Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 4°C

Spravodajstvo

Magická 50-ka aj pre Žilinu

Začíname si opäť zvykať na obmedzenia. Magickým číslom na Slovensku sa stala päťdesiatka. To je počet ľudí, ktorí môžu byť na kultúrnych a športových podujatiach, ale aj na bohoslužbách v kostoloch. Cez víkend sme sa boli pozrieť na to, ako sa tieto opatrenia prejavili v praxi.

15.10.2020 | 10:22

DIVADLO V OKTÓBRI HRÁ

Uplynulú sobotu sme sa vybrali zmapovať na pár minút situáciu aj do Mestského divadla v Žiline. Na predstavení Triky, fet a makači sa po zavedení nových opatrení zúčastnilo 35 divákov. „Napriek sprísneným opatreniam sme sa rozhodli hrať, lebo to má význam. Museli sme upraviť októbrový program a zrušiť všetky hosťujúce predstavenia. Nevzdávame sa však a okrem iného pracujeme na novom skúšobnom procese, ktorý sa začína už dnes (6. októbra). Premiéra novopripravovanej inscenácie je naplánovaná na 29. 11. 2020 a veríme, že vtedy ju už budeme môcť uviesť pred plným hľadiskom. Z pohľadu financií bude minimálne október o optimalizácii nákladov, tak ako počas prvej vlny pandémie. „September sme mali takmer taký istý ako minulý rok. Teraz však očakávame pokles tržieb, preto sa snažíme vyberať do programu predstavenia s minimálnymi priamymi nákladmi, akými sú napr. autorské honoráre, poplatky autorským spoločnostiam (Lita, SOZA...), tantiémy a iné. Aj takto sa snažíme eliminovať negatívne dopady pri zachovaní našej činnosti,“ doplnil riaditeľ divadla Michal Vidan.

 

FARÁRI ZVOLILI LÍSTOČKY

Tradičná nedeľná omša bola pre väčšinu veriacich v našom regióne pravdepodobne pred televíznymi obrazovkami. Kvóta 50 ľudí počas slávenia bohoslužieb sa zrejme expresne rýchlo naplnila v každom kostole. Farári využívali rôzne možnosti, ako nastaviť systém pred vstupom do kostola. „Biskupský úrad  nedával farnostiam žiadne odporúčania. Farnosti riešili prihlasovanie veriacich na sväté omše po svojom. Jedni zvolili elektronické prihlasovanie cez internet, ďalší cez telefón, ale aj prostredníctvom udelenia akoby platného lístka s číslom na vstup do kostola,“ informoval nás hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík s vierou, že opatrenia rýchlo skončia a život sa vráti do normálu. „Video či televízia je zaujímavá, ale to nikdy nenahradí osobné stretnutie s Bohom.“

 

FUTBALOVÝ SMÚTOK

Cez víkend sme sa vybrali monitorovať aj futbalové zápasy v regióne, pričom sa odohrali výlučne s hráčmi, realizačnými tímami a usporiadateľmi. Na každom stretnutí sa pravidlá dodržiavali,  hoci organizátori museli byť neraz dosť tvrdí. „Fanúšikovia sú hore za plotom, nepustíme nikoho, nikto predsa nebude riskovať pokuty, keď peňazí na rozdávanie nemáme,“ povedali nám organizátori duelu v Hričovskom Podhradí.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod