Žilinský Večerník

1. máj 2024 | Sviatok práce
| 8°C

Tlačové správy

Kupujete novú posteľ? Praktické tipy, ako ju vybrať správne

Posteľ nie je len základom každej spálne. Nie je ani obyčajným dekoračným prvkom. Je to kombinácia matraca, roštu a rámu. A keď táto kombinácia z nejakého dôvodu nefunguje správne, objavia sa problémy so spánkom. Ráno sa budete prebúdzať podráždení, bude vás bolieť chrbát a každý nový deň tak už od svojho začiatku nebude stáť za nič. Pokiaľ zvažujete kúpu novej postele, dáme vám praktické tipy, ako pre seba vybrať správne.

31.03.2022 | 16:14

Vyberte správny rozmer

Veľa ľudí robí chybu už na samotnom začiatku tým, že pre seba vyberie zlú veľkosť postele. Jednolôžko by malo mať rozmery 90x200 cm, pokiaľ vyberáte posteľ pre dvoch, potom sa môžete uspokojiť s rozmerom 160x200 cm, oveľa väčšie pohodlie vám ale ponúkne posteľ s rozmerom 180x200 cm.

Rozmer postele vyberajte nielen s ohľadom na priestor izby, ale aj s ohľadom na to, kto na nej bude spať. Keď je totiž človek štíhlej postavy, skvelú službu mu urobí klasický rozmer 90x200 cm. Pokiaľ je ale napríklad jeden z partnerov bacuľatejší, základom pre spokojný spánok by mala byť priestranná kvalitná posteľ, kde neuberie pohodlie ani sebe, ani svojej drahej polovičke.

Výška je dôležitá

Druhým parametrom, na ktorý treba pri výbere postele myslieť, je jej výška.. Aj tá zohráva dôležitú úlohu. Výška postele má totiž vplyv na to, ako sa vám z lôžka bude vstávať, a rovnako sa odráža aj na tom, ako si budete líhať. Optimálna výška bočníc je 50 centimetrov, pričom je možné v kombinácii s vhodným matracom či výškovým nastavením roštu dosiahnuť výšku lôžka 50-65 centimetrov. To je výška, pri ktorej budete pohodlne vstávať každé ráno.


 

Ako si vybrať rošt?

Pri výbere roštu rozhoduje typ matraca. Niektoré rošty sa totiž hodia len pre určitý typ matracov a naopak. Polohovacie rošty sa neodporúčajú pre pružinové matrace. Stabilné rošty sú základom pre každú posteľ. Ak máte penový, sendvičový alebo latexový matrac, je vhodné zadovážiť si k nemu lamelový rošt. Ak ste si kúpili pružinový matrac, odporúčame ho položiť na latkový rošt. Segmentové rošty sú potom vhodné pre drvivú väčšinu matracov.

Postele sa líšia aj materiálom

Pri rozhodovaní, akú posteľ pre seba vybrať, budete postavení pred ďalšiu dilemu: aký materiál je najlepší? Nie je posteľ ako posteľ a pokiaľ ide o materiály, máte z čoho vyberať. Klasikou sú drevené postele, ktoré sa vyznačujú masívnym prevedením, dlhou životnosťou, vysokou pevnosťou a samozrejme aj krásnym dizajnom. Sú ale ťažké a nanešťastie aj cenovo drahšie.

Lacnejšou alternatívou sú postele vyrobené z drevotriesky. Väčšinou bývajú laminované fóliou, ktorá im prepožičia zaujímavý dizajn. Hoci ide o pomerne lacnú variantu, ktorá ponúka mnoho krásnych dekorov, tienistou stránkou je nižšia kvalita. Po pár rokoch vám tak posteľ z drevotriesky môže začať vŕzgať alebo sa konštrukcia vplyvom uvoľnenia lepidla začne kývať.

Ďalším typom sú kovové postele. Najčastejšie sa vyrábajú z profilovaných plechov a dutých rúrok, preto sú ľahšie a nenáročné na manipuláciu. Avšak pomerne skoro začínajú vŕzgať a spánok tak môžu značne znepríjemniť.

Posledným variantom sú čalúnené postele, ktoré majú konštrukciu (a často aj čelo) potiahnuté  kožou alebo textíliou. Výhodou tohto typu postele je široký výber farieb a vzorov, avšak údržba postele je o niečo náročnejšia v porovnaní s drevom. Textilné poťahy by ste mali tiež zvážiť predovšetkým v prípade, že ste alergici alebo trpíte ekzémom. V poťahoch sa časom môže nahromadiť množstvo nečistôt, ktoré môžu váš zdravotný stav skomplikovať.

Spánok robí aj posteľná bielizeň

Mať jasno v materiáli, vedieť si rady s výberom roštu a neváhať, pokiaľ ide o kúpu matraca,  je jedna vec. Pohodlie v posteli ale zaručí aj posteľná bielizeň. Na tú väčšina ľudí hľadí ako na estetický prvok. Lenže obliečky nemajú za úlohu posteľ iba ozdobiť, ale postarať sa o to, že sa pohodlne vyspíte.

Nielen prestieradlá, ale aj prikrývky alebo obliečky tak môžu hrať dôležitú úlohu pri tom, ako sa vám bude v posteli ležať. Väčšine ľudí vyhovuje na dotyk príjemná bavlna, ktorá je nielen jemná, ale zároveň aj kvalitná. Niekto nedá dopustiť na elegantný zamat, ďalší sa rád zababuší do hrejivého flanelu. Je len na vás, aký materiál si vyberiete, dajte však prednosť kvalite pred cenou. Práve tá vám zaistí dlhú životnosť posteľnej bielizne a čo najpohodlnejší spánok.

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: New Africa / Shutterstock.com, Pixel-Shot / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod