Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Spravodajstvo

Lampy na schodoch do Závodia konečne svietia

Ľudia zo sídliska Hájik už nemusia mať strach chodiť po tme do mestskej časti Závodie. Na chodníku, ktorý spája tieto dve žilinské lokality, konečne opravili osvetlenie. Otázne je, dokedy bude svietiť.

05.08.2013 | 14:32

HÁJIK. ZÁVODIE. Chodník z najmladšieho žilinského sídliska do mestskej časti Závodie využíva veľa miestnych ľudí ako skratku. Za pár minút sa peši dostanú do mesta a nemusia obchádzať celé sídlisko. V noci si však prejsť trúfli len tí najodvážnejší. Dôvod? Donedávna tu nesvietili lampy.

 

„Osvetlenie schodov bolo vybudované pravdepodobne pri výstavbe sídliska okolo roku 1990. Pôvodné svietidlá boli od začiatku terčom vandalizmu a po každej oprave bolo osvetlenie funkčné cca 2 – 3 týždne,“ opisuje situáciu mestský hovorca Pavol Čorba.

 

V roku 2005 sa správcom osvetlenia stala súkromná spoločnosť. Tá aj vypracovala projekt na jeho obnovu, peniaze na realizáciu však chýbali. Až do mája tohto roku lampy na sídlisku nesvietili. „Na základe podnetov občanov spoločnosť Siemens na vlastné náklady vykonala provizórnu opravu osvetlenia, pričom zničené svietidlá boli čiastočne nahradené novými. Opravu vykonali v priebehu júna,“ uvádza Pavol Čorba.

 

Tri z deviatich lámp sú stále nefuknčné. Do budúcna ich plánujú všetky vymeniť.

 

Podľa hovorcu by mohli večne tmavé lampy svietiť o niečo dlhšie ako zvyčajne. Pri ich oprave boli totiž použité materiály, ktoré by mali byť voči útokom vandalov odolnejšie. K ich dlhšej životnosti by mohla dopomôcť aj spolupráca obyvateľov sídliska a ochrancov mestského zákona. „Žiaľ, ľudia často zatvárajú oči pred vyčíňaním nezodpovedných jednotlivcov, preto apelujeme na občanov, aby akékoľvek prípady vandalizmu hlásili mestskej polícii.“

 

Podľa ďalších informácií z radnice čaká chodník na Hájiku - schody i osvetlenie – generálna oprava. Na projekte sa už pracuje. „Pripravujeme kompletnú rekonštrukciu schodov na sídlisko Hájik, ktorej súčasťou bude úplne nové osvetlenie celej lokality,“ dodal Pavol Čorba.


Z opraveného osvetlenie sa tešia aj miestni. Konečne vnieslo do tejto mestskej časti viac svetla. „Ja som síce chodník používal aj po tme, ale nebolo mi jedno, keď som mal prechádzať okolo partie ľudí, na ktorých som ani nevidel alebo okolo diviakov, ktoré sa tu tiež sem–tam zatúlajú,“ zhodnotil situáciu 35-ročný Majo z Hájika.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod