Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Automoto

Mercedes-Benz CLA – nezameniteľný dizajn, špičkové jazdné vlastnosti a výnimočná exkluzivita

V dnešnom vydaní motoristickej rubriky medzi prvými testujeme skutočne exkluzívnu, výnimočnú a horúcu novinku od Mercedesu, novú a neskrotnú triedu CLA. Mercedes chce z takmer dokonalého technického základu úspešnej novej triedy A vyťažiť čo najviac. Jasným dôkazom toho je práve úplne nová trieda CLA. Tá práve na technickom základe A-čka ponúka prestíž, výnimočnosť a osobitný štýl modelu CLS v kombinácii s rozmerovými parametrami, ktoré útočia na terajšiu triedu C. Elegantné štvordverové kupé pritom pozitívne prekvapilo i svojou cenou, ktorá štartuje tesne pod hranicou 28 000 €. Nezameniteľný Mercedes-Benz CLA v exkluzívnej úvodnej sérii Edition 1 a so špičkovým dieselovým motorom 220 CDI pod kapotou nám na test zapožičala spoločnosť MOTOR-CAR Žilina, a. s., autorizovaný predajca vozidiel Mercedes-Benz v našom regióne.

01.05.2013 | 16:12

V dnešnom vydaní motoristickej rubriky medzi prvými testujeme skutočne exkluzívnu, výnimočnú a horúcu novinku od Mercedesu, novú a neskrotnú triedu CLA. Mercedes chce z takmer dokonalého technického základu úspešnej novej triedy A vyťažiť čo najviac. Jasným dôkazom toho je práve úplne nová trieda CLA. Tá práve na technickom základe A-čka ponúka prestíž, výnimočnosť a osobitný štýl modelu CLS v kombinácii s rozmerovými parametrami, ktoré útočia na terajšiu triedu C. Elegantné štvordverové kupé pritom pozitívne prekvapilo i svojou cenou, ktorá štartuje tesne pod hranicou 28 000 €. Nezameniteľný Mercedes-Benz CLA v exkluzívnej úvodnej sérii Edition 1 a so špičkovým dieselovým motorom 220 CDI pod kapotou nám na test zapožičala spoločnosť MOTOR-CAR Žilina, a. s., autorizovaný predajca vozidiel Mercedes-Benz v našom regióne.

 

Tak ako pred rokmi Mercedes-Benz ako prvý predstavil exkluzívne a luxusné kupé CLS, tak sme dnes svedkami toho, že znova práve Mercedes prichádza ako prvý s novým vozidlom v rovnakom štýle ako je trieda CLS, tentokrát však na kompaktnej platforme. Týmto modelom je práve nová trieda CLA. Logicky má tak novinka značnú výhodu aj vzhľadom na to, že zatiaľ prakticky nemá konkurenciu.
Zarytí priaznivci sedanov od Mercedesu budú možno nad ním spočiatku ohŕňať nos pre pohon predných kolies, čo je pre Mercedes pomerne netradičné, no po reálnej skúsenosti či testovacej jazde určite pozmenia na CLA svoj názor. Nová trieda CLA sa môže popýšiť aj jedným mimoriadne zaujímavým rekordom, je to momentálne vozidlo s najlepšou aerodynamikou obtekajúceho vzduchu na svete.

Aj preto naša otázka znie jasne a jednoznačne: Čo všetko sa skrýva za písmenami CLA?
 

 

Dizajn:

Z hľadiska dizajnu môžeme Mercedes CLA označiť jednoducho ako magnet pre oči. Nech už sme sa s ním počas testovacích dní pohli kamkoľvek, vždy sa stalo stredobodom pozornosti zúčastnených ľudí. Testovaná Edícia 1 kompletne celá v čiernej farbe a so športovým AMG paketom zážitok z dizajnu ešte viac umocňovala. Pri pohľade spredu nové CLA zaujme obrovským logom s trojcípou hviezdou na maske chladiča, ktoré mimochodom skrýva snímače adaptívneho tempomatu. Samotná mriežka chladiča je posiata množstvom strieborných prvkov v tvare diamantu, ktoré len
podčiarkujú výnimočnosť vozidla. Športový charakter dotvárajú i efektné svetlá a športový nárazník. Pri pohľade zboku sa krásne vyníma oblá karoséria kupé a tiež nádherné 18´´ kolesá s nízkoprofilovými pneumatikami. V tejto kategórii sú už akousi samozrejmosťou i bezrámové dvere vpredu aj vzadu. Zadnej časti dominuje taktiež výrazný športový nárazník s náznakom difúzora a s dvoma veľkými pochromovanými koncovkami výfuku po stranách, ale hlavne zaujímavé svetlá, ktoré za tmy tvarom evokujú krídla motýľa. V úvode sme spomenuli, že CLA sa rozmermi približuje strednej triede. V reči čísel to znamená, že novinka meria 4630 mm, široká je 1777 mm, výška dosahuje 1432 mm a rázvor náprav má hodnotu 2699 mm. O nejakom praktickom využití je pri tejto kategórii vozidiel častokrát zbytočné písať. No i napriek tomu Mercedes CLA boduje aj objemom batožinového priestoru, ktorý má pomerne súmerný tvar a dosahuje veľmi slušných 470 litrov. Okrem toho v jeho spodnej časti nechýbajú ani priehradky na drobnosti a samotný nakladací otvor je dostatočne veľký.

 

 

Interiér:
Po presunutí sa do interiéru nového Mercedesu CLA je už na prvý pohľad jasné, že sa výrazne ponáša práve na interiér novej a úspešnej triedy A, čo rozhodne nie je na škodu. Z hľadiska praktického využitia veľmi chválime skvelé a efektné predné sedačky s integrovanou opierkou hlavy, tie sú nielen pohodlné, ale aj veľmi dobre vyzerajú. Keďže je CLA elegantné štvordverové kupé, priam sa natíska otázka, ako je to s priestorom na zadných sedadlách. Na naše prekvapenie sa tu vcelku pohodlne odvezú osoby s výškou do 180 cm, vyšší jedinci už môžu mať obmedzený priestor v oblasti hlavy, čo je však úplne logická daň za elegantné tvary a línie CLA. Po presunutí sa za volant musíme pochváliť skvelú ergonómiu prístrojov a ich logické rozmiestnenie, subjektívne sa nám nepáčilo snáď len otočné ovládanie klimatizácie. Všetky materiály použité v kabíne CLA sú však naozaj prvotriedne, rovnako ako aj ich dielenské spracovanie. Interiér každého CLA je svojím spôsobom umelecké dielo, testovaný kus v úvodnej sérii Edition 1 navyše ponúkol ešte exkluzívnejšie stvárnenie kabíny s názvom NEON ART v čierno-žltej kombinácii. To znamená, že sedadlá sú z
kože a mikrovlákna, exkluzívnu kožu NAPPA nájdete aj na volante, ktorého spodná časť je športovo sploštená. Koža ďalej figuruje aj na samotnej palubnej doske. Nám sa obzvlášť páčili napríklad i výrazne nerezové športové pedále. Dominantou palubnej dosky je i centrálny displej s veľmi peknou grafikou, škoda však, že nie je trochu väčší. Z hľadiska výbavy ponúka i nové CLA prakticky akékoľvek možnosti v závislosti od želania a priania konkrétneho zákazníka. Z technických vychytávok testovaného vozidla spomeňme napríklad adaptívny tempomat, parkovací asistent, systém varovania pred možnou kolíziou, monitorovanie mŕtveho uhla, asistent monitorujúci vybočenie z jazdného pruhu atď.

 

Jazda:

Testovaný Mercedes-Benz CLA mal pod prednou kapotou špičkový naftový motor 220 CDI s objemom 2,2 litra a s celkovým výkonom až 170 koní, ktorý bol v kombinácii s komfortným 7-stupňovým automatom. Motor nás doslova šokoval neskutočnou dynamikou i agilnosťou a tiež krásnym zvukovým prejavom. CLA môžeme vďaka možnosti prepínania jazdných módov označiť za chameleóna. V režime ECO dokáže byť veľmi úsporný, pri režime SPORT sa naopak naplno prejaví jeho temperament a športový naturel. Pre náročných je tu aj tretia možnosť, radiť manuálne pomocou pádiel pod volantom v režime MANUAL. Riadenie je veľmi presné s ideálnou spätnou väzbou. Veľkú pochvalu si zaslúži aj samotný podvozok. Ten je naladený veľmi športovo, miestami nás až udivovalo, s akou istotou sa CLA i pri vysokých rýchlostiach dokáže vysporiadať so zákrutami. No ak už to náhodou priveľmi preženiete, môžete sa vždy spoľahnúť na skvelé brzdy. K jazde v CLA si dovolíme ešte jeden významný postreh. I pri vyšších rýchlostiach je vo vozidle nevídaný pokoj. To znamená, že sme nezaznamenali takmer žiadny aerodynamický hluk, čo len potvrdzuje nevídanú aerodynamiku CLA.

 

Celkový dojem?

Nový Mercedes-Benz CLA je nezameniteľné a unikátne vozidlo. V jednom balení ponúka špičkovú techniku, dokonalé jazdné vlastnosti, nezameniteľný štýl a originalitu a to všetko za akceptovateľnú a zaujímavú cenu. Je to ideálne vozidlo pre ľudí, ktorí chcú zažiť pocit výnimočnosti na vlastnej koži. Značka Mercedes-Benz navyše ponúka širokú škálu voliteľnej príplatkovej výbavy a zaujímavé benefity. Napríklad už v základnej výbave klient získava trojročné poistenie vrátane havarijného v cene vozidla. A zaujímavý je tiež štandardný servis počas 6 rokov, tiež v cene vozidla.

V Žiline, resp. v Martine si nový a jedinečný Mercedes-Benz CLA môžete prísť pozrieť či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel Mercedes-Benz v našom regióne, spoločnosti
MOTOR CAR Žilina, a. s., kde na vás čakajú i ďalšie modelyznačiek Mercedes-Benz, Jeep či Lancia.

 

Autor: Peter Hlačik

Snímky: Autor

 

Technické parametre:
Model: Mercedes-Benz CLA 220 CDI
Motor: Diesel
Pohon: predný
Počet valcov: 4
Výkon pri ot./min.: kW/koní 125/170
Točivý moment: Nm 350
Maximálna rýchlosť: 230 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 8,2 s
Prevodovka: Automatická
Počet stupňov: 7
Kombinovaná spotreba: 4,5 l na 100 km
Výbava: CLA 180 (benzín) Cena: od 27 990 €
Výbava: CLA 220 CDI (testovaný model) Cena: 36 990 €

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod