Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 16°C

Spravodajstvo

Mapovali sme cestu „vyslúžilých“ vianočných stromčekov

Je definitívne po Vianociach. V Žiline sa minulý týždeň začal zber živých stromčekov, ktoré ľudia vyhodili k smetným nádobám po sviatku Troch kráľov. Len za prvý týždeň sa vyzbieralo vyše päť ton odpadu z vianočných stromčekov. Čaká ich však ďalšie zmysluplné využitie.

20.01.2024 | 13:11

Symboly Vianoc naplnili svoju misiu a čaká ich ďalšie poslanie, ktorým uzavrú večný kolobeh života. Stromčeky sa po zbere odvezú ich do kompostárne v Dolnom Hričove, kde sa ekologicky zhodnotia. Vytvorí sa z nich plnohodnotný a kvalitný kompost.

Drvina sa zmieša s lístím a trávou

Ako sa tento proces uskutočňuje nám prezradil  vedúci kompostárne Juraj Hollý: „Stromčeky sa navážajú na kopu a podrvia sa v drvičke. Výsledná drvina sa zapracuje do zmesi komodít ako je lístie, rezivo a pokosená tráva. Podrvené stromčeky sa s celou zmesou premiešajú, prekopávajú sa a takto pripravené putujú na proces kompostovania. Ten sa uskutočňuje vo fermentoroch, bio domoch, ktoré celý proces urýchľujú,“ vysvetľuje.

Vo fermentoroch sa zmes zahrieva až na 70 stupňov, čo je potrebné pre takzvanú stabilizáciu. „Počas procesu sa v zmesi eliminujú semená tráv, aby nevyrastali v komposte, a ak sa tam objavia nejaké nežiadúce bio organizmy, všetko sa pri tejto teplote degraduje. Stačí jedna hodina pri 70 stupňoch, aby sa vykonal proces stabilizácie a degradácie. Potom sa zmes nahromadí na hroble, ktoré keď vychladnú, preosievajú sa na jemný kompost,“ dodáva Juraj Hollý z kompostárne spoločnosti T+T v Dolnom Hričove.

Stromček musí byť odstrojený

Zber živých vianočných stromčekov zo sídlisk a spred rodinných domov v Žiline sa začal v pondelok 8. januára a potrvá do 16. februára. Len za prvé štyri dni pracovníci T+T, spoločnosti zabezpečujúcej odvoz odpadu v meste, vyzbierali 5,3 ton stromčekov. Ako uviedli v kompostárni, v jeden deň prišlo až päť várok odpadu. „Najväčší nápor čakáme počas týchto prvých dvoch týždňov. Za rok 2023 sa vyzbieralo množstvo 21,76 ton,“ informoval Miloš Ďurajka zo spoločnosti T+T. Podobné množstvo preto očakávajú aj tento rok.

Ak sa ešte len chystáte vyhodiť „vyžitý“ vianočný stromček, pamätajte, že je potrebné zbaviť ho všetkých ozdôb a vyložiť na spoločné stojisko zberných nádob na komunálny a triedený odpad. „Prosíme, aby občania stromčeky nevyhadzovali do smetných nádob, nekládli ich na chodník a ani pred smetné nádoby, aby sa nesťažil prístup ku kontajnerom. A vyhodenie stromčeka prispôsobili nášmu harmonogramu, aby na ulici nezavadzali zbytočne dlho," vyzýva občanov Mesto Žilina. Na stránke je uverejnený presný harmonogram odvozu stromčekov.

Podľa všetkého sú ľudia zatiaľ disciplinovaní a stromčeky prichádzajú do kompostárne odstrojené a bez príkras.

Do záhrady i na rybačku

Výsledný kompost z podrvených stromčekov poputuje do verejnej zelene a sadových úprav. Ak bývate v rodinnom dome a máte vlastné kompostovisko, môžete svoj stromček orezať a zúročiť vo vlastnej záhrade. „Vyslúžilé“ vianočné stromčeky vraj dokonca vedia poslúžiť aj rybárom, ktorí na ne kladú návnadu pre hladné ryby.

Autor: Veronika Cvinčeková, redaktorka

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod