Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -4°C

Šport

Medailové ambície paralympijských lyžiarov pred MS v Španielsku

Majstrovstvá sveta v lyžovaní zdravotne postihnutých športovcov sú vrcholom sezóny pre slovenských lyžiarov. Španielske stredisko La Molina je dejiskom šampionátu, ktorý sa odohráva každé dva roky. Výborné výsledky z Talianska (2011) bude obhajovať široká ekipa slovenských pretekárov, odchadzajúc do Pyrenejí s medailovými ambíciami. Tesne pred odchodom absolvovali talentovaní jazdci v lyžiarskom stredisku Vrátna týždenný tréningový cyklus, kde ladili formu pred šampionátom.

19.02.2013 | 13:59

V dňoch 18. – 28. februára neujdú pozornosti fanúšikov, médií a športovcov španielske Pyreneje, konrétne stredisko La Molina. Prebiehajúce MS budú pre slovenské farby náročnou misiou obha-
joby vzácnych kovov z predchádzajúcich šampionátov v Taliansku či Kórei. Záverečnú prípravu si zverenci trénera Branislava Mažgúta naplánovali vo Vrátnej. Do Španielska cestuje početná slovenská výprava zrakovo postihnutých pretekárov, a to Jakub Krako, Miroslav Haraus, Petra Kozičková, Michal Beladič, Radomír Dudáš, Marek Kubačka a Henrieta Farkašová. Tím dopĺňajú Petra Smaržová a Martin France s telesným postihnutým. Najväčšie očakávania sa vkladajú do Henriety Farkašovej, ktorá bude z talianskeho Sestriére obhajovať 4 zlaté medaily a bronz v tímovom preteku. Skromná pretekárka vedená navádzačkou Natáliou Šubrtovou si tlak pred súťažou nepripúšťa, avšak je si vedomá, že obhajoba štyroch prvenstiev bude náročná: „Očákavania sú veľké z každej strany, predpoklady na obhajoby medailí s Natáliou dozaista máme, fungujeme spolu už päť rokov vo vzájomnej dôvere, čo sa odzrkadľuje aj vo výsledkoch. Teším sa na moje obľúbené kĺzavé disciplíny. Obhajoba štyroch medailí je neskutočná výzva, kvalita lyžovania išla veľmi dopredu, súperky sa zlepšujú a taktiež chcú zvíťaziť.“ Po MS sa Henrieta presunie s tímom do Soči na finále svetového pohára, kde otestuje olympijské trate. Pevne veríme, že do Soči príde ako najúspešnejšia pretekárka zo svetového šampionátu.
Petra Smaržová súťaží medzi telesne postihnutými pretekármi. Rodáčka zo Žiliny bude obhajovať dve strieborné medaily, usmiata Petra nikdy nehovorí o ambíciách pred pretekmi: „Ako vždy, nikdy nehovorím o métach pred pretekmi, nechám sa vždy prekvapiť. Šampionát hostí tých najlepších, chcem hlavne podať kvalitný výkon, no vôbec nehovorím o medailách. Budem pretekať vo všetkých disciplínach, naposledy som prekvapila v zjazdoch. Uvidíme, ktorý pretek mi sadne najlepšie.“ Petra má stále v živej pamäti bronzovú medailu z Vancouvru, kiež by po svetovom šampionáte rozšírila medailovú zbierku o zlato.
Predseda Slovenského lyžiarskeho zväzu zdravotne postihnutých Karol Mihok verí v širokú zbierku pódiových umiestnení v Španielsku: „ Základom medailí je tvrdá práca na tréningoch. Som rád, že máme elitných pretekárov a vo svetom meradle tohto športu je Slovensko známy pojem. Latka z predošlých šampionátov je nastavená privysoko, našich jazdcom verím.“

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod