Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Mali spomaľovať rýchlych vodičov, ležia ale v sklade

Terchová je známa svojím rušným turistickým životom. Denne tadiaľto prejdú stovky áut. Aby boli cesty pre obyvateľov bezpečnejšie, zakúpila obec ešte pred dvoma rokmi spomaľovacie retardéry. Tie však už pol roka ležia v sklade.

12.08.2013 | 14:34

TERCHOVÁ. Vedenie obce sa do projektu Zvyšovanie bezpečnosti premávky v slovensko – poľskom pohraničí zapojilo ešte v roku 2011. Za približne 12-tisíc eur nakúpilo osem spomaľovacích retardérov, dva merače rýchlosti a 16 dopravných značiek.


Ako prvé osadili v centre obce dopravné značky. Na retardéry prišiel rad až neskôr, keďže práve v tom čase vrcholila v Terchovej zimná údržba. Slávnostne ich namontovali až na jar roku 2012. S príchodom nasledujúcej zimy cestné spomaľovače z cesty opäť demontovali a následnej uložili do skladu, aby nebránili v prejazde strojom zimnej údržby. Prešla jar, pomaly aj leto a retardéry za niekoľko tisíc eur na ceste doteraz nie sú. Na túto skutočnosť poukázal miestny poslanec Milan Laurenčík. „Po tom, ako som na júnovom zasadnutí obecného zastupiteľstva upozornil zastupujúceho starostu a prednostu na to, že by bolo vhodné retardéry namontovať, som očakával, že sa tak stane, ale zrejme sú zaneprázdnení inými dôležitými prácami,“ konštatuje.


Ich neprítomnosť zaregistrovali aj miestni. Niektorým to neprekáža, iní nad tým nechápavo krútia hlavou. „Máte pravdu, takto pred rokom tu boli a teraz tu nie sú. Táto cesta je dosť frekventovaná, chodia po nej turisti i mamičky s deťmi. Asi by bolo dobré opäť ich tu dať, aby vodiči chodili pomalšie,“ reaguje staršia obyvateľka Terchovej.


Vedenie obce nepopiera ich význam pre bezpečnosť. Poukazuje však aj na netrpezlivých vodičov, ktorým retardéry na ceste priam prekážali. „Niektorí dobrosrdeční občania, aby mohli rýchlo prejsť, niektoré časti vyskrutkovali. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sme tam retardéry zatiaľ neumiestnili. Ale máme ich a určite budú namontované,“ prisľúbil zastupujúci starosta Marián Zajac.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod