Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Mesto pokračuje v oprave výtlkov

Mesto od februára opravuje výtlky na najfrekventovanejších úsekoch našich ciest. Po nich prídu na rad ostatné ulice.

11.03.2013 | 15:44

ŽILINA. V období od 15. novembra 2012 do 31. marca 2013 vykonáva mesto zimnú údržbu ciest na základe schváleného operačného plánu. Po posypoch zľadovatelej vozovky a odpratávaní snehovej pokrývky sa v súčasnosti musí popasovať s každoročnou realitou v podobe cestných výtlkov.

Najviac snehu v januári
Počas tejto zimy snežilo až v decembri a zrážky pokračovali v januári. Celkovo napadlo 132 cm snehu, najväčšmi nasnežilo 11. januára, kedy pribudlo až 28 cm za 24 hodín. „Cestárom robí takáto zima vždy problémy, napriek tomu sme sa s ňou vysporiadali celkom slušne. Nezaznamenali sme žiaden zvýšený počet námietok zo strany občanov, že sa nestaráme o cesty a neodpratávame sneh,“ informoval primátor Igor Choma minulý týždeň. Závažné prekážky v zjazdnosti nenahlásila počas zimy ani polícia, rýchla zdravotná služba alebo Dopravný podnik mesta (DPMŽ) pri prejazde trolejbusov a autobusov. Problém vraj spôsobili akurát nezjazdné komunikácie na Hôreckej ceste a Ulici Na lány, ktoré spravuje Správa ciest ŽSK, a tieto neupravené cesty spôsobili aj meškanie MHD.

Spotreba inertného materiálu predstavovala 499 ton, chemického materiálu 1029 ton. „Údržba nám neurobila zásadný škrt v rozpočte. I keď do konca marca môže ešte nejaký sneh napadnúť, ale aj na to sme pripravení,“ dodal primátor.

Oprava výtlkov v plnom prúde
Tento rok je na ceste opäť množstvo výtlkov. Ako sa s nimi mesto vysporiada? „Pristupujeme k nim štandardným spôsobom. Od februára intenzívne opravujeme výtlky a diery na komunikáciách, ktoré spravuje mesto Žilina. Minulý týždeň to bolo na Kamennej ulici,“ uviedol Igor Choma. Prioritou boli a sú cesty, na ktorých výtlky ohrozujú bezpečnosť a plynulosť premávky a kadiaľ vedú trolejbusové trasy. V prípade, že nesneží ani nemrzne, vykonáva mesto opravu výtlkov bagelitom. V priebehu februára boli opravené výtlky na uliciach: P. O. Hviezdoslava, J. M. Hurbana, Hálkova, Kálov, Kuzmányho, Veľká Okružná, Predmestská, 1. mája, Romualda Zaymusa, Alexandra Rudnaya, Univerzitná a vo väčšom rozsahu na Kamennej ulici. „Budeme ďalej pokračovať, sme pripravení opravovať výtlky na menších a menej zaťažených uliciach,“ uzatvára primátor.

Veronika Cvinčeková

Snímka Michala Stehlíková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod