Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Mestá organizujú pietne zhromaždenia. Žilinčania sa stretnú na Mariánskom námestí

V piatok 21. februára si slovenské mestá pripomenú 2. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Okrem Žiliny sa ľudia stretnú aj v Bytči, Považskej Bystrici, Čadci či v Martine.

10.02.2020 | 09:15

Do pietnych zhromaždení je v týchto dňoch na Slovensku zapojených už viac ako 50 miest a postupne sa pridávajú aj zahraničné metropoly. Podľa organizátorov padne zrejme v počte stretnutí v tento deň rekord.

„Naším cieľom je povedať, že sme ani po dvoch rokoch nezabudli na to, čo sa stalo, na to, čo nami otriaslo, no zároveň vidíme, že niektorými inými to neotriaslo vôbec, že niektorým iným je to úplne jedno a že niektorí iní sú ignoranti hľadiaci len sami na svoje blaho a nepohne nimi ani vražda dvoch nevinných ľudí,“ hovorí jeden z organizátorov žilinského pietneho zhromaždenia Filip Lehotský.

OBČIANSKY TLAK
V Žilinskom kraji a jeho okolí sa doposiaľ zapojilo osem miest, a to Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Dolný Kubín, Čadca, Bytča a Považská Bystrica.

„Vieme, že zhromaždení už bolo veľa a možno sa viacerí pýtajú, čo ním chceme povedať. Odpoveďou im môže byť čo i len jeden jediný deň pred správami, kde sa dozvedia, v akom morálnom bahne to žijeme. Na každom kroku môžeme vidieť morálnu devastáciu našej krajiny odzrkadľujúcu sa v korupcii, dohadzovaní a rozkrádaní verejných zdrojov, nefunkčnosti súdnej moci, skorumpovanej polícii, nefungujúcom zdravotníctve, žalostnom stave školstva a mnohom inom. Aktuálnym výkrikom nespravodlivosti sú štrajky kamionistov proti neúmerne veľkým daniam a poplatkom,“ pokračuje Filip Lehotský.


Zhromaždenia naprieč Slovenskom sa uskutočnia v deň, kedy zomreli dvaja mladí ľudia. Okrem pietnej spomienky organizátori plánujú stretnutiami žiadať aj dve ďalšie požiadavky.

„Dôkladné vyšetrenie vraždy a všetkých káuz, o ktorých Ján písal – tu treba poďakovať všetkým tým, vďaka ktorým sa naša prvá požiadavka napĺňa, ako aj ľuďom, ktorí sa opakovane pokojne stretávali na námestiach a vytvárali slušný, ale rozhodný občiansky tlak. Druhá požiadavka novej, dôveryhodnej vlády naberá na dôležitosti s blížiacimi sa voľbami – tu sa prirodzene vytvára priestor povzbudiť všetkých, aby voliť išli, aby volili s rozmyslom a s nádejou, že zmena k lepšiemu je možná a spoločne to zvládneme,“ vysvetľuje jeden z organizátorov.

ZMENA MIESTA
Podľa iniciátorov pietnej spomienky je kampaň v porovnaní s minulosťou oveľa silnejšia.

„Chceme tlačiť špeciálne letáky a roznášať pomerne veľké množstvo novín. Vyrábať plánujeme aj odznaky. Ak by nám chcel ktokoľvek pomôcť, či už s rozdávaním letákov alebo vyrábaním odznakov, prosím, nech sa ozve na našu facebookovú stránku @zilinazaslusneslovensko a pošle nám správu.“

Na plánovanom žilinskom zhromaždení doposiaľ potvrdil účasť kazateľ Tibor Máhrik a redaktorka Veronika Cifrová Ostrihoňová. Stretnutie v Žiline sa po prvýkrát uskutoční na Mariánskom námestí o 17. h, nakoľko na Námestí Andreja Hlinku by mala mať podľa organizátorov protest v rovnaký čas politická strana.

„Okrem zhromaždení budeme spolu s ďalšími iniciatívami organizovať týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, počas ktorého možno taktiež usporiadame diskusiu, výstavu či iné podujatie. Bude to týždeň po zhromaždení, teda v predvolebný týždeň,“ dodáva Filip Lehotský.

Foto: Bea Benikovská

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod