vás.

12.07.2021 | 21:22

BYTČA, HOVORKYŇA MESTA ZDENKA SVRČKOVÁ

Na námestí sa po ročnej prestávke konal VII. ročník Stretnutia heligonkárov Bytčianskej doliny a širokého okolia. V auguste sa má konať festival Hviezdne noci (20. august  – 22. august). Omša Sv. Huberta na kaplnke je naplánovaná na 5. september a 10. septembra bude Bytčiansky jarmok. Jarmok je zároveň aj najnavštevovanejším podujatím v našom meste. Či sa nám ho podarí uskutočniť je otázne. Po minulé roky sme otvárali kultúrne leto na konci júna vystúpením rôznych kapiel a každý víkend v mesiacoch júl a august na námestí vystúpila dychová kapela, divadlo, folklór a country. Pred štyrmi rokmi sme to zredukovali už len na každý druhý víkend. Vzhľadom k aktuálnym podmienkam sme nešli do niečoho nového, neosvedčeného. Dosť ťažko sa dá momentálne odhadnúť, koľko ľudí príde. Nechávame sa prekvapiť.

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO, PRIMÁTOR MESTA MARIÁN MIHALDA

Ako každý rok už tradične organizujeme Kysucké kultúrne leto, na ktorom vystupujú umelci – speváci, hudobníci, kapely, ochotnícki herci hlavne z mesta a blízkeho okolia. Žiaľbohu sme ešte donedávna boli limitovaní červenou farbou nášho okresu v rozsahu, v akom je možné akcie usporadúvať. Boli sme na základe nariadení okresnej hygieny nútení zrušiť dlho naplánovanú akciu Sto rokov futbalu, na ktorej mala vystúpiť MUFUZA. Napriek opatreniam sa nám podarilo vymyslieť jedno prekvapenie, ktoré občanov čaká a veríme, že sa potešia. Síce to nebudú Jakubovské hody v tradičnom veľkom štýle, aké nám už druhý rok chýbajú, ale spoločenská situácia a zdravie občanov je nám v tomto prípade dôležitejšie. Pod vedením Pavla Slováka sa uskutoční v meste hokejbalový turnaj na hokejbalovom ihrisku. Máme za sebou Majstrovstvá Slovenska vo florbale, naše florbalistky si na domácej pôde vydobyli prvé miesto.

RAJEC, PRIMÁTOR MESTA MILAN LIPKA

Do poslednej chvíle sme čakali ako sa vyvinie situácia ohľadne pandémie a akonáhle sa začali uvoľňovať opatrenia naplánovali sme Kultúrne leto 2021. Vytvorili sme ako známe a obľúbené akcie z minulosti tak aj niekoľko noviniek. Tretí ročník festivalu PRO MUSICA NOSTRA, bol umeleckým zážitkom v podaní Gabriely Beňačkovej a Ľubomíra Brabeca. Zahájili sme tradíciu pálenia Jánskej vatry pri Kríži pod Dubovou. Ďalšou akciou bola Rajecká retrojazda, kde náš divadelný súbor Kožkár pripravil predstavenie Budkáčik a Dubkáčik. Netreba zabudnúť na 9. ročník Rajeckého športový dňa, ktorý sa konal v sobotu 10. júla. Športovo sa dá vyžiť na plážovom ihrisku až do 8. augusta. Po prvýkrát sa v Rajci na námestí organizovali detské cyklistické preteky. Toto leto sa môžete tešiť na úplne nové letné kino, ktoré bude premietať tri víkendy po sebe. Naši seniori sa môže tešiť prvú augustovú nedeľu na Repete zlaté šlágre v podaní Dušana Grúňa a ďalšia víkendová sobota už bude patriť po prvý krát v Rajci Latino párty. Na konci prázdnin nás čaká nová akcia s názvom Krúžkobranie, ktorá bude slúžiť na prezentáciu miestnych klubov, organizácií a škôl.  

TERCHOVÁ, STAROSTA OBCE JOZEF DÁVIDÍK

Začiatkom júla sme organizovali 32. ročník Cyrilometodských dní a chystáme sa na prelome mesiacov júl a august na 59. ročník Jánošíkových dní. Všetky tieto podujatia sú v režime, ktorý dovoľujú podmienky a opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Podujatia sú už istou osvedčenou klasikou, ale z vyššie uvedeného dôvodu je to pre domácich i návštevníkov iné, kapacitne menšie a komornejšie. Ľudí očakávame len toľko, aby sme zabezpečili bezpečný priebeh podujatia s obsahovým rámcom, ktorý pripravili organizačné štáby a ktoré dokážeme aj finančne zvládnuť. V tejto dobe nejde o rekordy, ale o zachovanie kontinuity podujatí do ďalších, dúfame že priaznivejších rokov. Najnavštevovanejšie podujatie je jednoznačne Jánošíkove dni. Kvôli atmosfére, ktorá na nich panuje. Z pohľadu organizátorov očakávanie a nedočkavosť ľudí vnímame tak, že ešte nie je pokovidové obdobie, keďže sú v platnosti mnohé opatrenia a obmedzenia. Možno bude veľa ľudí ešte sklamaných, že sa niekde s kapacitných dôvodov nedostali, alebo program nebol v takom rozsahu ako v predošlých ročníkoch. 

Foto: archív M.L.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod