Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Mesto vraj nepochybilo, vznikne súkromná Žirafa?

Generálna prokuratúra rozhodla, že mesto Žilina a ministerstvo školstva postupovali v prípade vyradenia CVČ Žirafa zo siete školských zariadení v súlade so zákonom. Podľa hovorcu Pavla Čorbu sa tým potvrdil správny postup mesta pri vytvorení jedného CVČ v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. 

05.08.2013 | 14:10

Generálna prokuratúra rozhodla, že mesto Žilina a ministerstvo školstva postupovali v prípade vyradenia CVČ Žirafa zo siete školských zariadení v súlade so zákonom. Podľa hovorcu Pavla Čorbu sa tým potvrdil správny postup mesta pri vytvorení jedného CVČ v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. 

 

ŽILINA. Vedenie Žirafy na prokuratúre napadlo postup mesta, ktoré sa pri spojení dvoch mestských centier rozhodlo zrušiť Žirafu a priradiť ju k Spektru. Poslanci pritom v júni minulého roka rozhodli, že zo siete budú vyradené obe centrá a vznikne tretie, úplne nové CVČ Žilina. Žilinčania pritom v hlasovaní rozhodli, že by sa malo volať Žirafa.

Generálna prokuratúra, podľa Pavla Čorbu, podnet uzavrela s tým, že mesto Žilina, aj ministerstvo školstva, postupovali v súlade so zákonom.

„Akékoľvek rozhodnutia sa na Mestskom zastupiteľstve v Žiline prijmú, musia byť v súlade so zákonom. V tomto prípade to potvrdila aj Generálna prokuratúra SR. Mesto Žilina koná v intenciách zákona,“ povedal primátor Igor Choma.

CVČ Žirafa ani Spektrum už od minulého štvrtku neexistujú. Nahradilo ich CVČ Žilina, ktoré vedie Peter Pipišák. Ako sme už minulý týždeň informovali, v práci už nepokračuje 11 vychovávateľov a 6 administratívnych pracovníkov bývalej Žirafy, ktorí sa s riaditeľkou Ľudmilou Chodelkovou dohodli na ukončení pracovného pomeru dohodou. Tej začala plynúť dvojmesačná výpovedná lehota.

Ako dôvod odchodu Ľudmila Chodelková uviedla, že nechcú pracovať pre tých, ktorí ich bezdôvodne zlikvidovali a zničili tak 10 rokov snaženia. „Zo strany mesta Žilina sme dočkali čohokoľvek, len nie zákonného, ľudského a korektného prístupu,“ povedala.

Skúsení zamestnanci však môžu deťom chýbať. Fungovanie CVČ ale nie je, podľa hovorcu mesta, v novom školskom roku ohrozené. „V prípade záujmu zo strany detí a mládeže CVČ začne činnosť všetkých plánovaných krúžkov,“ uviedol. Ďalej naznačil, že aj tí, ktorí sa dohodli na skončení, nemajú ešte dvere celkom zabuchnuté. „CVČ prijme všetkých zamestnancov organizujúcich záujmové útvary pod hlavičkou CVČ, ktorí budú spĺňať kvalifikačné predpoklady a budú mať seriózny záujem o prácu s deťmi a mládežou.“ O vyjadrenie sme požiadali aj riaditeľa Petra Pipišáka. Do uzávierky nám na otázky neodpovedal.

Podľa našich informácií však títo ľudia nechcú pracovať pod vedením Petra Pipišáka. Aké bude ich ďalšie pôsobenie? Jednou z možností je aj to, že si založia súkromné CVČ. To by však mohlo začať fungovať až od 1. septembra 2015. Podľa hovorcu ministerstva školstva Michala Kaliňáka totiž musí požiadať o registráciu do konca marca jedného roku a fungovať môže až od septembra toho nasledujúceho. Zároveň dodal, že do konca marca 2013 nikto žiadosť o zriadenie súkromného CVČ v Žiline nepodal.

Ľudmila Chodelková sa pre Žilinský večerník k takejto možnosti nateraz nevyjadrila. „Zatiaľ nekomentujem,“ uviedla. Ak by sa tak stalo, mesto je podľa Pavla Čorbu povinné prispievať na činnosť takéhoto zariadenia vo výške najmenej 88 % rozpočtu zariadenia vo vlastnej pôsobnosti.

Problém však je, že súčasťou žiadosti o registráciu musí byť aj súhlas mesta s jeho zaradením do siete. Nové zariadenie by zrejme od súčasného vedenia mesta takýto súhlas nedostalo. „Otázka na mieste je tá, či mestská pokladnica by to vôbec dovolila. S najväčšou pravdepodobnosťou nie,“ uzavrel Pavol Čorba.

 

Michal Filek

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod