Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 8°C

Z regiónu

Májovky rástli aj odvädli už v apríli

Tento rok sa naozaj nemôžeme ničomu čudovať. Predčasný koniec zimy zmiatol aj samotnú prírodu a májové počasie sme zažili už v apríli. Vášnivý hubár a bylinkár Pavol Midula z Dolného Hričova stihol zozbierať aj bohatú úrodu májoviek.

04.05.2024 | 09:13

Čírovnica májová, alebo ľudovo májovka, patrí medzi prvých poslov jari z ríše húb. Rastú v máji a začiatkom júna, no ak je krátka a teplá zima, začínajú rásť už aj v apríli. Tento rok sa však stalo, že nielenže začali rásť v apríli, ale pravdepodobne sa už v máji vo vašom hubárskom košíku ani neobjavia.  

Pavol Midula našiel májovky na svojich overených miestach. Skúsený hubár vie ako hľadať túto vychýrenú pochúťku. Vyskytujú sa na lúkach, a pokiaľ je tráva vysoká, treba mať dobré oči. Májovky rastú v takzvaných polkruhoch. Rastú však aj v hore a v kríkoch. Tam sa už hľadajú ťažšie, pretože sa často schovávajú pod lístím.

Májovky sú veľmi chutné huby, z ktorých si môžete uvariť výbornú jarnú polievku alebo praženicu. Perfektná je z nich takisto omáčka k mäsu a dokonca sa z nich dajú pripraviť aj hubové škvarky.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: archív P.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod