Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Šport

Manažér Vlkov František Skladaný: Prvá liga bude najkvalitnejšia za posledné roky

Žilinskí hokejisti odštartovali včera (pondelok 1. augusta – pozn. red.) spoločnú prípravu na ľade pred novou sezónou 2022/2023. Pred prvým tréningom sme novinky v tíme zmapovali s tímovým manažérom Františkom Skladaným.

01.08.2022 | 20:43

Počas leta ste predstavili prakticky celý káder na novú sezónu, zapojila sa do prípravy ešte dáka nová tvár? Vy osobne už ste rozhodnutý, že ukončíte kariéru?

Na brankárskom poste sme posilnili Patrikom Romančíkom, ktorý s nami trénuje, inak všetko je známe a malo by aj ostať. Ja som už ohlásil, že sa udržujem po fyzickej stránke, a ak bude treba, tak nastúpim na ľad. To sa stalo aj teraz, len som nemal na sebe výstroj, ale trénerskú kombinézu. Určite však chcem mať dáky rozlúčkový zápas a ak sa tak rozhodnem, bude to v Žiline.

Kanadský tréner Jarrod Skalde je najvýraznejšou novinkou tímu, prečo ste sa rozhodli pre tento netradičný ťah?

Českí a slovenskí tréneri už boli podpísaní, ich mená hovoriť už v tomto štádiu nemá zmysel. Padlo rozhodnutie ísť zahraničnou cestou, tak som oslovil mnoho bývalých hráčov i trénerov z môjho pôsobenie v zámorí. Jarrod bol v jednom tíme s mojím bývalým trénerom na univerzite v Bostone a začal som si o ňom zbierať informácie. Napokon sme mu dali šancu, aby nastavil celý systém organizácie od mládeže až po seniorský tím.

Pre trénera je Žilina prvým miestom na Slovensku, ako sa mu zatiaľ pozdáva toto mesto?

Chcel byť s nami už týždeň pred štartom prípravy, spoznal sa s ľuďmi v klube a cítim z neho, že sa mu tu páči. Pochvaľuje si gastronómiu, prostredie v Rajeckých Tepliciach, kde býval a tiež je rád za hotel Holiday Inn v Žiline. Prišiel do Žiliny s manželkou, synom a psíkom, chce sa tu zabývať a byť pre náš hokej prínosom. Troška bude mať spočiatku problém s našou kultúrou, ale to si podľa mňa rýchlo zvykne.


 

Čo si od neho sľubujete po hokejovej stránke?

Zámorský hokej prevzal najlepšie prvky celého sveta, v NHL dnes vidieť úplne všetko. On je nastavený na útočný, agresívny a korčuliarsky hokej v systéme a na tom si zakladá. Počas nultého týždňa na ľade s hráčmi bolo vidieť ako pomaly tlačí do tímu základné princípy a vysvetľuje systém.

Od novej sezóny bude priamy postup do extraligy, zrejme musíte mať obrovskú radosť?

Okúsili sme v minulej sezóne baráž, ktorá je fakt náročná. Konkurencia v lige bude veľká, celá organizácia má ešte väčšiu motiváciu postúpiť. Skutočne sa teším na túto sezónu, lebo prvá liga bude najkvalitnejšia za posledné roky. Prípravou sa každý tím či už v extralige, ale aj prvej lige otrasie, tento systém je nastavený a musíme ho všetci vnímať. Ja verím, že pre Žilinu bude prínosom pre budúcnosť.

Lídrom tímu by mal byť skúsený Marek Hovorka, ako sa vám zatiaľ pozdáva?

Pri tvorbe tímu na novú sezónu mám v začiatkoch dve priority, a to je kvalitný brankár a líder. S Marekom máme za sebou veľké debaty, je to víťazný typ a bude náročný na sebe a aj na spoluhráčov. Na konci dňa však myslí iba na víťazstvo, nič iné ho nezaujíma a chce, aby celý tím fungoval s prívlastkom víťazn

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Daniel Stehlík - cvak.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod