Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 6°C

Zaujalo nás

Letná turistická sezóna ukončená: horskí záchranári hlásia nárast úrazov aj smrteľných nehôd

Horská záchranná služba bilancuje letnú turistickú sezónu. Podľa ich záznamov sa tento rok zranilo na našich horách o 20 percent viac turistov, početnou skupinou boli prekvapujúco aj návštevníci z Izraela.

07.11.2019 | 13:20

Letná turistická sezóna 2019, ktorá trvala od polovice júna, bola oficiálne pre turistov ukončená dňom 31.októbra. Informovala o tom Horská záchranná služba.

„Oproti minulému roku sme zaznamenali zvýšenie návštevnosti v slovenských horách a s tým súvisiaci aj nárast počtu úrazov. Oproti predchádzajúcemu roku stúpol celkovo počet úrazov o 19,08 %. Najväčší nárast úrazovosti zaznamenali záchranári HZS v Západných Tatrách (80%), nasledovali Veľká Fatra (67%) a Nízke Tatry (45%). V porovnaní s rokom 2009 ide o 133 % nárast úrazovosti v horách," informovala Horská záchranná služba.


Najpočetnejšou skupinou návštevníkov hôr ostávajú podľa horských záchranárov za posledné 3 roky Slováci, pričom oproti minulému roku sa počet ošetrených osôb zvýšil z 237 na 302 Slovákov. Za nimi nasledujú českí turisti z celkovým počtom 124 úrazov a turisti z Poľska, ktorých úrazovosť oproti minulému roku klesla. Výrazne narástol počet úrazov nemeckých turistov, zo siedmich v minulom roku až na 23 v tejto letnej sezóne. Početnou skupinou, u ktorej HZS zaznamenala zvýšenia počtu výjazdov, sú turisti z Izraela.

„Oproti predchádzajúcemu roku sme, žiaľ, zaznamenali aj vyšší počet smrteľných nehôd. Kým celkovo v roku 2018 došlo v slovenských horách ku smrti 32 osôb, do dnešného dňa (7.11.2019) je to už 34 obetí," uvádza smutnú štatistiku HZS.


 K úrazom a nehodám došlo najčastejšie na turistických značených chodníkoch. Vážne nehody a uviaznutia registruje HZS vo voľnom teréne. Ide najmä o nehorolezcov, ktorí sa pohybujú bez dostatočných skúseností, znalostí a vybavenia v horolezeckom teréne.

„Stále sa však stretávame aj s nedodržiavaním základných pravidiel, ako je napríklad neskorý nástup na túru, resp. pohyb v horách po zotmení, plánovanie túr bez dostatočnej časovej rezervy, pohyb počas búrkovej činnosti. Turisti často preceňujú vlastné sily, apelujeme najmä na ľudí, ktorí navyše trápia zdravotné problémy," píše HZS.

Novinkou túto jeseň v rámci horských oblastí je zavedenie novej organizačnej zložky pod HZS, zriadenou ministerkou vnútra SR, tzv. bezpečnostno-operatívnej jednotky. Jej úlohou bude vyšetrovanie nehôd, a to najmä smrteľných a s ťažkým poškodením zdravia, dodržiavanie pravidiel na lyžiarskych tratiach, kontrola lyžiarskych stredísk, ich prevádzkovateľov, kontroly v teréne – preventívna a edukatívna činnosť, a tiež smerom do vnútra - napr. vyšetrovanie služobných úrazov. Jednotka bude úzko spolupracovať so štátnou políciou a príslušnými okresnými úradmi.

Autor: - r -

Foto: archív, HZS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod