Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Ľudí znepokojil údajný výrub stromov. V manažmente lesoparku vraj chýba systém

Približne 20 starých dubov malo byť v žilinskom Lesoparku Chrasť označených a pripravených na výrub. Verejnosť má o správe územia pochybnosti. V lesoparku navyše chýba hospodár.

12.03.2020 | 08:05

„Už približne rok sa snažíme riešiť kvalitu služieb pre tento vzácny kus zelene a teraz nás zaskočil plánovaný výrub zhruba 20 starých dubov na hranici lesa zo strany Soliniek. Správa manažmentu lesoparku je podľa nás roky nesystémová a je v našom záujme, aby sa táto situácia zmenila,“ upozornil nás v podnete čitateľ Filip.

NEVYHNUTNÝ HOSPODÁR
Lesopark dnes podľa čitateľa nemá už ani odborného lesného hospodára. Ten bol dodávateľom všetkých prác a rovnako nariaďoval, čo sa na území má, respektíve nemá robiť. Hospodár mal podľa neho dostať výpoveď.

„V rámci odbornej zákonnej správy lesov vo vlastníctve mesta vznikajú obavy o jej kvalite. V rámci odbornej správy lesoparku drvivú väčšinu hospodárenia tvorilo spracovanie kalamity, ktoré sa, paradoxne, vykonáva v rámci ochrany lesa, avšak je otázne, či takéto fungovanie bolo efektívne. Lesopark Chrasť sužuje aj nekontrolovateľný tlak jeho návštevníkov, čoho dôsledkom je napríklad neporiadok okolo ohnísk, nebezpečné prvky v lese a podobne. Mesto ako vlastník malo minimálnu možnosť vstupovať do správy lesa. Osobne si myslím, žetieto problémy sú podceňované, je potrebné si ich priznať, prizvať odbornú verejnosť k diskusii a zástupcov miest, v ktorých odborná správa lesov hlási pozitívne odozvy. Dôležitým krokom vpred by bolo najmä obstarať interného zamestnanca, kvalifikovaného odborného lesného hospodára, ktorého záujem o kvalitnú starostlivosť o les prevýši iné možné záujmy,“ doplnil čitateľ.


OTVORIŤ DISKUSIE
Podľa radnice však boli stromy označené správcom lesoparku ešte pred približne 3 rokmi. „Nešlo o vyznačenie ťažby a stromy vôbec nebudú vyrúbané. Išlo len o vyznačenie cca 20 kusov dubov a smrekov. Označené boli pre inventarizáciu drevnej hmoty, resp. inventarizáciu drevín, ktoré sa v lesnom poraste 32a vtedy nachádzali. V prípade ťažby by stromy na výrub museli byť vyznačené iným spôsobom, a to podľa vyhlášky MP SR č. 232/2006 Z. z. o vyznačovaní ťažby dreva, označovaní vyťaženého dreva a dokladoch o pôvode dreva,“ reaguje hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Ukončenie zmluvy so správcom lesoparku ale radnica nepopiera. „K 31. decembru 2019 s ním bola ukončená zmluva na výkon lesníckych činností, ako aj mandátna zmluva o zabezpečení odbornej správy v lesoparku. Správu bude aktuálne zabezpečovať odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline,“ dopĺňa hovorca mesta.

Starostlivosť o lesopark je podľa mesta stanovená a zabezpečená v pláne, ktorý platí na roky 2016 až 2025. „O vykonaných lesníckych opatreniach sa vyhotovuje lesná hospodárska evidencia, ktorá sa pravidelne predkladá príslušnému orgánu štátnej správy a taktiež právnickej osobe zriadenej ministerstvom – Národnému lesníckemu centru. Od roku 2011 neboli v rámci odbornej kontroly vyčítané žiadne slabo vykázané opatrenia týkajúce sa pestovania a ochrany lesa. Odborná komunikácia bude po novom zabezpečovaná s účelom jej zlepšenia priamo odborom správy verejného priestranstva a životného prostredia.“

Foto: Žilina-Gallery, archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod