Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 16°C

Z regiónu

Lanovka na Chleb vyviezla počas leta v priemere 45 tisíc turistov

Júl vo Vrátnej doline bol bohatý na návštevnosť a milovníkov prírody od výstupu na vrchol neodradil ani studený augustový front. Kabínová lanovka do Snilovského sedla (1500 m.n.m.) vyviezla denne okolo 1000 ľudí. Letná sezóna vo Vrátnej doline tiež priniesla viacero noviniek, ktoré si môžete veselo užívať aj počas tejto jesene. Veď tá je v Malej Fatre doslova malebná.

18.09.2023 | 15:05

Malá Fatra a Vrátna dolina patrili počas leta najmä cezpoľným turistom, ktorí chceli stráviť prázdniny v jednom z najkrajších kútov Slovenska. Prečo k nám chodia ľudia zvonku? Jánošíkov kraj s bohatou salašníckou tradíciou a národný park sú dostatočné lákadlá pre Slovákov, ale i zahraničných návštevníkov. „Začíname byť výhodní pre turistov zo zahraničia, okrem toho, ľudia začínajú stále viac vyhľadávať menej komerčné miesta. Národný park je Malá Fatra je atraktívna lokalita, ktorú sa oplatí spoznať, pokiaľ ste zďaleka, ale takisto neomrzí vracať sa tu ani návštevníkom zo Žilinského kraja. Majú tu ako plnohodnotne tráviť čas. A hoci je príroda sama o sebe viac než tisíc atrakcií, snažíme sa v dnešnej dobre vyhovieť aj nenáročným jednodňovým turistom, ktorí vyhľadávajú  zaujímavé „foto pointy“ a kvalitné služby. Preto sme toto leto prišli s viacerými novinkami, s ktorými budeme pokračovať aj budúci rok. Všetky aktivity a investičné zámery sú vždy v súlade s platným územným plánom a v zmysle návštevného poriadku, so zreteľom na zachovanie pôvodného charakteru prírody. Snahou je tiež vracať sa k tradičnému obhospodárovaniu lúk a pasienkov vypásaním, ako to bolo stáročiami zaužívané, aby si okolitá  príroda aj takto zachovávala svoj naturálny charakter,“ hovorí Alica Šumichrastová zo strediska Vrátna Malá Fatra.


Parkovanie zdarma

Kabínová lanovka do Snilovského sedla je najrýchlejšou a najpohodlnejšou cestou na vrchol, preto je aj najviac vyťažená turistami každej kategórie. Najčastejšie sú to tí, ktorí sa chcú iba vyviezť za peknými výhľadmi a dať si dobrý obed v reštaurácii Panoráma, ale aj turisti, ktorí sa chystajú zdolať hrebeňovku a skrátia si tým značný kus cesty. Len počas júla a augusta si lístok na kabínovú lanovku kúpilo zhruba 45 tisíc návštevníkov. Počas víkendu to bolo okolo tisíc ľudí za deň. Podľa údajov zo strediska pasažieri veľmi často využívali online kúpu, no k dispozícii je vždy aj klasický predaj na mieste. Veľkou devízou ku kúpe lístka na lanovku je, že parkovanie vo Vrátnej doline je stále nespoplatnené.    

 Novinkou je panoramatická hojdačka

Tento rok tiež pribudla vo Vrátnej novinka – okruhový lístok na cestu lanovkou Chleb a návrat sedačkovou lanovkou Paseky, alebo naopak. „Práve Paseky, ktoré si mnohí spájajú hlavne so zimou, boli tohtoročná letná novinka. Sedačková lanovka bola totiž v prevádzke vždy od piatku do  nedele a v priemere odviezla 150 ľudí za víkend. Budúci rok je však v pláne jej celotýždňová prevádzka. Prečo? Lebo aj oblasť Paseky je bohatá na peknú turistiku. Okrem toho, že sa odtiaľto dostanete na Poludňový grúň či do Štefanovej, nachádza sa tu jediná horská chata v Malej Fatre s detským ihriskom. Na samotných Pasekách môžu návštevníci vyskúšať aj úplne novú atrakciu – horské trojkolky. Vyvezú sa na vleku Leitner a spustia sa dolu 600-metrov dlhými serpentínami. Tento rok deti potešila aj veľká trampolína pri nástupnej stanici. A pre milovníkov zaujímavých výhľadových fotiek sme osadili krásnu drevenú hojdačku na vrcholovej stanici Paseky. Je orientovaná na Chleb a je to novinka na zozname prírodných hojdačiek v našom kraji, ktoré majú svojich skalných fanúšikov,“ pokračuje marketingová manažérka. 


Vo víkendovej prevádzke bolo i legendárne Cafečko, ktoré tento rok otvorilo aj kuchyňu. Stredisko má do budúceho roka v pláne dobudovať aj bike park. K downhillovej trati by mali pribudnúť enduro trail a detský Funtrail. A keďže sa vo svete i u nás vo veľkom rozmáha camping, budúci rok sú plánované štyri stojiská pre karavany na Pasekách a ďalšie štyri pri stanici na Chleb. Budú mať k dispozícii zázemie s prípojkami na elektrinu i vodu.

Stará lanovka ako súčasť náučného chodníka

Možno patríte medzi tých, ktorí si pamätajú starú dvojsedačkovú lanovku z Vrátnej do stanice Grúň. Svoju verejnú činnosť ukončila v roku 1980, no ak poznáte správne chodníčky, dostanete sa k nej ešte aj dnes. Od stanice Paseky smerom na Poludňový grúň však vedie lesný chodník, kde sa chystá stredisko Vrátna Malá Fatra vybudovať zaujímavý náučný chodník. Jeho súčasťou bude aj táto legendárna lanovka. Samotné sedačky sú totiž unikát, ktorý si budú môžu návštevníci pozrieť zblízka a dozvedieť sa o nich viac.

Na turistiku je jeseň ideálna, priam idylická, zafarbená, so snovými inverziami. Úbytok stupňov neprekáža, veď ako sa hovorí, neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený turista. Okrem úžasnej malofatranskej hrebeňovky sa môžete vybrať aj na Baraniarky do sedla Kraviarske a naším tipom je túra do srdca jedinečných Tiesňav. OOCR Malá Fatra prednedávnom zaistila takzvaný Zbojnícky chodník reťazami, aby bol pre návštevníkov Vrátnej doliny bezpečnejší.

A vedeli ste, že sa vo Vrátnej doline nachádza symbolický cintorín venovaný obetiam nešťastí na horách? Založili ho horskí záchranári Malej Fatry v roku 1998. Na toto výnimočné pietne miesto sa dostanete peši od dolnej stanice kabínovej lanovky.


Jeseň bude pestrá

A nielen na kopcoch. Stredisko Vrátna pokračuje s novinkami pre malých i veľkých. Na hornej stanici v Snilovskom sedle je vynovená reštaurácia Panoráma, kde najnovšie funguje bar s pivnými špeciálmi a pripravujú sa zaujímavé tematické akcie. Takisto sa budú rekonštruovať toalety. Zaujímavosťou je, že na hornej stanici lanovky nie je bežný prístup k vode. „Každý deň je tu potrebné nákladnou kabínkou vyviezť tisíc litrov vody na to, aby mohla fungovať reštaurácia aj toalety. V lete sme mali toľko návštevníkov, že častokrát musel ísť mimoriadny vývoz,“ dodáva Alica Šumichrastová.

Kabínová lanovka Vrátna - Chleb bude v prevádzke denne aj počas celého septembra a v októbri to bude len cez víkendy. Pozor, Paseky ukončili prevádzku v nedeľu 17.9.. Následne bude sedačková lanovka v prevádzke počas zimnej sezóny 2023/24.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: Stredisko Vrátna Malá Fatra

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod