Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -1°C

Spravodajstvo

Lidl na Solinkách nebude: Poslanci druhýkrát odmietli návrh

Po búrlivej diskusii neprešiel návrh poslanca za Solinky Martina Kapitulíka o vzájomnom majetkovom vysporiadaní so spoločnosťou Lidl, ktorá chcela okrem predajne vystavať aj kruhový objazd v danej lokalite. Potrebná trojpätinová väčšina hlasov pre schválenie materiálu neprešla.

27.09.2021 | 15:10

MESTO PRÍDE O MILIÓN EUR

Podstatou návrhu bola zámena, odpredaj alebo zriadenie vecného bremena pre vybudovanie okružnej križovatky a aj predajne. Tento návrh predkladaný poslancom za Solinky Martinom Kapitulíkom riešilo mestské zastupiteľstvo po druhýkrát. Pri hlasovaní sa prezentovalo 27 poslancov z toho 15 bolo za tento návrh, 9 nesúhlasilo a dvaja sa zdržali. Vzhľadom na to, že ide o majetkové uznesenie, bolo potrebných 19 hlasov (3/5 väčšina všetkých poslancov – pozn. red.) „S úžasom sledujem, ako sa niektorí kolegovia poslanci bijú do hrude, ako zastavili výstavbu predajne LIDL na Solinkách. Ibaže by to tak nebolo. Sú to súkromné pozemky a územný plán tam takýto typ stavieb povoľuje. Ak by tam aj nebol LIDL, raz tam niečo obdobné vyrastie. Čo však naozaj zastavili (a tým sa vám už nepochvália), je výstavba novej okružnej križovatky na mestských pozemkoch s napojením na Oravskú cestu, ktorú sa LIDL ponúkol celú zafinancovať. Výsledkom „práce“ niektorých kolegov je, že mesto prišlo o viac ako milión EUR, keďže bude musieť túto križovatku aj tak vybudovať, avšak už z vlastných zdrojov. Toho sa však, vzhľadom na obmedzený rozpočet, tak skoro nedočkáme. Čiže ak budete niekedy stáť v zápche na Solinkách a nadávať na zlú dopravnú situáciu, spomeňte si na poslancov, ktorí riešenie tejto zlej situácie svojim nekompetentným hlasovaním zablokovali. Lebo vymýšľať dôvody, ako niečo neurobiť, je jednoduché. Ale zobrať na seba zodpovednosť a niečo naozaj urobiť, je už ťažšie. Potom to tu ale aj tak vyzerá,“ netajil sklamanie z výsledku hlasovania v reakcii pre Žilinský večerník Martin Kapitulík.

 

LIDL? HÁJIK BY HO POTREBOVAL

Medzi deviatkou poslancov so zamietavým stanoviskom bol aj viceprimátor mesta Žilina Vladimír Randa. Svoje dôvody prezentoval na poslednom mestskom zastupiteľstve nasledovne. „Okolo tohto pozemku chodím prakticky každý deň, keďže bývam pri ňom. Zásadne nesúhlasím s predajom mestským pozemkov za 1 euro, lebo si treba povedať, čo je podstatou návrhu. Meritom veci nie je kruhový objazd, ale či predáme mestské pozemky, aby sa vybudovalo obchodné centrum. Je to absolútne mrhanie potenciálom územia. Ak tam má niečo vyrásť, tak niečo, čo je hodnotnejšie pre toto územie. Takáto krabica patrí patrí na kraj mesta, určite nie v tomto tisícročí do takejto zóny. V danej lokalite je obchodných centier veľa, ľudia majú, kde nakupovať.“ Medzi poslancami za Solinky bol výsledok hlasovania dva (Kapitulík, Talapka) ku trom (Bechný, Hriník, Cibulka). Oslovil sme s reakciou dlhoročného poslanca za tento obvod Petra Cibulku. „Zvýšená intenzita dopravy pred Drevenou kravou bude znamenať katastrofickú situáciou. Ďalej si nemyslím, že v našom meste na obvode sídlisk, kde je blízko lesopark potrebujeme zapĺňať voľné plochy. Pri Solinkách máme na inom mieste Lidl, no napríklad na Hájiku ho ľudia žiadajú a tam práve nie je. Určite by som bol rád, aby sa aktivita Lidlu presmerovala na Hájik, čo by sme uvítali všetkými desiatimi. Musíme začať trošku inak budovať verejný priestor a nie len obchodmi .Nemyslím si, že krajské mesto musí riešiť dopravnú situáciu v závislosti od vôle obchodu s potravinami, predsa to je šialené. Mesto sa musí opierať o ministerstvo dopravy, uchádzať sa o fondy a hľadať možnosti spolupráce, tam treba zamerať svoj zreteľ. Avšak rozumiem, že dopravná infraštruktúra v Žiline je náročná téma, no šikovný manažér by si s tým vedel poradiť.“

 

AKO HLASOVALI POSLANCI 

 

Za návrh LIDL – okružná križovatka – odpredaj, nájom: 15 poslancov (Trnovec, Delinčák, Cáder, Talapka, Pažický, Filipová, Augustín, Juriš, Chodelková, Milan, Kapitulík, Šoška, Durmis, P. Ničík, Kašša)

Proti návrh LIDL – okružná križovatka – odpredaj, nájom: 9 poslancov (Birnerová, Hriník, Maňák, J. Ničík, Bechný, Richter, Cibulka, Randa, Balogová).

Zdržali sa – 2 poslanci (Barčík, Groma).

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod