Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 0°C

Spravodajstvo

Kuneradčania hracie automaty v obci nechcú

Kunerad sa opäť raz úspešne ochránil pred „nájazdmi jednorukých banditov“, alias hracích automatov. Tentoraz pomohla nadmieru úspešná petícia, ktorá výherným prístrojom povedala rázne NIE.

13.05.2013 | 15:58

KUNERAD. Miestni si ešte čerstvo pamätajú na časy, keď v dedine existovali hracie automaty. Síce tu boli len dva-tri, ale pre takú malú obec, akou je Kunerad, mali fatálne následky. Možnosti rýchleho zárobku tu hľadali mnohí.

 

„Bolo to asi pred desiatimi rokmi. Niektorí dokázali do automatov nahádzať aj celú výplatu,“ spomína na „hazardné roky“ obyvateľ Ján. Rovnako to vtedy vnímal aj terajší starosta obce a vtedajší poslanec Daniel Zelenay. „Ľudia tu prichádzali o všetko. O dom i rodinu. Našli sa aj takí „pobláznenci“, ktorí si najali auto, aby chodili hrať do vedľajších dedín,“ rozpráva.

 

Rastúci počet závislých ľudí rozprúdil vášne aj medzi tunajšími obyvateľmi, ktorí kvôli hracím automatom prichádzali o rodinnú pohodu. Na obecný úrad prichádzali desiatky sťažností. Vtedajšie obecné zastupiteľstvo preto rázne zakročilo, využilo svoju právomoc a prijalo všeobecné záväzné nariadenie (VZN), ktoré ich prevádzkovanie v obci zakázalo.


Pokoj od hracích automatov majú v obci aj dnes. Začiatkom roku však vstúpila do platnosti novela zákona o hracích automatoch, ktorá obmedzila právomoci samospráv zakazovať automaty cez VZN. Teraz na to potrebujú súhlas obyvateľov v podobe petície s tridsaťpercentnou úspešnosťou. Dostali na to čas do konca júna.

 

V Kunerade sa tejto výzvy rýchlo chytili a koncom marca už klopali na dvere domácností s petičnými hárkami. „Petíciu sme spustli na Kvetnú nedeľu, teda 24. marca. Trvala tri týždne a získali sme podpisy od 446 oprávnených voličov, čo je 58-percentná úspešnosť,“ hodnotí petičnú akciu poslankyňa obecného zastupiteľstva a zároveň aj členka petičného výboru Monika Kavecká.


S výsledkom petície je spokojný aj starosta. „Sám som za to, aby to tu nebolo. Za prevádzkovanie automatov dostaneme do obecnej kasičky len pár eur, a to nám za reakcie našich ľudí určite nestojí,“ dodáva Daniel Zelenay.


Nové všeobecné záväzné nariadenie, do ktorého sa zapracuje aj marcová petícia, vstúpi do platnosti na budúci mesiac. Obyvatelia Kuneradu sa tak hracím automatom pod oknami domov opäť úspešne ubránili.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod