Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Spravodajstvo

Malé prasiatko posilnilo rady žilinských psích záchranárov

Cvičia ho ako psa, ale chutí mu ako pravej svinke. Hovoríme o gottingenskom miniprasiatku Oliverovi, ktoré pred pár mesiacmi posilnilo tím žilinských psovodov. Šikovné prasiatko už reaguje na povely ako Sadni! alebo K nohe!

11.11.2013 | 14:39

ŽILINA. Prasiatko ako záchranár? Prečo nie, povedali si členovia dobrovoľnej organizácie Psovodi záchranári Žilina SR, ktorí tento rok rozšírili svoje rady o nového člena - gottingenské miniprasiatko. Nazvali ho Oliver.

Podobného zvieracieho záchranára inde na Slovensku nenájdete. Päťmesačný Oliver je živým dôkazom toho, že i prasiatka sú inteligentné a rýchlo sa učia. Za tri týždne výcviku už ovláda niektoré základné povely.

„Najviac času nám zabrala jeho socializácia. Nebol zvyknutý na vôdzku, na chytanie na ruky, čo malé šteňa bežne zvláda. Tým pádom sme ho museli najprv socializovať. Samotný výcvik sa začal pred troma týždňami a to učením jednotlivých povelov ako chôdza pri nohe, obraty na mieste, za pochodu, privolanie... Sadnúť! vedel ako prvé. Teraz sa ideme pokúsiť o aportovanie a stopu. Už aj celkom zvláda základ vyhľadávania,“ rozpráva cvičiteľka a členka žilinských dobrovoľných záchranárov Zuzana Repáňová.

Či budú Olivera zapájať aj do reálneho pátrania po nezvestných ľuďoch, si zatiaľ netrúfajú povedať. Radi by ho ale začlenili do inej zaujímavej a prospešnej činnosti – do vzdelávania žiakov na školách. „Od začiatku to bolo myslené tak, že je to určené najmä pre deti. Keďže chodíme často na kynologické ukážky do škôl či na MDD, tak na spestrenie berieme so sebou aj Olivera. Jeho využitie v praxi je viac-menej experimentom,“ konštatujedobrovoľná záchranárka.

Oliver si však z toho veľkú hlavu nerobí. So svojimi kolegami – psíkmi veľmi dobre vychádza. K rozporu dochádza len pri kŕmení, počas ktorého si každý chráni svoj „válovček.“ A Oliver stonásobne, veď mu chutí ako pravému prasiatku. „Čo nezje jeho, to zje on,“ smeje sa jehocvičiteľka.

Svoj mlsný jazýček predviedol minulý týždeň aj na Základnej škole Gaštanová v Žiline, kde za vydarené povely dostal od svojich „pánov“ zaslúženú odmenu – piškóty, ktoré priam zbožňuje. Z jeho návštevy sa tešili druháci a štvrtáci, ktorí pre Olivera prichystali kopu darčekov. Po tomto zážitku, ktorého sme sa osobne zúčastnili, sa nám vety „Sadni! Dobré prasa!“ zdajú úplne normálne.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod