Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Spravodajstvo

Majo Čuraj je umelec a Downov syndróm ho nelimituje: Vydal svoj prvý singel Kocka

Slovenský raper zo Žiliny Majo Čuraj vydal v spolupráci s priateľmi zo Stanice Žilina-Záriečie a Nadácie Krajina harmónie svoj prvý oficiálny singel a videoklip. Jeho názov je Kocka a slová umelca v ňom nastavujú zrkadlo tejto dobe.

16.05.2023 | 10:22

ŽILINA. „Ľudia nevedia žiť a robia také veci, ktoré by nemali robiť," spieva  Majo Čuraj v piesni Kocka. Jeho premiéra sa uskutočnila v záhrade Nadácie Krajina harmónie, ktorú navštevuje prakticky celý svoj dospelý život a túto chvíľku slávy si s ním prišli užiť jeho priatelia a fanúšikovia. „Ak má byť rap o výpovedi, je pre mňa Majo raper číslo jedna,” povedal skladateľ a režisér klipu Miroslav Tóth.

Majo má downov syndróm a práve Nadácia Krajina harmónie dlhodobo povzbudzuje k inklúzii ľudí so zdravotným znevýhodnením do bežnej spoločnosti. Zároveň je miestom, kde sa ľudia spájajú, bez ohľadu na rasu, vek či hendikep. „Majo je predovšetkým umelec a Downov syndróm nevníma ako nálepku, ktorá by ho mala definovať alebo limitovať,” vyjadril sa Róbert Blaško z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie, ktorý sprevádza Maja jeho doterajšou speváckou kariérou. Je produkčný tvorivých workshopov, ktoré vznikli vďaka podpore z európskeho projektu Culture for Health. Tieto workshopy boli otvorené pre všetkých ľudí hľadajúcich profesionálnu podporu pre rozvoj svojej tvorby, aj pre tých s nedostatkom príležitostí.

 

NA KLIPE ROBILO 27 DOBROVOĽNÍKOV

Majo miluje hudbu a vo voľnom čase píše texty a tvorí. Vo svojich štyridsiatich rokoch mal prvýkrát k dispozícii profesionálne nahrávacie štúdio a hudobnú produkciu. Singel Kocka nahral na základe vlastného textu a kredit za hudbu a videoklip ide Miroslavovi Tóthovi. „Majo má v prvom rade autentický zmysel pre humor, a tak som ho spoznal aj osobne, a hneď si ho obľúbil. V druhom rade, lepší text, ktorý v skratke vypovedá o stave spoločnosti, som dlho nezhudobňoval. Sám sa niekedy cítim ako v Kocke. Ak má byť rap o výpovedi, tak pre mňa je Majo raper číslo jedna,” povedal. Na vzniku videoklipu sa podieľalo 27 dobrovoľníkov - komparzistov. Natáčalo sa v žilinskom obchodnom centre v skorých ranných hodinách. „Robiť klip bolo super, aj keď to bolo namáhavé. Nakrúcali sme celé doobedie a bol som už strašne hladný. Takže to bolo celkom náročné, ale teraz sa z toho teším a dúfam že sa bude všetkým páčiť. Ak áno, budeme pokračovať ďalej,“ hovorí hlavný interpret Majo.


 

KOCKA JE DRSNÁ

Počas premiéry predsedníčka správnej rady Nadácie Krajina Harmónie Soňa Holúbková spomenula prvotný moment, ktorý Maja naviedol na spevácku cestu. „Začalo to, keď s belgický kamarátom Reném spolu rapovali univerzálnym svetovým jazykom. Vtedy to Maja chytilo,“ pripomenuli si spoločne. Majo rapovú hudbu počúval aj doma, no spieval si iba sám pre seba. „Potom sme sa spriatelili s Robom, a keď som mu povedal, že ma baví rap, začali sme spolu nahrávať v štúdiu. Toto je moja druhá pesnička, ale prvá, na ktorú sme natáčali klip. Rapová hudba znamená pre mňa život, ktorý mám veľmi rád. Aspoň robím niečo, čo ma baví, “ doplnil Majo Čuraj. Texty si Majo píše sám a štve ho vraj najmä politika. Aj Kocka je drsnou výpoveďou, v ktorej chcel naznačiť, že ľudia tejto doby sú nespokojní, chladní a nevedia ako žiť. „Každý si musí hľadať, ako to zvládať. Ja spievam a chodím na pilates,“ dodáva. Doma v šuflíku má vraj päť ďalších pesničiek, a nevyhýba sa ani veselším témam - o autách, o planéte, dokonca o čokoláde.


 

PREMIÉRA NA STANICI

Videoklip k piesni Kocka režíroval Miroslav Tóth, strihal Peter Kotrha a kameroval Juraj Ondráš. O vizuál singla a ručne písaných tituliek sa postaral Majo Čuraj s grafickou dizajnérkou Tereza Maco. Na hudobnom mixe a mastri albumu sa podieľal Jonáš Rosůlek, vokál bol nahraný v Brian Bajak Studio. Basgitarovú linku nahral ukrajinský hudobník Rodion Sun Lion pôsobiaci momentálne v Žiline. Jeho post-premiéru si môžete prísť pozrieť v utorok 16.5. na Stanicu Žilina-Záriečie pred Kino Klubom o 17:00 h.


 

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: Richard Kohler

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod