Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Spravodajstvo

Kysucké Nové Mesto vyskakuje ako problémový okres: Prípady postupne klesajú, zvládneme to

Nelichotivé prvenstvo. Podľa posledných dát z konca minulého týždňa je okres Kysucké Nové Mesto najhorší z hľadiska nových prírastkov na koronavírus. 13 obcí s takmer 33-tisíc obyvateľmi tak zrejme postupné otváranie zažije o čosi neskôr ako ostatné časti Slovenska. Aj o tom bol náš rozhovor s primátorom Kysuckého Nového Mesta Mariánom Mihaldom.

14.04.2021 | 09:56

Prečo je výskyt pozitívnych prípadov v okrese taký vysoký? Dáta hovoria o čísle 319 prípadov za minulý týždeň, čo je jasné prvé miesto spomedzi všetkých okresov na Slovensku.

Osobne si myslím, že je to celková sínusoida, ktorou si prešlo celé Slovensko a teraz vyskakuje veľmi problematicky náš okres. Treba zdôrazniť, že v kritických zimných mesiacoch sme však v číslach patrili medzi najlepšie okresy, teraz sa to jednoducho otočilo. Aktuálne čísla hovoria o klesajúcom trende prípadov, tak snáď to čoskoro zvládneme aj my.

Je preukázaný súvis šírenia s veľkou fabrikou v meste, ktorá zamestnáva zhruba 6-tisíc zamestnancov?

Ľudia v tejto fabrike migrujú, stretávajú sa a to aj mne vychádza ako logický argument. Keďže tieto tvrdenia nemáme ničím potvrdené, sú to len predpoklady.

Aké sú vyhliadky pre okres v ďalších týždňoch? Ste optimista?

Verím tomu na základe posledných správ, ktoré som si osobne preveril. Síce sú len z antigénového testovania, ale minulý týždeň v utorok bolo v našom okrese 20 prípadov a v piatok to bolo len 6. Vyzývam ľudí, aby ešte chvíľu vydržali a spoločnými silami to zvládneme.

Nebol problém s otváraním škôl v meste?

Školy otvárame na základe usmernení od ministerstva. Učitelia si prešli pandémiou, v meste Kysucké Nové Mesto sú všetky školy a škôlky až na jeden prípad pripravené spustiť riadne vyučovanie.

Statusu čierneho okresu sa nezbavíte ani v ďalšom týždni. Uvoľnenie avizovaných opatrení od 19. apríla sa tak okresu týkať zrejme nebude, však?

Aj po komunikácii s hygieničkou je predpoklad, že okres bude v čiernej farbe. Kiežby som sa mýlil, ale zrejme to tak bude. Na uvoľnenie opatrení, ako to bude v Bratislave či iných dobrých okresoch, si my ešte chvíľu počkáme. Je to realita.

Odhliadnuc od pandémie, čím všetkým žije Kysucké Nové Mesto?

Každý deň riešime tému pandémie, samého ma to riadne vyčerpáva. Napriek tomu smerujem kolegov s myšlienkami, že vydržíme mesiac a bude dobre. Riešime letné hody v meste, ale aj deň tradícií dolných Kysúc, rozbiehame letákovú kampaň týkajúcu sa bikesharingu. Máme storočnicu futbalu v meste, ktorú by sme chceli osláviť počas leta. Z investičných vecí chceme do dvoch rokov dostavať kúpalisko. Pripravujú sa projekty, po ktorých si s poslancami na mestskom zastupiteľstve sadneme k financovaniu.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod