Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Ľubomíra Tudíková: Hovorme o prvej pomoci, nech je prirodzené ju poskytnúť

Hoci o záchranu ľudského života nešlo doslova, situácie, v ktorých sme mali možnosť vidieť študentov stredných zdravotníckych škôl, vyzerali naozaj reálne a hrozivo. Či už išlo o hromadné nešťastie, pokus o samovraždu z nešťastnej lásky, domáci úraz, dopravnú nehodu či uštipnutie včelou. Stredná zdravotnícka škola v Žiline žila uplynulý utorok súťažou v poskytovaní prvej pomoci. Účastníci všetkých modelových situácií sa do svojich úloh vžili natoľko, že sme občas mali pocit, akoby sa pred nami odohrávalo  skutočné nešťastie. Zranení boli zakrvácaní, stonali, kričali, plakali, aj boli v bezvedomí. A študenti, ktorí poskytovali prvú pomoc  si počínali tak profesionálne, že sme ani na chvíľu nezapochybovali, že by niekoho nezachránili.

05.05.2023 | 12:14

Príprava budúcich záchranárov

Organizátorom podujatia je Asociácia stredných zdravotníckych škôl SR (ASZŠ SR).  Súťaž je určená pre tie školy, ktoré majú študijný odbor praktická sestra, respektíve pre žiakov 2. a 3. ročníka, ktorí preberajú alebo už absolvovali prvú pomoc v rámci vyučovacieho procesu. Celá súťaž má tri kolá, školské, regionálne a napokon celoslovenské kolo. „Pre nás je táto súťaž doslova sviatkom. Na zdravotníckych školách, kde sa vyučuje prvá pomoc, vieme vytipovať  tých najšikovnejších, ktorí  k nej a práve im súťaž umožňuje ďalej odborne rásť, navyše diplom z takejto súťaže im v uplatnení sa otvára viacero možností pracovať ako profesionál. Prakticky vytvárame tie najlepšie personálne normatívy pre budúcich  záchranárov. Dovolím si tvrdiť, že väčšina tých, ktorí uspeli na takejto úrovni, sa snaží pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu a stať sa profesionálnym záchranárom,“ hovorí prezident ASZŠ SR Miroslav Sekula.


 

Nielen skúšať, ale aj naučiť

V poskytovaní prvej pomoci súťažilo v utorok desať trojčlenných družstiev zo stredoslovenského regiónu. Na 6 stanovištiach boli nasimulované situácie, s ktorými sa môžu v živote stretnúť - úrazy, hromadné nešťastie, domáce či športové úrazy, dopravné nehody, popáleniny, resuscitácia, ale i samovražda. Úlohou súťažiacich bolo predovšetkým určiť prioritu pri poskytovaní pomoci. Učitelia hodnotili, ako dodržiavajú bezpečnosť, volanie na tiesňovú linku, prvotné aj druhotné vyšetrenie figurantov, či robia správne protišokové opatrenia, ako ošetrujú krvácanie, zlomeniny, ako  komunikujú v tíme, ale aj so zranenými, či ich dostatočne upokojujú. Súčasťou boli aj 4 nesúťažné disciplíny: „Naším cieľom bolo nielen zistiť, ako sú žiaci pripravení poskytnúť prvú pomoc, ale ich aj naučiť niečo, čo nie je v osnovách, čo sa môžu naučiť iba od záchranárov, psychológov alebo z krajského operačného strediska záchranného systému. Napríklad, ako poskytnúť prvú pomoc len cez dvere, keď sa nemôžu k zraneným dostať,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky SZŠ v Žiline Ľubomíra Tudíková.

Nech je pomoc samozrejmosťou

„Táto súťaž je pre mňa naozaj zaujímavá,“ hovorí študentka 3. ročníka SZŠ v Dolnom Kubíne Timea Šinálová, „prežívam ju prvýkrát a čakala som, že bude o niečo ľahšia. Sme vystavení momentom, v ktorých dokáže stres urobiť svoje a aj keď sme vedeli, do čoho ideme, dostalo nás to a boli sme modelovými situáciami šokovaní. Museli sme si rýchlo zorganizovať priority, byť pohotoví, zohraní a spolupracovať ako tím.“ Každopádne, a to platí aj o verejnosti, pokiaľ sa človek o poskytovaní prvej pomoci niečo dozvie, určite sa v reálnom živote bude v takejto situácii cítiť istejšie. „Prvá pomoc spočíva v tom, že sa nezachováme ľahostajne, nenecháme zraneného človeka bez pomoci, ale že niečo urobíme. Vždy je totiž lepšie urobiť aspoň niečo, ako neurobiť nič. Chceli by sme poskytovanie prvej pomoci spropagovať, pretože čím viac sa o tom bude hovoriť, tým bude prirodzenejšie pomáhať, ak sa ocitneme v takejto situácii. Minimálne zavolať tiesňovú linku, ostať pri zranenom človeku a o niečo sa pokúsiť. Ľahostajnosť v takýchto situáciách nemá miesto,“ dodáva Ľubomíra Tudíková.


Na stupňoch víťazov stáli:

Súťaž v prvej pomoci vyhrala Stredná zdravotnícka škola v Lučenci, druhá skončila Stredná zdravotnícka škola vo Zvolene a na treťom mieste skončila Stredná zdravotnícka škola v Žilina spolu so Strednou zdravotníckou školou v  Rožňave. Žilinskú školu reprezentovali Mária Maslíková, Nina Závodská a Timotej Kalnický. Učiteľka Oľga Ondrášová, ktorá ich pripravovala, bola s ich výkonom veľmi spokojná: „Počínali si naozaj dobre a verím, že aj v reálnom živote si budú vedieť takto poradiť.“

Na ministerstve školstva odozvu nenašli

Súťaž vznikla pred 19 rokmi a prvým vyhlasovateľom  bola  SZŠ Dunajská Streda, ktorá  zorganizovala 10 ročníkov. Nielenže sa dotýka významnej a citlivej oblasti, akou poskytovanie prvej pomoci nepochybne je, ale má i vysoký kredit v odbornej verejnosti. Aj napriek tomu, že asociácia požiadala, aby súťaž zastrešilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, odozvu na najvyššej úrovni nenašli, čo pociťujú ako krivdu.  Organizátori však majú radosť z toho, že po kovidovej pauze mohli 15. ročník opäť usporiadať.

 

 

 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod