Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Marek Mintál pred európskym šampionátom: Strach nemáme, no rešpekt áno

Futbalová horúčka naberá na obrátkach. Slovenskí reprezentanti sa od pondelka 14. júna predstavia na európskom šampionáte, keď v základnej skupine postupne vyzvú Poľsko, Švédsko a Španielsko. Priamo zo sústredenia v Rakúsku sme vyspovedali pre Žilinský večerník asistenta trénera a žijúcu legendu futbalu pod Dubňom Mareka Mintála (43).

11.06.2021 | 14:08

Je pár dní pred štartom EURA. Ste už v dostatočnej prevádzkovej teplote?

Pre všetkých je to výnimočná vec, ja som na tom rovnako. Mix zodpovednosti a hrdosti, to sú moje pocity pred štartom tohto podujatia.

Aké sú vaše úlohy v pozícii trénerského asistenta v reprezentácii?

Pozícia asistenta je jasná, snažím sa urobiť najlepší servis hráčom a šéftrénerovi. Každý v realizačnom tíme máme priestor, aby sme pomohli chalanom a naša vzájomná komunikácia je výborná. Staviame na otvorenosti, v tomto smere je tréner Tarkovič skvelý.

Ste presláveným kanonierom. Chodí k vám na kávičku po rady najčastejšie útočník Róbert Boženík?

Hráči sú charakterovo výborní a konkrétne s „Božom“ som častejšie v kontakte. Nie je to len o reprezentačnom zraze, že sa poznáme iba takto. Zaujímam sa o neho dlhodobejšie, sme v kontakte od jeho klubového života. Samozrejme, teraz je priestor, aby sme boli spolu intenzívnejšie a to sa aj deje.

Ako vnímame stý štart Petra Pekaríka v reprezentácii?

Odohrať takéto číslo v reprezentácii chce veľa rokov kvality, okrem toho byť v top forme fyzicky a aj psychicky. Tiež by som pridal, že potrebujete byť dlhodobo aj v ľudskej pohode. „Pekyno“ je obrovský príklad pre spoluhráčov, trénerov či na reprezentačnej i klubovej úrovni. Ako tréner som len rád, že máme taký typ hráča v mužstve.


 

Spomedzi hráčov so žilinskou minulosťou púta najväčšiu pozornosť Milan Škriniar. Ako na vás pôsobí tento stopér?

Jeho kariéra je neskutočne zaujímavá, sprevádza ho silný príbeh. Nemôžeme pochybovať, že hovoríme o fantastickom obrancovi svetových parametrov. Každý tréning je od neho na top úrovni, chlapec má predpoklady a nie je náhoda, že sa vyprofiloval na lídrov reprezentácie. Osobne si na ňom vážim rešpekt a pokoru, nášmu futbalu robí dobré meno vo svete.

Nemajú špeciálne vo vás žilinskí hráči v reprezentácii určitú osobnosť? Predsa ste jednou z legiend žilinského futbalu.

V prvom rade každý hráč vo výbere má svoju kvalitu. Každému, nielen tým zo Žiliny, chcem niečo zo seba odovzdať. Nikdy sa nebudem dávať do pozície legendy žilinského futbalu, ja som len mal možnosť hrávať v skvelom klube a prejsť si podobným procesom ako títo chlapci. Klobúk dole pre Žilinu a veľká česť, že toľko hráčov vyprodukovala pre reprezentáciu.

Aké sú šance nášho národného mužstva na šampionáte?

Stretávam sa s dvoma názormi. Väčšina hovorí, že nemáme šancu, a pár ľudí hovorí, že šanca je. Je to klišé, čo poviem, ale prvý zápas na turnaji je extrémne dôležitý. V tíme máme drobné zranenia, uvidíme, akú jedenástku vyskladáme na duel s Poliakmi. My z nich strach nemáme, no rešpekt áno. Vieme, na koho sa oni spoliehajú, no podľa mňa šance máme a prvý výsledok ukáže veľa, či už negatívne alebo pozitívne. Vyhrať nad Poľskom by bolo fantastické, my sa o to určite pokúsime.

Šampionát bude jedna veľká bublina. Ste pripravení na množstvo opatrení na každom kroku?

Celý svet žije v tomto trende už niekoľko mesiacov. Na obmedzenia sme pripravení, no všetko sa môže meniť z hodiny na hodinu. Nejdeme trucovať a frflať, vieme, do čoho ideme.

Ukončili ste trénerské pôsobenie v Norimbergu, to znamená, že sa pracovne i súkromne sťahujete na Slovensko?

Ostávame naďalej žiť v Norimbergu, na tom sme sa s rodinou zhodli už dávnejšie. Od zväzu som dostal ponuku. Máme sa so zväzom rozprávať ako ďalej, či bude naša spolupráca na plný úväzok a v akom rozsahu.

Sledovali ste výkony mladého žilinského tímu v uplynulom ročníku Fortuna ligy?

Oni veria v to, čo robia, a sám som pozeral niektoré zápasy a hrali fakt veľmi dobrý futbal. Niekedy tam však chýba potrebná skúsenosť, ale tento krok sa neudial zo dňa na deň, oni sa pripravovali na túto prácu už dlhší čas. Vízia Žiliny nie je krátkodobá, hráčska perspektíva tam je a prečo nie?


 

Stále platí, že vaším snom je trénovať Žilinu? Tak ste sa vyjadril v rozhovore pre denník Šport na konci roka 2017.

Ja som to už hovoril v niektorých rozhovoroch, že keby prišla ponuka zo Žiliny, tak prečo nie? Klub mi dal veľa, milionkrát som mu vďačný a či sa tam dakedy vrátim ako tréner? Všetko je otvorené a nechajme to na budúcnosť.

Ako ste prežili či skôr ako prežívate súčasnú pandémiu? Čo vám dala do života?

Pandémia ma naučila ešte viac si vážiť maličkosti, mať viac rešpektu. Samého ma mrzí, že táto choroba zobrala mnoho rodinných príslušníkov, kamarátov a známych. Zrazu je človek v neistote, nevie, čo príde. Zrazu sme opatrnejší, viac pozornejší.

Čo by ste odkázali našim čitateľom Žilinského večerníka?

Prajem každému, aby bol zdravý. Keď povolí pandémia a celé sa to upokojí, tak aby sa zo života vytratila neistota a strach. Život trvá krátko, možno by sme mali zmeniť spôsob nášho žitia, aby sme si ešte viac vážili každú sekundu a minútu na tomto svete.

 

 

V NOMINÁCII AŽ 9 ŽILINČANOV

Nominácia trénera Štefana Tarkoviča na európsky šampionát:

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Dušan Kuciak (Lechia Gdansk), Marek Rodák (FC Fulham).

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Denis Vavro (SSD Huesca), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Slovan Liberec) Martin Valjent (RCD Mallorca).

Stredopoliari: Marek Hamšík (IFK Göteborg), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), László Bénes (FC Augsburg), Jakub Hromada (Slavia Praha), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ján Greguš (Minnesota United).

Útočníci: Michal Ďuriš (Omonia Nikózia), Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Ivan Schranz (FK Jablonec).

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív, SFZ, Ján Mintál

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod