Žilinský Večerník

3. máj 2024 | Galina
| 19°C

Zaujalo nás

Marec bol mesiacom povedomia o diagnóze endometrióza

Po celom svete sa v tomto mesiaci robila osveta v rámci kampani EndoMarch. V žilinskej Active clinic túto dôležitú tému zakončia workshopom a diskusiou, ktoré sa uskutočnia 6. apríla. Účastníčky stretnutia sa tak spoločne môžu podporiť na ceste za plnohodnotným životom s diagnózou endometrióza.

03.04.2024 | 09:09

Táto diagnóza trápi mnohé ženy a v dnešnej dobe je čoraz častejšie ochorenie. Prejavuje sa nepríjemnými bolesťami v panve, pri styku alebo pri menštruácii. „Na stretnutí si objasníme čo je endometrióza a akým spôsobom ovplyvňuje kvalitu nášho života. Podrobne si rozoberieme čo sa deje s naším telo v priebehu menštruačného cyklu. Naučíme sa ako môžeme prostredníctvom jednoduchých cvičení a fyzioterapeutických techník ovplyvniť bolesti pri menštruácii alebo bolesti spôsobené endometriózou. Zacvičíme si cvičenia, ktoré nám môžu byť nápomocné a nakoniec budeme pokračovať voľnou diskusiou kde si vymeníme skúsenosti a vzájomne si poradíme a podporíme sa,“ uvádza Lucia Dubovec z Active clinic.

Lucia je certifikovaná gynekologická fyzioterapetka zaoberajúca sa témou bolestivej menzes a endometriózou a neplodnosťou. V našom zdravotníckom zariadení pomáha najmä ženám na ich ceste od bolestí a za vytúženým bábätkom. “Sama som “vlastníčkou” endometriálnej cysty a moje cykly nie vždy boli príjemné. Pomocou práce s telom, vhodnými cvikmi a fyzioterapiou sa moja menštruácia stala nebolestivou a verím, že aj to pomohlo k mojím jednoduchým počatiam. Som presvedčená, že fyzioterapia môže byť vhodná cesta pre mnoho žien na ich ceste za zdravím a kvalitnejším životom, “ opisuje odborníčka.

Vstupné je zdarma alebo dobrovoľné

Workshop sa centrum rozhodlo uskutočniť zdarma ako podporu osvety o diagnóze endometrióza aby si ho mohla dovoliť naozaj každá žena, ktorá by tieto informácie potrebovala. Ak budete cítiť, že informácie mali pre vás vysokú hodnotu, môžete ich prácu podporiť ľubovoľnou čiastkou.

Uskutoční sa v sobotu 6. apríla 2024.

Časový harmonogram:

9:00   – začiatok workshopu

- teoretický úvod do problematiky endometriózy a informácie o menštruačnom cykle

10:30 – cvičenia na ozdravenie cyklu a zmiernenie či odstránenie bolestí

12:00 – voľná diskusia “EndoStretko”, individuálne konzultácie s fyzioterapeutkami

Na workshop si doneste pohodlné oblečenie, uterák a ak si budete chcieť niečo zapísať tak aj písacie potreby. Cvičiť sa bude v ponožkách. Workshopom bude sprevádzať Lucia Dubovec a na konzultácie vám budú k dispozícii aj fyzioterapeutky Vanesa Vrabcová a Barbora Mičeková.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod