Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Šport

Marek Korenčík zbúral hokejové mýty: Profesionálny šport spája so špičkovým vzdelaním

Hokejový vietor ho zavial do Ameriky. Žilinský rodák Marek Korenčík (20) pokračuje v začínajúcej kariére v univerzitnej NCAA, kde háji farby UMass - Lowell River Hawks. Urastený obranca sa vrhol aj na vysokoškolské štúdium, keď dostáva do seba poznatky z marketingu na Massachusettskej univerzite v Lowelli. Aké sú jeho ďalšie plány do budúcnosti?

06.06.2020 | 11:10

Akú ste mali cestu domov na Slovensko po vypuknutí pandémie?

Letel som domov 13. marca. Najskôr nám totiž kvôli pandémii koronavírusu zrušili konferenčné play-off a následne ukončili školu. Jediné, čo nás držalo v USA, bolo celonárodné play-off, do ktorého sa náš tím kvalifikoval. Keď rozhodli aj o jeho predčasnom konci, zavolal nám tréner, že ak chceme letieť do Európy, je najvyšší čas.

Prečo ste sa po rokoch strávených na severe Európy rozhodli okúsiť hokejové šťastie za Atlantikom?

Ponuka, ktorú som od Luley očakával, žiaľbohu neprišla. Začal som uvažovať, čo ďalej. Mohol som zmeniť klub a ostať vo Švédsku, alebo sa posunúť do inej krajiny. Medzitým som sa dostal do kontaktu s tímami v NCAA. Nakoniec som sa rozhodol pre Lowell. Keď sa mi naskytla príležitosť študovať, a pritom hrať hokej v dobrej súťaži, bolo rozhodnuté. NCAA mi odporučili nielen kamaráti zo Slovenska, ale aj odborníci vo Švédsku.

Ako na vás pôsobí tamojšia súťaž v porovnaní so Švédskom?

Už po úvodných zápasoch som však bol prekvapený veľmi dobrou úrovňou hokeja. Hra je rýchla a intenzívna. Jediné negatívum je menší počet zápasov, oproti, napríklad, juniorke vo Švédsku. Stretnutia sa hrajú iba v piatok a sobotu, o to sú vo väčšej intenzite.

O NCAA je známe, že z nej sa niekedy ľahšie dostane hráč do NHL. Vnímate to podobne?

Už keď som rozmýšľal, či ostanem v Európe, alebo sa vyberiem cestou hokejového rozvoja popri štúdiu, bola to jedna z vecí, ktorá ma na pokračovaní v zámorí lákala. Dostať sa do NHL je aj mojím snom. Aj po skončení univerzitného hokeja je prípadná cesta naspäť do niektorej z kvalitných líg v Európe ľahšia. Vnímam to tak, že do Európy sa môžem vždy vrátiť. Ak by som však ostal v Európe, nikdy by som už šancu vyskúšať si hokej v zámorí nemusel dostať.

Ste hokejovým unikátom medzi slovenskými mladíkmi, keďže aj študujete popri hokeji. Ako to sa to dá celé zvládať?

Rodičia ma vychovávali v duchu, že škola je dôležitá. Napríklad ešte pred rokom, keď som hral vo Švédsku, tak som študoval na Žilinskej univerzite a nevykašlal sa na štúdium po ukončení strednej školy. Začal som rozmýšľať, čo je pre mňa najlepšia. Prišla ponuka hrať hokej v Amerike a veľa ľudí mi povedalo, že je perfektné skĺbiť štúdium a hokej. Mám tréning predpoludním a popoludní sa venujem škole, tak dá sa to zvládnuť. Tréner si zakladá na poctivej tímovej obrannej hre, dobrých protiútokoch, presilovkách a oslabeniach. Vyznávam podobný defenzívny štýl hry, takže aj pre mňa je vyhovujúce.


 

Relatívne v mladom veku máte triezvy pohľad na život. Predsa profi hokejista zarába veľké peniaze a nejakú školu nepotrebuje riešiť.

Bodaj by som si hokejom vedel zarobiť aj do štyridsiatky. Nerád by som však potom len tak sedel a užíval si tie peniaze. Tiež sa môže stať, že si zarobím iba niečo na prežitie a tých ciest je mnoho. Po hokejovej kariére potrebujem niečo robiť a práve škola mi môže dať veľa do života. Viem, že na Slovensku nie je populárne študovať a hrať hokej, skôr sa to berie, že nemôže popri tom robiť nič iné. Budem rád, ak si nejaký mladý chalan prečíta aj tento rozhovor a povie, že to je dobrý nápad. Kiež by bol potom múdry, dobrý hokejista a sa mu darilo.

Čo teda študujete?

Marketing. Ešte na konci sa môže zmeniť špecifikácia, no zatiaľ ma to napĺňa. Veľmi rád sa zaujímam o politiku, čo o mne kamaráti vedia, takže v budúcnosti by som si vedel predstaviť aj prácu v politickom marketingu.

Z vášho pohľadu bol presun žilinského hokeja súkromnému majiteľovi dobrý krok?

Biznis alebo hocičo iné v súkromných rukách funguje zdravšie, financovanie je lepšie a hlavným cieľom je vytvárať zisk. Pevne verím, že to je dobrý ťah, ale o tej firme nových majiteľov neviem vôbec nič a len dúfam, že to bude dobré pre napredovanie žilinského hokeja.

Vraj nemáte ani vyslovene hokejový vzor, prečo?

V tomto smere som trochu zvláštny, pretože nemám vyslovene hokejistu. Zo športovcov mám za vzor vodného slalomára a olympijského šampióna Michala Martikána. Je môj vzdialený príbuzný a ako malý hral aj hokej. Vždy, keď som videl, koľko toho odrie v tréningu, ostával som v úžase. Vravel som, že chcem raz dokázať aspoň trochu niečo podobné, ako Michal. Bolo by perfektné sa raz dostať so slovenským tímom na zimnú olympiádu. Snáď mi to niekedy vyjde.

Dlhoročne robíte letnú prípravu s hokejovým kamarátom Stanislavom Horanský. Ako vyzerá tento špecifický rok?

Trénujeme už dlhší čas. Snažíme sa v okolí Žiliny behávať, vyhľadávame workout parky a robíme, to čo nám dovoľuje aktuálna situácia a čoskoro ideme do posilňovne. Máme určený plán od našich kondičných trénerov z klubov, zapojíme si do toho ešte svoje veci a celkovo tá letná príprava pre mňa nie je obrovským strašiakom ako by sa mohlo zdať.


 

Často vás vidieť s tenisovou raketou v ruke, je to váš obľúbený doplnkový šport?

Radi chodíme medzi sebou hrávať tenis viacerí hokejisti. Teraz som sa prihlásil aj do prvého ročníka Žilinskej tenisovej ligy amatérov a teším sa na otestovanie mojich schopností v tomto športe. Bude to zaujímavá skúsenosť, budem rád za každú výhru a snáď niečo uhrám. Ja som hlavne rád, že môžeme robiť tieto doplnkové športy, spoznať nových ľudí a užívať si čas doma na Slovensku.

A skutočne si ten čas užívate plnými dúškami?

Za normálnych okolností by som letel asi začiatkom mája a aj by som bol najradšej, že by som dohral sezónu. Netreba nad týmito vecami rozmýšľať, človek ich nemá možnosť ovplyvniť. V tomto smere som bol medzi tými šťastnejšími, ktorí sa dostali na Slovensku veľmi rýchlo a nešiel som do štátnej karantény. Karanténu som mal doma s bratom, potom som sa stretol s rodinou i kamarátmi. Po uvoľnení tých opatrení si tento čas strávení doma v Žiline užívam, je to skutočne o radosti.

 

 

VIZITKA MAREKA KORENČÍKA

 

Dátum narodenia: 19. 7. 1999 (20 rokov)

S hokejom začínal: v MsHK Žilina

Pozícia: obranca

Výška: 191 cm

Váha: 91 kg

Doterajšie pôsobiská: 2013-2015 MsHK Žilina, 2015 – 2019 Lulea juniorka, v sezóne 2018/2019 mal prvý a jediná štart za seniorsky tím Luley vo švédskej Elitserien, 2019 až doteraz Umass – Lowell (33 zápasov – 2 góly, 3 asistencie)

Reprezentácia:  MS do 18 rokov 2016/2017, MS do 20 rokov 2017/2018, MS do 20 rokov 2018/2019

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.K.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod